Κοτόπουλο

Κοτόπουλο με μανιτάρια και κυδώνι

Κατερίνα Θεολόγου
1 λεπτό να διαβαστεί
kotopoulo me manitaria kai kidwni syntagh
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μερίδες και αφαιρούμε την πέτσα.
  2. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια υγρή πετσέτα, κόβουμε την άκρη από το κοτσάνι τους και τα κόβουμε σε 5-6 φετούλες.
  3. Καθαρίζουμε το κυδώνι και το τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  4. Τρίβουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού στον τρίφτη και κρατάμε το ξύσμα.
  5. Σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές.
  6. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το ξύλο κανέλας, ανακατεύουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά.
  9. Ρίχνουμε το τριμμένο κυδώνι και λίγο ζεστό νερό από τον βραστήρα, ίσα που να σκεπάσει τα υλικά.
  10. Μόλις κοχλάσει το υγρό της κατσαρόλας, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι, αλάτι και πιπέρι.
  11. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κοτόπουλο. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει λίγο υγρό που θα είναι η σάλτσα του φαγητού.
  12. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας, προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κοτόπουλο 1 ½ κιλό περίπου, κομμένο στα 8
  • 500 γρ. λευκά μανιτάρια agaricus
  • 1 κυδώνι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ. γλυκού μέλι
  • 3 κ. σούπας φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
818
40,9%
Λιπαρά
31g
43,6%
Κορεσμένα λιπαρά
7g
32,5%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1g
22,7%
Φυτικές Ίνες
3g
10,4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Νόπη Μιχαηλίδου
Νόπη Μιχαηλίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Μια εκλεκτή γλυκόξινη συνταγή ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες. Ένας συνδυασμός γλυκόξινης σάλτσας από κυδώνι μέλι και κρασί πολύ αρμονικά δεμένο με κρέας κοτόπουλου.

Μανιτάρια και διατροφική αξία

Ας ξεκινήσουμε από ένα βασικό συστατικό της συνταγής, τα μανιτάρια, που δίνουν την δική τους εκλεκτή γεύση umami η οποία στα Ιαπωνικά σημαίνει «νόστιμη». Προσδίδουν στην μερίδα μας μια ιδιαίτερη γεύση, ενώ παράλληλα είναι φτωχά σε λίπος και θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, τα οποία δίνουν το αίσθημα κορεσμού.

Απολαύστε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης καθημερινότητας

Επειδή η συνταγή μας έχει αρκετά λιπαρά θα μπορούσαμε να τα περιορίσουμε μειώνοντας την μερίδα μας. Παράλληλα με τη συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας ή γεμίζοντας το πιάτο μας με περισσότερα μανιτάρια ή κυδώνια θα είχαμε και πάλι αίσθημα πληρότητας του στομάχου παρόλο που θα αφαιρούσαμε κομμάτι κρέατος.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να απολαύσετε μια ικανοποιητική μερίδα η οποία όμως θα σας προσδώσει και αρκετές θερμίδες, θα μπορούσατε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα εκείνη την ημέρα. Για παράδειγμα, κάνοντας 30 λεπτά ποδηλασία είτε 20 λεπτά μέτριας έντασης jogging θα καίγατε όσες θερμίδες χρειάζονται για να μην ξεφύγετε με την κατανάλωση μιας τέτοιας μερίδας από τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες.

Αντιοξειδωτική δράση κυδωνιού

Μην αφήσουμε όμως στην άκρη ένα άλλο βασικό συστατικό της συνταγής μας, το κυδώνι, το οποίο αν και προστίθεται σε μικρή ποσότητα στο πιάτο μας, δεν πρέπει να αποσιωπήσουμε την πολύτιμη σημασία του, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη C, οι οποίες προλαμβάνουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Κατερίνα Θεολόγου
Κατερίνα Θεολόγου Food blogger

H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.

Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).

Νόπη Μιχαηλίδου
Νόπη Μιχαηλίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ' οίκον επισκέψεις.