Παχυσαρκία

Στο σχολείο με τα πόδια ή το σχολικό;

03 Ιανουαρίου 2012
14145 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Στο σχολείο με τα πόδια ή το σχολικό;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που μαστίζουν τον δυτικό κόσμο σήμερα. Το πρόβλημα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και δυστυχώς σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Παγκοσμίως, το 2010, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών κάτω από την ηλικία των 5 , έχει υπολογισθεί στα 42.000.000.


Διαβάστε επίσης: Το παιδί μου πάει σχολείο. Τι μπορεί να τρώει; [Δωρεάν EBOOK]


Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν σοβαρή πιθανότητα να παραμείνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή τους, καθώς και να αναπτύξουν χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα σε νεαρή ηλικία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον, ότι η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος, όπως και οι επιπλοκές τους, μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, μέσω της υιοθέτησης σωστών διατροφικών συνηθειών αλλά και αλλαγή του τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στην Αγγλία, τα παιδάκια που πήγαιναν στο σχολείο με τα πόδια, είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζα σώματος και χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους συγκριτικά με τα παιδάκια που πήγαιναν στο σχολείο με το σχολικό. Δυστυχώς μόνο 1 στους 5 μαθητές στη χώρα μας γυμνάζεται καθημερινά, ενώ τα περισσότερα παιδιά περνούν ακόμη και 6 ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Τα δεδομένα αυτά δυστυχώς οδηγούν στο αυξημένο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών και στη χώρα μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα των παιδιών έχει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Γνωρίζουμε μέσα από πληθώρα επιστημονικών δεδομένων, ότι η φυσική δραστηριότητα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σε ενήλικες και παιδιά. Στον παιδικό πληθυσμό, η σωματική κίνηση θα διαμορφώσει, εκτός από ένα ωραίο και υγιές σώμα, και το lifestyle, στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Όπως ακριβώς, από την παιδική ηλικία μπαίνουν τα ισχυρά θεμέλια για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του παιδιού, έτσι ακριβώς υιοθετούνται οι διατροφικές συνήθειες και παράλληλα εγκαθιδρύεται η τακτική συνήθεια της άσκησης.

Η καθημερινή ενασχόληση με κάποια φυσική δραστηριότητα, επηρεάζει το σωματικό βάρος του παιδιού και αναμφισβήτητα αποτελεί έναν τρόπο πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας. Εκτός από τη μεταφορά στο σχολείο με τα πόδια, που δεν είναι πάντα εφικτή και πρακτική, θα πρέπει να δίνουμε στα παιδάκια τη δυνατότητα να γυμνάζονται με ποικίλους τρόπους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω παιχνιδιών στη γειτονιά ή στο κοντινό πάρκο, ή μέσω της ενασχόλησης με ένα αγαπημένο άθλημα (π.χ. ποδόσφαιρο για τα αγόρια) ή ένα χόμπι (π.χ. χορός για τα κορίτσια) ή μέσω του παραδείγματος των γονιών (π.χ. αν οι γονείς πηγαίνουν τακτικά γυμναστήριο, το παιδί θα τους μιμηθεί).

Μέσω της άσκησης, το παιδί καίει περισσότερες θερμίδες, βελτιώνεται ο μεταβολικός του ρυθμός, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεται και τις σωματικές του ικανότητες. Ένα υπέρβαρο παιδάκι, το οποίο κάθεται μπροστά από τον υπολογιστή του για αρκετές ώρες και παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, απλά μετακινώντας μόνο το ένα δάχτυλο του ενός χεριού, δεν θα αντιληφθεί ποτέ ότι έχει παραπανίσια κιλά και ότι σωματικά δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες που ίσως έχουν άλλα παιδιά στην ίδια ηλικία.

Επιπροσθέτως, έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά ότι στα παιδιά που γυμνάζονται, εκτός από το σωματικό βάρος, επηρεάζεται και η σχολική απόδοση. Σύμφωνα με μία έρευνα, που ανέλυσε συνολικά 59 μελέτες από το 1947 ως το 2009, υπάρχει σημαντική και θετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στις γνωστικές και πνευματικές ικανότητες των παιδιών, με την αεροβική άσκηση να έχει μάλιστα τη μέγιστη επίδραση.

Βέβαια, εκτός από την άσκηση, χρειάζεται και κατάλληλη διατροφική αγωγή, ώστε να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Τα οικογενειακά γεύματα, το σπιτικό φαγητό, τα πολλά φρούτα και λαχανικά και η μειωμένη κατανάλωση γλυκών και έτοιμων φαγητών είναι κάποιες από τις διατροφικές συνήθειες που οι μικροί μας φίλοι θα πρέπει να αποκτήσουν.

Ο συνδυασμός αυξημένης σωματικής δραστηριότητας μέσα από καθημερινές συνήθειες με την κατάλληλη διατροφή, είναι ο μοναδικός ασφαλής τρόπος ώστε να συμβάλλουμε στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Και επειδή ένα μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών θα συνεχίσουν να είναι υπέρβαρα, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο για πρόωρη εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, κοινωνικών – ψυχολογικών προβλημάτων, απαιτούνται κοινές προσπάθειες από την πολιτεία, την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αντιστραφεί η τρέχουσα τροχιά της αύξησης της παχυσαρκίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

WHO, Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health

Population-based Prevention Strategies for Childhood Obesity. Report of a WHO Forum and Technical Meeting, Dec 2009

Effects of breakfast and transport to school on BMI and body fat composition in children and adolescents, Fallows & Wiseman, Annual Nutrition Metabolism, 2011;58 (suppl 3):I – XXX

The effects of physical activity and physical fitness on children's achievement and cognitive outcomes: a meta-analysis, Fedewa AL, Ahn S, Res Q Exerc Sport. 2011 Sep;82(3):521-35.

Global prevalence of overweight and obesity in preschoolers. Quelly SB, Lieberman LS. Anthropol Anz. 2011;68(4):437-56

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής