40 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
500 γρ. κουσκούς
500 γρ. ζωμός κοτόπουλου
120 γρ. λιαστή ντομάτα, κομμένη ζουλιέν
40 γρ. ελιές, κομμένες σε φέτες
50 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. φέτα χαμηλών λιπαρών, κομμένη σε μικρά καρέ
10 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μεσογειακή και καλοκαιρινή, θα χαρακτήριζα αυτή τη συνταγή που μας προτείνει ο Σεφ, κρίνοντας από τα υλικά της!
Λίγα λόγια για το βασικό συστατικό της συνταγής, το κους-κους, ως δημητριακό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και συμβάλλει με τη σειρά του στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.
Συνήθως κρίνουμε βάσει θερμίδων μια συνταγή, αν είναι light μας κάνει, διαφορετικά δεν κάνει για τη δίαιτά μας- αντί μάλιστα να αδυνατίσουμε, θα παχύνουμε. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να εισάγω την έννοια της θρεπτικής πυκνότητας, που χαρακτηρίζει πόσο θρεπτική είναι μια τροφή για τον όγκο και τις θερμίδες που αυτή αποδίδει.
Συμπληρώνοντας το πάζλ της διατροφής σήμερα, θα διαπιστώσετε από τη μια πλευρά ότι ακούτε συχνά πόσο ο ρυθμός της παχυσαρκίας αυξάνει, και από την άλλη ότι εμφανίζεται μεγαλύτερη ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά σε πολύ κόσμο.
Αυτό είναι αντιφατικό! Αφού τρώμε πρισσότερο, δεν θα έπρεπε να προσλαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά; Αυτό δυστυχώς συμβαίνει γιατί καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και φτωχές σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Αυτή η συνταγή δεν είναι light, αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά!
Πέρα από την γεύση που έχει φροντίσει ο Σεφ μας, η συνταγή αυτή στην μερίδα της περιέχει περίπου 8g φυτικές ίνες. Τόση ποσότητα μπορείτε να πάρετε τρώγοντας 4-5 μέτρια φρούτα ή 2 μέτρια μπολ σαλάτας.
Θα σας πω και ένα μυστικό... από τις τροφές που λαμβάνετε πολλές φυτικές ίνες, προσλαμβάνετε και πολλά αντιοξειδωτικά και μέταλλα ταυτόχρονα, καθότι σε όλα τα τρόφιμα τα συστατικά αυτά πηγαίνουν πακέτο.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.