Διατροφή

Τα φλαβονοειδή στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας

της Όλγας Δέδε
15 Φεβρουαρίου 2016
22386 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τα φλαβονοειδή στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Θα έχετε ακούσει από την καμπάνια του medNutrition "Τα μαθηματικά των θερμίδων" ότι οι θερμίδες είναι μικρά πλασματάκια που ζούν στη ντουλάπα και στενεύουν τα ρουχα. Σύμφωνα με μια έρευνα που διαβάσαμε στο bmj.com υπάρχουν κάποια άλλα πλασματάκια που λέγονται φλαβονοειδή, ζουν στη ντουλάπα μας και ευτυχώς διατηρούν τα ρούχα μας σταθερά. Με λίγα λόγια τα φλαβονοειδή βοηθουν στη μικρότερη πρόσληψη βάρους!

Τα φλαβονοειδή είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα και τους δίνουν το χρώμα που έχουν. Είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού. το τσάι έχει ένα είδος φλαβονοειδών που το κάνει γνωστό για τη βοήθεια του στη μείωση του βάρους. Θέλοντας ο επιστημονικός χώρος να ανακαλύψει τις ιδιότητες όλων των κατηγοριών των φλαβονοειδών στη ρύθμιση του βάρους, προχώρησε στην παρακάτω έρευνα.

Στη μελέτη αυτή θέλησαν να πάρουν μέρος 289916 άτομα αλλά μέσα απο συγκεκριμένα κριτήρια που υπήρχαν ο τελικός αριθμός ατόμων ήταν 124086 άντρες και γυναίκες. Τα κριτήρια αυτά περιελάμβαναν δεδομένα που να μην επηρεάζουν το βάρος των συμμετεχόντων. Οπότε άτομα που είχαν ιστορικό με παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφρική νόσο, πνευμονική νόσο, ηπατική νόσο,  ελκώδης κολίτιδα, λύκο, φυματίωση, σκλήρυνση κατά πλάκας, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και Πάρκινσον, αποκλείστηκαν. Ομάδες που αποκλείστηκαν ήταν επίσης οι εγκυμονούσες οι θηλάζουσες για ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Τα άτομα άνω των 65 και όσοι έφτασαν στα 65 μέσα στην περίοδο της έρευνας δε συμμετείχαν στην έρευνα λόγω της σαρκοπενίας που υπόκεινται. Τέλος απο την έρευνα αποκλείστηκαν άτομα με ακραίες τιμές προσλαμβανόμενων θερμίδων ( <800 και >4500). Οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ένα ερωτηματολόγιο κάθε δύο χρόνια που αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους. Η έρευνα ξεκίνησε απο το 1976 και διήρκησε 24 χρόνια. Αναλαμβάνοντας επικεφαλής στην πορεία η Monica L Bertoia, ερευνήτρια του τμήματος διατροφής του Harvard, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματά της.

Όπως φάνηκε με την κατανάλωση φλαβονοειδών το προσλαμβανόμενο βάρος είναι μικρότερο απο το αναμενόμενο. Τα άτομα που κατανάλωναν έστω και μια ποσότητα φλαβονοειδών (1 φλιντζάνι βατόμουρα) περισσότερη τη μέρα, πήραν 0,5 kg λιγότερο απο άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου. Η μεγαλύτερη σύνδεση παρατηρήθηκε για ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή πολυμερή, και φλαβονόλες χωρίς να επηρεάζονται απο την ποσότητα φυτικών ινών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη δημόσια υγεία καθώς κάθε αύξηση βάρους 4,5 κιλών σχετίζεται με 40-70% πιθανότητα διαβήτη και 24-59% κίνδυνο εμφάνισης κάποιου τύπου καρκίνου.

Σημαντικό είναι να εντάξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή μας γιατί είναι οι κύριες πηγές φλαβονοειδών. Τα τρόφιμα που περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα τους είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα μούρα και οι πιπερίες. Βάλτε τα λοιπόν στην καθημερινή σας διατροφή και ρυθμίστε το βάρος σας!

Πηγή: http://www.bmj.com/content/352/bmj.i17

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος