Τα τελευταία χρόνια, η συναισθηματική κατανάλωση τροφής έχει υποκινήσει σε σημαντικό βαθμό το ενδιαφέρον των ερευνητών, ως ένας καθοριστικός παράγοντας της πρόσληψης τροφής και της παχυσαρκίας. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση της συναισθηματικής κατανάλωσης με τις διατροφικές συνήθειες πιο συγκεκριμένα.
Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και το νοσοκομείο Avicenne της Γαλλίας, επεδίωξαν να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στην συναισθηματική πρόσληψη τροφής και την κατανάλωση σνακ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας ως διατροφική επιλογή, και να αξιολογήσουν την αλληλεπίδραση της με το φύλο και την ύπαρξη συμπτωμάτων κατάθλιψης. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από τη μελέτη NutriNet-Santé, μια μεγάλη συνεχιζόμενη συγχρονική έρευνα που ξεκίνησε το 2009 με σκοπό την αξιολόγηση της σχέσης ανάμεσα στη διατροφή και τις χρόνιες ασθένειες, και την διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής και το διατροφικό προφίλ.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μελέτης;
Στην ανάλυση συμπεριλήφθησαν 7.378 άντρες και 22.862 γυναίκες, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 6 αυτοαναφερόμενα 24ώρα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της διατροφικής συμπεριφοράς και συνηθειών. Η συμπτωματολογία κατάθλιψης αξιολογήθηκε μέσω της κλίμακας Center for Epidemiologic Studies Depression Scale. Για τις συσχετίσεις ανάμεσα στην συναισθηματική κατανάλωση και την πρόσληψη σνακ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας (>225 kcal/100 g), εφαρμόστηκε πολυμεταβλητή ανάλυση και μοντέλα γραμμικής παλινδρόμησης, προσαρμοσμένα ως προς κοινονικο-δημογραφικούς παράγοντες και τρόπο ζωής.
Τι εδειξαν τα αποτελέσματα;
Οι ερευνητές βρήκαν ότι:
Οι άντρες και οι γυναίκες που σκόραραν υψηλότερα στην κλίμακα της συναισθηματικής πρόσληψης τροφής κατανάλωναν περισσότερα σνακ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, και ιδιαίτερα γλυκά και λιπαρά σνακ
Ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος στις γυναίκες με παρουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης (σοκολάτα OR: 1,77, 95% CI: 1,43-2,20; κέικ/μπισκότα/γλυκά OR: 1,81, 95% CI: 1,45-2,26), συγκριτικά με εκείνες που δεν χαρακτηρίζονταν από συμπτώματα κατάθλιψης (σοκολάτα OR: 1,52, 95% CI: 1,36-1,69; κέικ/μπισκότα/γλυκά OR: 1,44, 95% CI: 1,29-1,61). Αντίθετα, η σημαντική θετική συσχέτιση που βρέθηκε ανάμεσα στην συναισθηματική πρόσληψη τροφής και την κατανάλωση σνακ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας στους άντρες χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης, δεν παρουσιάστηκε στην περίπτωση των αντρών με συμπτώματα κατάθλιψης.
Τι συμπεραίνουμε από τα ευρήματα;
Συμπερασματικά, στις γυναίκες η συναισθηματική κατανάλωση σχετίζεται θετικά με την πρόσληψη τροφών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, ιδιαίτερα στις γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Στους άντρες, η συσχέτιση ανάμεσα στη συναισθηματική κατανάλωση και τις τροφές υψηλής ενεργειακής πυκνότητας εντοπίζεται μόνο σε εκείνους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης υποδεικνύουν ότι το ψυχολογικό προφίλ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν ο στόχος είναι η αλλαγή ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Απαιτούνται ερευνητικές προσπάθειες εντοπισμού των πιθανών ορμονικών και διατροφικών παραγόντων που εξηγούν τις στατιστικές συσχετίσεις της παρούσας μελέτης.