4 στήθη κοτόπουλο
40 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
100 γρ. λευκό κρασί
200 γρ. ζωμό κοτόπουλου
60 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, κρύα
10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι
Μια νόστιμη συνταγή, ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη, τόσο ζωική (κοτόπουλο) όσο και φυτική (μανιτάρια). Λόγω έλλειψης υδατανθράκων, δεν παρέχει πολλές θερμίδες, ωστόσο, λόγω του κρέατος και του αλατιού περιέχει σημαντικές ποσότητες νατρίου και λιπαρών.
Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών, βιταμίνης B3, που είναι υπεύθυνη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και βιταμίνης B6, η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων και των λιπών.
Περιέχει επίσης επαρκείς ποσότητες από φωσφόρο, συστατικό του DNA και των κυτταρικών τοιχωμάτων και σελήνιο, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Τα λιπαρά που περιέχει προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο, τα οποία είναι ευεργετικά και χρήσιμα στον οργανισμό.
Λόγω του νατρίου και των πρωτεϊνών, αποτελεί άριστη επιλογή για αθλητές ή άτομα που αθλούνται συστηματικά. Μπορείτε να μειώσετε το αλάτι ή να το αντικαταστήσετε με αλάτι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, ενώ αν το συνδυάσετε με κάποια υδατανθρακούχα τροφή πχ. ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ. αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.