Γλυκά

Σταφιδόψωμα με Κουάκερ

Φωτεινή Καρμανιώλου
1 ώρα λεπτό να διαβαστεί
stafidopsomo
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κουάκερ.
  2. Διαλύουμε στο γάλα τη μαγιά και προσθέτουμε στο αλεύρι.
  3. Ρίχνουμε το μέλι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τις σταφίδες και το καρύδι και ζυμώνουμε πολύ καλά.
  4. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γάλα αν χρειαστεί ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή.
  5. Αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος το μείγμα να ξεκουραστεί.
  6. Ζυμώνουμε 4-5 ψωμάκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
  7. Τα αλείφουμε με το αυγό, αφού προηγουμένως το έχουμε αραιώσει με λίγο νερό, και πασπαλίζουμε με μείγμα από κανέλα και ζάχαρη.
  8. Ψήνουμε στους 200ο C για 30 λεπτά περίπου.
servings
4-5
cook
ΥΛΙΚΑ

200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μισό ολικής και μισό λευκό)

100γρ. κουάκερ (νιφάδες βρόμης)

1 φακελάκι ξερή μαγιά

150γρ. χλιαρό γάλα

2 κουταλιές μέλι

1κουταλάκι φυσικό αλάτι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

½ κούπα σταφίδες ξανθές

1 κουταλιά καρύδι χοντροκομμένο

1 κρόκο αυγού

½ κουταλάκι κανέλα σε σκόνη

½ κουταλάκι ζάχαρη

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
347
17,4%
Λιπαρά
7g
11%
Κορεσμένα λιπαρά
1g
5%
Σάκχαρα
19g
21,1%
Νάτριο
14g
1%
Φυτικές Ίνες
7g
29%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Οι σταφίδες χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε πολλά φαγητά και κυρίως σε γλυκά, ενώ από μόνες τους αποτελούν ένα ωραίο σνακ, ειδικά για τους αθλητές. Οι σταφίδες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Όταν μάλιστα συνδυάζονται και με άλλα θρεπτικά υλικά, όπως οι νιφάδες βρόμης και τα καρύδια, τότε το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα ευεργετικό.

Διαβάστε επίσης: Ποιά η Διατροφική Αξία του Ψωμιού;

 

 

Φωτεινή Καρμανιώλου
Φωτεινή Καρμανιώλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Φωτεινή Καρμανιώλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης και διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στο Βαθύ της Σάμου από το 2015. Η φιλοσοφία της είναι πως "Η σωστή διατροφή για απώλεια βάρους και θεραπεία δεν έχει περιθώρια απαγορεύσεων αλλά ανάγκη την εφαρμογή προϋποθέσεων".