Συστάσεις Διατροφής

Τα σνακ ωφελούν την κοινωνικότητα

της Μαρίας Αρβανίτη
03 Μαΐου 2012
12006 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τα σνακ ωφελούν την κοινωνικότητα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Από τα παλιά τα χρόνια, πολλές φυλές και πολιτισμοί φρόντισαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύνδεση τροφής και κοινωνικής συναναστροφής. Ενθάρρυναν τη δημιουργία και τη διαιώνιση παραδόσεων που εκφράζουν τις θεραπευτικές δυνατότητες της τροφής που μοιράζεσαι με άλλους, μέσα σε μια θετική κοινωνική ατμόσφαιρα.

Ποια η σχέση μεταξύ τροφίμων και κοινωνικών εκδηλώσεων;

Η άρρηκτη σχέση των τροφίμων και των κοινωνικών εκδηλώσεων αναφέρεται και μέσα από την ίδια τη γλώσσα: η λέξη σύντροφος αποτελείται από τις λέξεις συν και τροφός, από το ρήμα τρέφομαι, και εννοεί αυτόν με τον οποίο μοιράζομαι την τροφή. Παράλληλα, η σχέση των τροφίμων και των κοινωνικών εκδηλώσεων φαίνεται να είναι και αμφίδρομη. Έρευνες έχουν δείξει ότι το να μοιράζεται κανείς φαγητό με άλλους έχει ως αποτέλεσμα τη διέγερση της όρεξης. Σε ασθενείς που νοσηλεύονται, έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση φαγητού σε κοινωνική ατμόσφαιρα (π.χ. σε τραπεζαρία με ήσυχη και φιλική παρουσία άλλων ασθενών) βοηθά στην καλύτερη πρόσληψη της τροφής. Αλλά και στον γενικότερο πληθυσμό, έχει διαπιστωθεί ότι το ποσοστό τροφής που καταναλώνουμε όταν βρεθούμε παρέα με άλλους τείνει να είναι μεγαλύτερο απ’ ότι αν τρώγαμε μόνοι μας.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την κατανάλωση επιβαρρυντικών τροφών;

Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ακόμα και η κατανάλωση επιβαρυντικών για την υγεία μας τροφών (όπως τα αυξημένα λιπαρά) είναι δυνατόν να προκαλέσει λιγότερα προβλήματα υγείας, όταν τα γεύματά μας πραγματοποιούνται παρουσία άλλων φιλικών προσώπων. Τα γεύματα που γίνονται με την οικογένειά μας ή με τους φίλους μας, φαίνεται να λειτουργούν και ως ασπίδα έναντι στην ασθένεια. Επίσης, έχουν δείξει ότι το να τρώμε συστηματικά μαζί με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν, είναι δυνατόν να συντελέσει στην καλή μας σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.

Σνακ και παχυσαρκία

Τα σνακ δεν συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Αντίθετα, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται πιο πολύ με δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως το εισόδημα, η ηλικία των γονέων και το ΔΜΣ. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι διάφορες τροφές μπορούν να συντελέσουν στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης. Πέρα από το βιοχημικό επίπεδο, στο οποίο επιδρούν επηρεάζοντας τη διάθεση και τα εγκεφαλικά κέντρα ευχαρίστησης, φαίνεται πως οι τροφές μπορούν να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο, ακόμη και όταν δεν καταναλώνονται. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι μέρος ενός κοινωνικού περιβάλλοντος, έχουν σίγουρα θετικά αποτελέσματα του ελέγχου της παχυσαρκίας, και μάλιστα, δεν υπάρχει αύξηση αυτής σε σχέση με την κατανάλωση σνακ.

Επιλογές για «έξυπνα» σνακ

  • Ένα σάντουιτς ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα, φυτική μαργαρίνη, ντομάτα, αγγούρι ή μαρούλι, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και, αν το ψωμί είναι ολικής άλεσης, αρκετές φυτικές ίνες.
  • Οι σπιτικές πίτες και κυρίως η χορτόπιτα ή σπανακόπιτα με την προσθήκη τυριού χαμηλού σε λιπαρά είναι εξίσου καλές επιλογές.
  • Εξίσου καλές επιλογές για σνακ είναι οι μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως και τα κριτσίνια ολικής άλεσης, που είναι όλες καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών.
  • Η κατανάλωση φρουτοσαλάτας είναι επίσης ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

James PT, Leach R, Kalamara E, Shayeghi M: The worldwide obesity epidemic. Obes Res 2001, 9 (Suppl 4):228S-233S.

Bray GA, Bellanger T: Epidemiology, trends, and morbidities of obesity and the metabolic syndrome. Endocrine 2006, 29(1):109-117.

Dario Gregori et al.: “Snacking Child" and its social network: some insights from an italian survey. Nutrition Journal 2011, 10:132.

Ginioux C, Grousset J, Mestari S, Ruiz F: [Prevalence of obesity in children and adolescents attending school in Seine Saint-Denis]. Sante publique (Vandoeuvre-les-Nancy, France) 2006, 18(3):389-400.

Browne D: Exercise by prescription. Journal of the Royal Society of Health 1997, 117(1):52-55.

Μαρία Αρβανίτη
Μαρία Αρβανίτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.