Παχυσαρκία

"Έχω παραπάνω κιλά και μόλις εμφάνισα διαβήτη"

της Ελένης Δελβινιώτη
13 Ιανουαρίου 2016
29343 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
"Έχω παραπάνω κιλά και μόλις εμφάνισα διαβήτη"

Μανούσος, 50 ετών

Ο Μανούσος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, ζει με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Κάνει καθιστική ζωή, δεν προσέχει τη διατροφή του και σταδιακά έχει πάρει 16 κιλά. Πριν από 4 χρόνια, μπήκε σε δίαιτα με τη βοήθεια ειδικού και κατάφερε να ρίξει το βάρος του κατά 10 κιλά. Μέσα σε 2-3 χρόνια όμως τα ξαναπήρε. Τώρα ζυγίζει 109 kg κι έχει ύψος 1,89m.

Ως προς το ιατρικό ιστορικό του, έχει υπέρταση και διαταραγμένα λιπίδια αίματος (Ολική χοληστερόλη 234 mg/dl, καλή χοληστερόλη 150 mg/dl και αυξημένα τριγλυκερίδια 197 mg/dl). Πρόσφατα, διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη. Οι εξετάσεις του δείχνουν αυξημένο σάκχαρο νηστείας 126mg/dl και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 6,9%. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα, κάνει δύο μικρά γεύματα, μετά τις 18:00 που φτάνει στο σπίτι του παίρνει το κύριο γεύμα του και στη συνέχεια τσιμπολογάει ως το βράδυ.


Με μια πρώτη ματιά

Ο τρόπος ζωής του Μανούσου που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη τροφής, κυρίως μετά το απόγευμα και χαμηλή φυσική δραστηριότητα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση του βάρους του και την παχυσαρκία (ΔΜΣ=30,51 kg/m2). Έχει ήδη εμφανίσει κι άλλα προβλήματα υγείας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Ένα από αυτά είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης. Μελέτες δείχνουν ότι μια θεραπεία μόνο με διατροφή μπορεί να ρίξει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 0,5-2,6%.


Κατεβάστε Δωρεάν το Tool: Βάλε στόχους στη διατροφή σου και μάθε πώς θα τους πετύχεις! [PDF]


  • Ένας πρώτος στόχος προκειμένου να βελτιωθούν και οι δείκτες υγείας του είναι να χάσει το 10% του βάρους του (10-11 κιλά) με ρυθμό 1 κιλό την εβδομάδα. Αυτό θα το πετύχει με ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό διαιτολόγιο που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της καθημερινότητάς του και στις προτιμήσεις του. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει να κάνει σωστές διατροφικές επιλογές που θα τον βοηθήσουν όχι μόνο να χάσει βάρος αλλά και να το διατηρήσει, καθώς ήδη έχει στο ιστορικό του μια αποτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους.
  • Για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του, θα πρέπει να οργανώνει τα γεύματά του από την αρχή ως το τέλος της ημέρας. Φαίνεται ότι τρώει κάπως ακατάσταστα, λαμβάνοντας όχι αρκετές θερμίδες από το πρωί ως το απόγευμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελέγξει την όρεξη του προς το βράδυ όποτε και αρχίζει το τσιμπολόγημα. Πρέπει επίσης να έχει μια εικόνα για το μέγεθος των μερίδων.
  • Μια εκπαίδευση πάνω στις τροφές που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου του στο αίμα είναι βασική. Από τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες θα πρέπει να προτιμά εκείνες που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Τουλάχιστον τα μισά από τα δημητριακά και σιτηρά στη διατροφή του πρέπει να είναι ολικής αλέσεως. Θα πρέπει να αποφεύγει επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα, λίπος και νάτριο. Για τον λόγο αυτό, θα τον συμβουλεύαμε να διαβάζει πάντα τις ετικέτες των τροφίμων.
  • Από πρωτεϊνούχες τροφές, θα πρέπει να επιλέγει άπαχα κρεατικά, πουλερικά και ψάρια. Από τυριά, μπορεί να καταναλώνει με μέτρο εκείνα που είναι χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι όπως το κατίκι, το ανθότυρο και η ανάλατη, χαμηλή σε λιπαρά μυζήθρα.
  • Έμφαση πρέπει να δοθεί και στα καλά λιπαρά για βελτίωση των λιπιδίων του και την καλύτερη λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς του. Αυτά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στα ψάρια, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς.
  • Μια μικρή νύξη για τον ρόλο της άσκησης στη ρύθμιση της πίεσης, του σακχάρου και την απώλεια του βάρους και στη μετέπειτα διατήρησή του θα πρέπει να γίνει. Ένας πρώτος στόχος είναι τουλάχιστον 30 λεπτά περπατήματος ή άλλης φυσικής δραστηριότητας, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ADA Position Statement, Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes, DIABETES CARE, VOLUME 36, NOVEMBER 2013

Franz MJ, Powers MA, Leontos C, et al. The evidence for medical nutrition therapy for type 1 and type 2 diabetes in adults. J Am Diet Assoc. 2010;110(12):1852-89.

Rejeski WJ, Ip EH, Bertoni AG, et al. Lifestyle change and mobility in obese adults with type 2 diabetes. N Engl J Med. 2012;366(13):1209–17.

Wing RR. Long-term effects of a lifestyle intervention on weight and cardiovascular risk factors in individuals with type 2 diabetes mellitus: four-year results of the Look AHEAD trial.Arch Intern Med. 2010;170(17):1566–75.

Appel LJ, Frohlich ED, Hall JE, et al. The importance of population-wide sodium reduction as a means to prevent cardiovascular disease and stroke: a call to action from the American Heart Association. Circulation. 2011;123(10):1138-43.

Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος