300 γρ. γάλα light
200 γρ. κρέμα γάλακτος light
3 κάψουλες espresso
90 γρ. ζάχαρη μαύρη
90 γρ. κρόκοι αυγών
1 αυγό
Ένα διαφορετικό παγωτό, που σίγουρα θα ξετρελάνει τους ενήλικες, δεδομένης της παρουσίας του εσπρέσο.
Είναι ένα παγωτό ελαφρύ, με μόλις 207 θερμίδες / ανά μερίδα
To γεγονός αυτό επιτρέπει τη συχνή κατανάλωσή του, ιδιαίτερα ως καλοκαιρινό απογευματινό σνακ και ακόμα ειδικότερα για όσους δεν είναι σε «δίαιτα».
Για όσους «προσέχουν», μπορούν να «κάψουν» τις θερμίδες του με 30 λεπτά έντονο ποδήλατο ή κολύμβηση.
Λόγω του εσπρέσο που περιέχει, μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη για απογευματινό καφέ, αποτρέποντας έτσι την πρόσληψη επιπλέον θερμίδων, που πολλές φορές έχουν κάποιοι καφέδες «ενισχυμένοι» με σιρόπι, σαντιγί ή / και παγωτό.
Με light κρέμα γάλακτος και γάλα και προσθήκη καστανής ζάχαρης, γίνεται πιο υγιεινό, ενώ αποκτά και μια ιδιαίτερη γεύση, που συνδυάζεται αρμονικότατα με αυτή του καφέ εσπρέσο, θυμίζοντας μόκα.
Είναι ένα γλύκισμα πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, αλλά και βιταμίνες από το σύμπλεγμα Β τις Β2, Β3, Β 12 και το παντοθενικό οξύ. Από μέταλλα και ιχνοστοιχεία θα βρούμε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, αλλά και σελήνιο.
Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, το κάνει ιδανικό σνακ ακόμα και για παιδιά, που βρίσκονται σε μυοσκελετική ανάπτυξη, αν αφαιρέστε τον καφέ και βάλτε λίγο χυμό από φρούτα εποχής. Αυτό όμως το αφήνουμε στο chef μας να το παρουσιάσει ή τη δική σας φαντασία να πειραματιστεί.
Όσον αφορά στην αυξημένη περιεκτικότητα κρόκων αυγού και κατ' επέκταση στο μεγάλο ποσοστό διαιτητικής χοληστερόλης, αυτό δε θα πρέπει να σας απασχολεί, ακόμα κι αν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, υπό την προϋπόθεση ότι η διατροφή δε βρίθει κορεσμένου λίπους.
Τα αυγά, όπως και άλλα τρόφιμα με αυξημένη διαιτητική χοληστερόλη, δε φαίνεται να επηρεάζουν και να αυξάνουν την ενδογενή χοληστερόλη.
Δοκιμάστε το και περιμένουμε τα σχόλιά σας για τη συνταγή!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.
Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.