Καρδιαγγειακά

Καρδιακή λειτουργία: Τι συνδέει τον καφέ με τη κολπική μαρμαρυγή;

28 Δεκεμβρίου 2015
39078 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ellinikos kafes

Τίποτα λένε οι τελευταίες μελέτες! Μάλιστα, όσες διερεύνησαν πιο συγκεκριμένα και τη δοσολογία του καφέ ή της καφεΐνης αν και κατά πόσο επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό ώστε να προκαλεί κολπική μαρμαρυγή, είδαν ότι μια ήπια κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Πρόσφατα δεδομένα λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας δεν βρήκαν διαφορετική συχνότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής ως νόσο στα άτομα που κατανάλωναν καφέ σε σχέση με εκείνα που δεν κατανάλωναν. Τα αποτελέσματα βασίζονταν σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που παρακολουθούνταν για 12 τουλάχιστον χρόνια.

Δεν ήταν όμως η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που έδειχνε πώς ο καφές δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνιση της νόσου. Μια περσινή μετανάλυση, επιβεβαίωνε τα ίδια αποτελέσματα ενώ διερευνώντας ανάλογα με την ποσότητα καφέ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Έδειξε ότι αύξηση κατά 300mg καφεΐνης ημερησίως στη συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει κατά 6% την συχνότητα νέων περιστατικών με κολπική μαρμαρυγή

Η ποσότητα αυτή σε καφεΐνη καλύπτεται ενδεικτικά από 5 περίπου ελληνικούς καφέδες δεδομένου ότι δεν έχετε κάποια άλλη πηγή καφεΐνης στην καθημερινότητά σας όπως σοκολάτα, τσάι, ενεργειακά ποτά κλπ. Για να μην μιλάω απλά για καφεΐνη όμως, μια καλοσχεδιασμένη μετανάλυση του 2013 διευκρίνισε ότι ακόμη και αν ήταν ο καφές η μοναδική πηγή καφεΐνης, και πάλι δεν υπήρχε συσχέτιση με την κολπική μαρμαρυγή.

Τουναντίον, και σε αυτή τη περίπτωση διαφαίνοταν μια προστατευτική δράση με 13% μείωση κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Όπως βλέπετε, τα στοιχεία που παραθέτω αναφέρονται πάντα σε έναν υγιή πληθυσμό μιλώντας για πρόληψη και όχι σε κάποιον που έχει ήδη νοσήσει οπότε χρειάζεται πάντα και τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Πρόκειται για μια διαταραχή με μη ομαλό και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό που μπορεί να οδηγήσει σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές νόσους που μπορούν να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή. Αν κοιτάξει όμως κανείς τα καρδιαγγειακά νοσήματα πιο συγκεκριμένα, ο καφές εκεί παίζει σπουδαίο προστατευτικό ρόλο με πολλές έρευνες μέχρι σήμερα να το έχουν επιβεβαιώσει.

Αποτελέσματα μελέτης στην Ικαρία (MEDIS)

Πρώτη και καλύτερη, η μελέτη της Ικαρίας που αφορά και ελληνικό πληθυσμό ή και η μελέτη MEDIS που αφορά επίσης έναν ευρύτερο νησιωτικό πληθυσμό της Ελλάδας όπου ο ελληνικός καφές προτιμάται καθημερινά. Τι έδειξαν; Βελτίωση της ενδοθηλιακής (τοιχώματα αγγείων) λειτουργίας, αντιοξειδωτική προστασία, ομαλή ανταπόκριση ινσουλίνης και σακχάρου του αίματος και πολλά ακόμη που έχουμε αναλύσει κατά καιρούς και στο portal μας.

Αν και οι έρευνες είναι πάντα αρκετά συντηρητικές για να «φωνάξουν» οποιαδήποτε ευεργετικά αποτελέσματα -και προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι και το σωστό μέχρι να συσταθεί ένα ικανοποιητικό σώμα ποιοτικών ερευνών- είναι καλό να βλέπουμε την κατανάλωση ενός τροφίμου ή ροφήματος σε ένα σφαιρικότερο πρίσμα. Και στην περίπτωση του καφέ τα οφέλη είναι πολλά.

Σίγουρα ένα άτομο που ήδη πάσχει από κάποια νόσο, χρειάζεται τη συμβουλευτική του ιατρού που γνωρίζει το πλήρες ιστορικό του. Από την άλλη όμως, στο χώρο της πρόληψης και πάντα με μέτρο και συστηματικότητα εγώ θα σύστηνα έναν ελληνικό καφέ στην υγειά σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Caldeira D, Martins C, Alves LB, Pereira H, Ferreira JJ, Costa J. Caffeine does not increase the risk of atrial fibrillation: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Heart. 2013 Oct;99(19):1383-9.

Cheng M, Hu Z, Lu X, Huang J, Gu D. Caffeine intake and atrial fibrillation incidence: dose response meta-analysis of prospective cohort studies. Can J Cardiol. 2014 Apr;30(4):448-54.

Larsson SC, Drca N, Jensen-Urstad M, Wolk A. Coffee consumption is not associated with increased risk of atrial fibrillation: results from two prospective cohorts and a meta-analysis. BMC Med. 2015 Sep 23;13:207.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.