Μια εκλεκτή γλυκόξινη συνταγή ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες. Ένας συνδυασμός γλυκόξινης σάλτσας από κυδώνι μέλι και κρασί πολύ αρμονικά δεμένο με κρέας κοτόπουλου.
Ας ξεκινήσουμε από ένα βασικό συστατικό της συνταγής, τα μανιτάρια, που δίνουν την δική τους εκλεκτή γεύση umami η οποία στα Ιαπωνικά σημαίνει «νόστιμη». Προσδίδουν στην μερίδα μας μια ιδιαίτερη γεύση, ενώ παράλληλα είναι φτωχά σε λίπος και θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, τα οποία δίνουν το αίσθημα κορεσμού.
Επειδή η συνταγή μας έχει αρκετά λιπαρά θα μπορούσαμε να τα περιορίσουμε μειώνοντας την μερίδα μας. Παράλληλα με τη συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας ή γεμίζοντας το πιάτο μας με περισσότερα μανιτάρια ή κυδώνια θα είχαμε και πάλι αίσθημα πληρότητας του στομάχου παρόλο που θα αφαιρούσαμε κομμάτι κρέατος.
Αν παρόλα αυτά θέλετε να απολαύσετε μια ικανοποιητική μερίδα η οποία όμως θα σας προσδώσει και αρκετές θερμίδες, θα μπορούσατε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα εκείνη την ημέρα. Για παράδειγμα, κάνοντας 30 λεπτά ποδηλασία είτε 20 λεπτά μέτριας έντασης jogging θα καίγατε όσες θερμίδες χρειάζονται για να μην ξεφύγετε με την κατανάλωση μιας τέτοιας μερίδας από τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες.
Μην αφήσουμε όμως στην άκρη ένα άλλο βασικό συστατικό της συνταγής μας, το κυδώνι, το οποίο αν και προστίθεται σε μικρή ποσότητα στο πιάτο μας, δεν πρέπει να αποσιωπήσουμε την πολύτιμη σημασία του, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη C, οι οποίες προλαμβάνουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.
Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).
Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ' οίκον επισκέψεις.