Άλλες Παθήσεις

Η σωστή διατροφή στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νέας γρίπης H1N1

10 Ιανουαρίου 2010
26886 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
kriomeni kopela

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στα μέτρα ασπίδα κατά της νέας γρίπης, το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC επισημαίνει πως η σωστή διατροφή συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Από αυτήν την άποψη, οι συμβουλές του Ευρωπαϊκού Πνευμονολογικού Ιδρύματος (ΕLF)  για την σχέση διατροφής και υγείας των πνευμόνων μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τη σχέση διατροφής και νέας γρίπης. Θαυματουργή διατροφή για τη νέα γρίπη μπορεί να μην υπάρχει, υπάρχουν όμως βασικοί διατροφικοί κανόνες που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των πνευμόνων. Το ΕLF τονίζει ότι η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και η αποφυγή κάποιων τροφών μπορούν να ενδυναμώσει τους πνεύμονες σε υγιή άτομα, αλλά και να επιφέρουν βελτίωση ακόμη και στην κατάσταση ατόμων με πνευμονικές παθήσεις.

Πώς μας βοηθά η σωστή διατροφή; 

Η σωστή διατροφή μπορεί να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες, να προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, να βοηθήσει στη χαλάρωση των αεραγωγών. Αντιθέτως, η πτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή επηρεάζει αρνητικά την υγεία των πνευμόνων προκαλώντας από φλεγμονή των αεραγωγών έως αλλεργικές αντιδράσεις και αφήνει τους πνεύμονες ευάλωτους στις λοιμώξεις και άρα στη λοίμωξη από τον ιό Η1Ν1, αλλά και στην πνευμονία, η οποία συνδέεται με τη νέα γρίπη.

Σύμφωνα με το ΕLF, από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας των πνευμόνων είναι το οξειδωτικό στρες. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει κύτταρα, ιστούς και όργανα και πυροδοτείται μεταξύ άλλων από τον καπνό των τσιγάρων, τη ρύπανση του αέρα και τα μικρόβια, που μαζί με τις λοιμώξεις προκαλούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Δείτε εδώ 10 τροφές να καταναλώσεις όταν έχεις γρίπη.Δείτε εδώ 10 τροφές να καταναλώσεις όταν έχεις γρίπη.

Οι βλάβες από το οξειδωτικό στρες πώς καταπολεμούνται; 

Οι βλάβες από το οξειδωτικό στρες που επιτίθεται στους πνεύμονες, μπορούν να καταπολεμηθούν από μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C έχει τέτοια δράση και υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, λεμόνια ή γκρέιπφρουτ, καθώς και στο ακτινίδιο, το μπρόκολο και τις  πιπεριές. Την ίδια αποτελεσματική δράση έχει και το β- καροτένιο, με πλούσιες πηγές του τα βερίκοκα, το μάνγκο, το καρότο, τις πιπεριές και το σπανάκι, αλλά και η βιταμίνη Ε που βρίσκεται σε σπόρους, ελαιόλαδο, αμύγδαλα και φιστίκια. Τέλος, αποτελεσματική αντιοξειδωτική δράση έχει το λυκοπένιο, σε ντομάτες, καρπούζι, καθώς και το σελήνιο, που υπάρχει σε σπόρους, καρύδια, θαλασσινά και ζωικά προϊόντα.. Ασπίδα για τους πνεύμονες αποτελούν και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση  παραγωγής των κυττάρων που συμμετέχουν στις ασθματικές και αλλεργικές αντιδράσεις. Πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και η σόγια. Τέλος, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει τους μύες των αναπνευστικών οδών να χαλαρώσουν και βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του σώματος μας όταν καταπολεμά λοιμώξεις. Θα το βρείτε σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, καρότα, θαλασσινά και μπανάνα.

Όπως τονίζει το ELF, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού αν και είναι  5 με 6 γραμμάρια την ημέρα, η σύγχρονη διατροφή ωστόσο «εξασφαλίζει» στον οργανισμό πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Τα υψηλά επίπεδα αλατιού επηρεάζουν τους ασθματικούς προκαλώντας σύσφιξη των μυών στις αναπνευστικές οδούς, μειώνοντας τη ροή του αίματος στους πνεύμονες και επηρεάζοντας κάποιες από τις βασικές διαδικασίες που διενεργούνται μέσα σε αυτούς. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών, δυσχεραίνοντας την αναπνοή.

Άμεση επίδραση σε άτομα με άσθμα προκαλούν και πρόσθετα τροφίμων

Ένα από αυτά είναι η ταρτραζίνη, μια κίτρινη χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται ως σε χρωματιστά αεριούχα ποτά, σούπες, σάλτσες και γλυκά. Επίσης, το όξινο γλουταμινικό νάτριο, που ενισχύει τη γεύση σε πικάντικα σνακ και βρίσκεται συνήθως σε σάλτσες κρέατος και σόγιας ή έτοιμες σούπες, καθώς και οι θειώδεις ενώσεις, συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε τυποποιημένα τρόφιμα, στους χυμούς φρούτων και τις κονσέρβες ψαριού, αλλά και στο κρασί και τους ξηρούς καρπούς.

Όλες οι έρευνες των τελευταίων ετών για τις αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες αποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη αλλαγή έγκειται στην αύξηση της ποσότητας των τρανς λιπαρών οξέων και των ωμέγα 6 λιπαρών οξέων που περιέχει το διαιτολόγιο μας. Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν άμεση επίδραση στους πνεύμονες: μπορούν να τους επηρεάσουν μεταβάλλοντας την απόκριση του σώματος σε φλεγμονές και καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, όπως η νέα γρίπη από τον ιό Η1Ν1. Τα τρανς λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε ψημένα προϊόντα, όπως μπισκότα και κέικ, καθώς και στο γρήγορο φαγητό, ενώ πλούσιες πηγές ωμέγα 6 λιπαρών οξέων είναι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το αρχιδέλαιο.

Τι δείχνει η στατιστική ανάλυση Αμερικανών ερευνητών;

Ευάλωτοι στον ιό της νέας γρίπης είναι και οι παχύσαρκοι, όπως δείχνει στατιστική ανάλυση Αμερικανών ερευνητών. Το 45% των ανθρώπων που πέθαναν από τη νέα γρίπη στις ΗΠΑ, κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ήταν παχύσαρκοι. Μια παλιότερη μελέτη του 2007 στις ΗΠΑ συνδέει το υπερβολικό σωματικό βάρος με τη γρίπη. Οι ερευνητές γνώριζαν ότι το λίπος που συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα απελευθερώνει διαρκώς ορισμένα χημικά που είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση φλεγμονής. Το ερώτημα που θέλησαν να απαντήσουν είναι τι ρόλο διαδραμάτιζε το κοιλιακό λίπος όταν ο οργανισμός προσβαλλόταν από τον ιό της γρίπης. Το θέμα θεωρήθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον επειδή αυτή η ανοσοποιητική αντίδραση, η «καταιγίδα κυτοκινών», «σκοτώνει» συνήθως  όσους πάσχουν από γρίπη.

Συμπερασματικά..

Οι γενικοί κανόνες λένε πως ο κίνδυνος της εμφάνισης πνευμονικών νόσων μειώνεται με την υψηλή καθημερινή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και ψαριών, ενώ βοηθά η άσκηση με μέτρο και η διατήρηση του βάρους σε υγιές επίπεδο.

Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.