Οι μαργαρίνες αποτελούν σημαντική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα) κάποια από τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει και μπορεί να τα πάρει μόνο μέσω της διατροφής. Είναι πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Ε, Α και D, που έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα (βιταμίνη Ε), συμβάλλει στη δημιουργία των κυττάρων, καθώς και στην καλή λειτουργία της όρασης (βιταμίνη Α), ενώ η D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των οστών. Επίσης, η μαργαρίνη δεν περιέχει υδρογονωμένα/trans λιπαρά και έχει χαμηλή ποσότητα αλατιού.
Ωστόσο η σύγχρονη βιομηχανία έχει προσδώσει και άλλες λειτουργικές ιδιότητες στις μαραγρίνες, οπότε μπορείτε να βρείτε στο supermarket μαργαρίνες:
- με προσθήκη φυτικών στερολών
- light για άτομα που είναι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους
- με περισσότερα ω-3 λιπαρά, στα πλαίσια κάλυψης της συνιστώμενης ποσότητας, που είναι ιδιαίτερα αναγκαία στην παιδική ηλικία
- τύπου soft κατάλληλες για μαγειρική, αντικαθιστώντας το βούτυρο και
- σε διάφορες, πρωτότυπες γευστικές προτάσεις όπως με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου ή με έλαιο βασιλικού και ελαιόλαδο.
Άρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας, πρωτού κάνουμε την επιλογή μας στο ράφι του σούπερμαρκετ.