Καρδιαγγειακά

Στιγμιαίος καφές και στην υπέρταση!

18 Ιουλίου 2017
30375 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kafes stigmiaios kafes kai frouta

Αν ο στιγμιαίος καφές είναι καθημερινή σου συνήθεια, συνέχισε να τον απολαμβάνεις με μέτρο ακόμα και αν η πίεσή σου είναι τσιμπημένη! Αυτά υποστηρίζει τελευταία επιστημονική δημοσίευση που συνέκρινε τις σχετικές έρευνες από το 2010 και μέχρι σήμερα με πάνω από 4.000.000 συμμετέχοντες συνολικά!

Αποκατάσταση της αλήθειας

Πρόκειται για μία βιβλιογραφική ανασκόπηση που στόχο είχε να ελέγξει κατά πόσο ευσταθεί μια παλιότερη σύσταση επαγγελματιών υγείας για περιορισμό του καφέ στην υπέρταση αλλά και στις καρδιακές αρρυθμίες. Και απ’ ότι φάνηκε, σωστά αμφισβητήθηκε η σύστασή αυτή, αφού οι νέες, μεθοδολογικά ορθότερες μελέτες, δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ έχει ουδέτερη ή προστατευτική ακόμη, δράση απέναντι όχι μόνο στην υπέρταση ή τις καρδιακές αρρυθμίες αλλά και γενικότερα στα καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη! Για παράδειγμα, σε μία έρευνα από αυτές η κατανάλωση 3-4 κουπών καφέ την ημέρα ανάμεσα σε μη καπνιστές, μείωνε στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης στο μέλλον.

Αφορά όλους αυτή η σύσταση;

Κάθε σύσταση είναι εξατομικευμένη διότι ο καθένας έχει ένα δικό του μοναδικό ιατρικό ιστορικό και υπό αυτό το πρίσμα είναι καλό να συμβουλεύεσαι πάντα τον ιατρό σου. Σημειώνεται ότι όσοι καταναλώνουν περιστασιακά καφέ, μπορεί να έχουν μια παροδική αύξηση της πίεσης που σύντομα εξομαλύνεται. Ωστόσο, οι έρευνες αυτές περιλάμβαναν κυρίως άτομα που κατανάλωναν συστηματικά καφέ οι οποίοι ήταν και αυτοί που απολάμβαναν τα οφέλη του. Επιπλέον, τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτά αφορούν σε ενήλικες, υγιείς ή ακόμη και σε ασθενείς. Μεγάλη σημασία έχει το μέτρο, φυσικά!

Η ασφαλής και ευεργετική κατανάλωση καφέ εντοπίζεται στις 3-4 κούπες ημερησίως.

Αυτό μεταφράζεται για το δικό σου στιγμιαίο καφέ σε 3,5 κούπες ζεστού στιγμιαίου ή 3 ποτήρια κρύου φραπέ, φτιαγμένα με το σωστό τρόπο για να σου δώσουν μέχρι 400mg καφεΐνης την ημέρα. Μάλιστα, ο στιγμιαίος καφές είναι το ιδανικότερο παράδειγμα του φιλτραρισμένου καφέ για τον οποίο γινόταν λόγος στα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών. Και αυτό διότι, όπως θα δείτε και στο παρακάτω απόσπασμα από ένα παλιό μας infographic, ο στιγμιαίος καφές υπόκειται σε πολλαπλά φιλτραρίσματα για να φτάσει στο ποτήρι σας χωρίς καθόλου κατακάθι!

stigmiaios kafes kai stin ypertasi inside

 

Συνέχισε λοιπόν, να απολαμβάνεις τον στιγμιαίο καφέ σου με μέτρο και απόλαυσε μόνο τα οφέλη του!

 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Steven G. Chrysant (2017) The impact of coffee consumption on blood pressure, cardiovascular disease and diabetes mellitus, Expert Review of Cardiovascular Therapy, 15:3, 151-156

European Food Safety Authority (EFSA). Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015;13(5):4102

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.