Συστάσεις Διατροφής

Είναι η Μεσογειακή Δίαιτα για εσάς;

07 Ιανουαρίου 2014
15699 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
salata me laxanika kai elaiolado

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά διάφορων διαιτών; Όταν λέμε δίαιτα, δεν εννοούμε μόνο προγράμματα απώλειας βάρους -η συζήτηση διευρύνεται και σε πιο μεγάλο φάσμα, όσον αφορά στη διατροφή και πιο συγκεκριμένα στο πώς οι διατροφικές επιλογές υποστηρίζουν ή υποσκάπτουν την υγεία μας. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ένα σημαντικός, αλλά όχι ο μοναδικός στόχος.

Ο στόχος δεν είναι να αποφασίσετε, ποιο είδος δίαιτας είναι σωστό, αλλά να καταλάβετε ποια προσέγγιση ταιριάζει καλύτερα σε εσάς, τον τρόπο ζωής σας, και τις προτιμήσεις σας, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

Υγεία και μεσογειακός τύπος διατροφής

Δεν υπάρχει μια και μοναδική μεσογειακή διατροφή. Υπάρχουν πάνω από 12 χώρες, που βρέχονται από την Μεσόγειο και πολλά διατροφικά πρότυπα, ακόμα και μέσα σε αυτές τις χώρες. Γι΄αυτό και η Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται ως εκείνη η δίαιτα, που εμπεριέχει πολλές κουλτούρες. One Diet, many cultures! Αναγνωρίζουμε όμως, ως Μεσογειακή Διατροφή το πρότυπο που βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες των παραθαλάσσιων χωριών της Ελλάδος, της νοτίου Ιταλίας και της Κρήτης.

Τη δεκαετία του ’40 επιδημιολόγοι, παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι στην Κρήτη ζούσαν περισσότερο και ήταν πιο υγιείς από τους βορειοευρωπαίους και βορειοαμερικάνους. Έτσι έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή, στο πώς έτρωγαν οι άνθρωποι εκεί και ειδικότερα, σε τι διέφερε το διατολόγιό τους από τις περιοχές που δεν είχαν τόσο καλά ποσοστά υγείας και μακροζωίας.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι Κρητικοί έτρωγαν λιγότερο κρέας και πουλερικά από τους υπόλοιπους δυτικούς. Όταν έτρωγαν ζωική πρωτεΐνη, ήταν κυρίως από ψάρι, καθώς οι περισσότεροι ζούσαν από το ψάρεμα. Έτρωγαν επίσης πολύ περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιούσαν πολύ ελαιόλαδο και κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, και κυρίως κόκκινο κρασί. Αυτό το πρότυπο έγινε γνωστό ως το Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής.

Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση

Αν συγκρίνουμε, το μεσογειακό πρότυπο Διατροφής, με τις οδηγίες διατροφής που έχουν θεσπιστεί από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση (www.heart.org), θα δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες διαφορές. Η πιο σημαντική είναι ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι πιο πλούσια σε λίπος, απ’ ότι προτείνουν οι οδηγίες της Ένωσης.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η μεσογειακή διατροφή έχει γίνει δημοφιλής και εναλλακτικός τύπος δίαιτας σε σχέση με εκείνη που προτείνει η Αμερικάνικη Καδιολογική Ένωση.

Τι προσφέρει στην υγεία σας;

Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν αν οι άνθρωποι που δεν ζουν στην Κρήτη, μπορούν να είναι πιο υγιείς, τρώγοντας σαν να ήταν εκεί ...και τα νέα ως εδώ είναι πολύ καλά! Υιοθετώντας τη Μεσογειακή Διατροφή, φαίνεται ότι μειώνεται ο κίνδυνος πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον, του διαβήτη τύπου ΙΙ, ακόμη και της κατάθλιψης.

Απώλεια βάρους

Είναι επίσης ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε αυτή την απώλεια. Σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλού λίπους, αυτοί που ακολουθούν την Μεσογειακή Διατροφή χάνουν το ίδιο βάρος και τείνουν να διατηρούν περισσότερο αυτή την απώλεια.

Ίσως επειδή βρίσκουν την δίαιτα ικανοποιητική και εύκολη να την ακολουθήσουν. Ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ακολουθούν ευχάριστα την Μεσογειακή Διατροφή είναι ότι δεν μοιάζει με δίαιτα.

Τρόπος ζωής

Αντί να επικεντρώνεται σε θερμίδες, λίπη και υδατάνθρακες, η Μεσογειακή Διατροφή δίνει έμφαση στην γεύση και την φρεσκότητα, την κοινωνική και αισθητική πλευρά του μαγειρέματος, καθώς και του τρόπου να τρως. Η καλή διατροφή και το υγιές σώμα έπονται, φυσικά. Για να λειτουργήσει όμως, πρέπει να το δείτε όλο το σύνολο.

Αν δεν έχετε χρόνο να ψωνίσετε φρέσκα συστατικά, τις ικανότητες ή την επιθυμία να μεγειρέψετε φρέσκα γεύματα ή να τρώτε σε χαλαρό κλίμα και να κάνετε παρέα με ανθρώπους, ίσως αυτή η προσέγγιση να μην σας ταιριάζει. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και να κρίνετε εκ του αποτελέσματος.

Οι βασικές αρχές 

  1. Σχεδιάστε τα γεύματά σας με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.
  2. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους. Το βούτυρο χρησιμοποιήστε το σπάνια ή αντικαταστήστε το με φυτική μαργαρίνη.
  3. Αν τρώτε ζωϊκά προϊόντα, καταναλώνετέ τα σε μέτριες ποσότητες. Επιλέξτε πιο συχνά ψάρι, λιγότερο συχνά αβγά και γαλακτοκομικά και κρέας ακόμη πιο σπάνια.
  4. Μειώστε την κατανάλωση των συσκευασμένων τροφίμων και των γλυκών και τέλος, ευχαριστηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο την τροφή σας, τον χρόνο που την παρασκευάζετε και την καταναλώνετε.

Τελικά, θα μπορούσατε να γίνετε και στη διατροφή σας, μεσογειακός τύπος;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Keys A. et al, Coronary heart disease in seven countries, Circulation 1970; 41: 1-211

Keys A. Mediterranean diet and public health: personal reflections. Am J Clin Nutr. 1995 Jun;61(6 Suppl):1321S-1323S.

Noah A, Truswell AS. There are many Mediterranean diets. Asia Pac J Clin Nutr. 2001;10(1):2-9.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.