600 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
40 γρ. σιρόπι
10 γρ. γλυκόζη
300 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
30 γρ. ζάχαρη μαύρη
10 γρ. χυμό λεμόνι
20 γρ. σιρόπι από μπαλσάμικο ξίδι
Το σημερινό πιάτο αποτελεί ένα άκρως καλοκαιρινό και δροσιστικό επιδόρπιο, ιδιαίτερα φτωχό σε θερμίδες. Η απουσία λιπαρών υλών, από το πιάτο μας, όπως η σαντιγί, αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στο θερμιδικό περιεχόμενό του, το οποίο δεν ξεπερνά τις 100kcals/ μερίδα.
Η θερμιδική περιεκτικότητα του πιάτου μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο εάν φροντίσετε να περιχύσετε τη μερίδα σας με ελαφρώς μειωμένη ποσότητα από το ομογενοποιημένο σύνολο που δημιουργήσατε στο blender.
Η παρουσία φρέσκων φραουλών και μάλιστα ωμών, χωρίς καμία επεξεργασία, στη συνταγή, διασφαλίζει πως το πιάτο θα σας προσφέρει το μέγιστο των βιταμινών και θρεπτικών συστατικών του φρούτου.
Ενδεικτικά, μια μερίδα από τη σημερινή συνταγή θα αποδώσει ποσότητα βιταμίνης C ίση περίπου με την συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση της βιταμίνης.
Επίσης, προσφέρει ποσότητες βιταμίνης Β2 αλλά και το 15% περίπου των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο.
Φροντίστε ο τεμαχισμός των φραουλών να γίνει αμέσως πριν την εκτέλεση της συνταγής, ώστε να αποφευχθεί η οξείδωση ευαίσθητων βιοδραστικών συστατικών.
Να θυμάστε πως ακόμα και στα πλαίσια ενός υποθερμερμιδικού προγράμματος διατροφής τα επιδόρπια δεν είναι απαγορευμένα. Προτιμήστε να τα καταναλώνετε μετά το φαγητό μιας και ο ήδη υπάρχον κορεσμός δεν θα σας οδηγήσει σε υπερβολές όσον αφορά στην ποσότητα που θα θελήσετε.
Διαλέξτε, λοιπόν, φρέσκιες φράουλες και καλή σας απόλαυση!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.