Για τη σαλάτα:
500 γρ. μείγμα σαλατικών
200 γρ. σέλερι, καθαρισμένο, κομμένο σε φέτες
150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
200 γρ. μήλο πράσινο, κομμένο σε λεπτές φέτες
60 γρ. σταφίδες
20 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
αλάτι
Για τη σάλτσα:
80 γρ. μαγιονέζα light
80 γρ. γιαούρτι μειωμένων λιπαρών
10 γρ. μέλι
10 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
20 γρ. χυμός λεμονιού
αλάτι
Η σαλάτα Waldorf συνιστά ένα πανόραμα γεύσης και θρεπτικών συστατικών. Συνδυάζει ποικιλία τροφίμων όπως λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά καθώς και φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, αποτελώντας μια άκρως θρεπτική γαστρονομική απόλαυση.
Τα καρύδια, κύριο συστατικό της σαλάτας, προσφέρουν σημαντική ποσότητα ω3 και ω6 πολυακόρεστων λιπαρών, γνωστά για τις ευεργετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και τη συμβολή τους στη καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού.
Σημαντική είναι η πρόσληψη μετάλλων ασβεστίου και φωσφόρου, συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών. Η βιταμίνη C, ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο, ενισχύει τον αντιοξειδωτικό χαρακτήρα της σαλάτας, ενώ βοηθά στην απορρόφηση τουφυτικού σιδήρου και του φυλλικού οξέος από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Το μήλο, κυρίως όταν καταναλώνεται με τη φλούδα, χαρακτηρίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Για τη σάλτσα, επιλέξτε γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά καθώς και μαγιονέζα light. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε τη θερμιδική αξία της σαλάτας και την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ενώ θα διατηρήσετε τη δροσερή και ανάλαφρη γεύση της.
Η ποσότητα της σαλάτας, δίνει 6 μερίδες αποτελώντας ένα εκλεκτό συνοδευτικό κύριου γεύματος, για εσάς και τους φίλους σας. Ωστόσο, λόγω της πληρότητας των γεύσεων και θρεπτικών συστατικών της, αποτελεί και ένα εξαιρετικό γεύμα από μόνη της. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών και των φρούτων, σας βοηθούν να διατηρήσετε τον έλεγχο της μερίδας του φαγητού, καθώς ευνοούν τον κορεσμό, χωρίς να στερείστε τη γεύση.
Η σαλάτα Waldorf συνδυάζει άρωμα, γεύση, χρώμα και θρεπτική αξία. Δοκιμάστε την, και πείτε μας τις εντυπώσεις σας!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.