Διατροφή

Οι χειρότερες συμβουλές για Απώλεια Βάρους

07 Μαΐου 2024
12579 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
oi xeiroteres simvoules gia apoleia varous

Photo Source: www.canva.com

Όλοι γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει το υπερβάλλον σωματικό βάρος στην υγεία. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική, τη φυσική αλλά και την ψυχική υγεία. Το άτομο βάλλεται συνεχώς στην σημερινή κοινωνία από μηνύματα που το ενημερώνουν για αυτές τις συνέπειες και το προτρέπουν να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να χάσει βάρος.


Διαβάστε επίσης: Όλη η Αλήθεια για τα Χάπια Αδυνατίσματος


Από την πλευρά του ατόμου με υπερβάλλον σωματικό βάρος, το ίδιο αισθανόμενο άσχημα με τον εαυτό του και αγχωμένο με όλες αυτές τις συνέπειες που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει, αναζητά και δοκιμάζει διάφορους τρόπους να καταφέρει να χάσει βάρος. Η έντονη επιθυμία του για να χάσει βάρος και να ξεφύγει από την κατάσταση αυτήν τον οδηγεί να ψάχνει λύσεις που θα τον βοηθήσουν να φτάσει όσο πιο γρήγορα στο στόχο του.

Συμβουλές ενάντια στην Απώλεια Βάρους

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές συμβουλές που ενώ ακούγονται συχνά ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά μπορεί και να εντείνουν το πρόβλημα μακροχρόνια. Όταν οι λύσεις υπόσχονται μαγικά αποτελέσματα, τις περισσότερες φορές οι αλλαγές που ζητούνται δεν είναι βιώσιμες με συνέπεια το άτομο να επαναπροσλαμβάνει το βάρος που έχασε και σε βάθος χρόνου να εγκλωβίζεται στον κύκλο της δίαιτας. Αυτό με την σειρά του επηρεάζει αρνητικά την εικόνα σώματός του, την αυτοπεποίθησή του και την σχέση του με το φαγητό και συμβάλλει στην διατήρηση του υπερβάλλοντος βάρους.

Συμβουλές μη επιστημονικά τεκμηριωμένες

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και οι συμβουλές που ακούγονται για απώλεια βάρους και δεν υπάρχει αρκετή επιστημονική τεκμηρίωση που να τις υποστηρίζει. Oι συμβουλές χρειάζονται να βασίζονται σε μια αντικειμενική αξιολόγηση των καλύτερων διαθέσιμων ερευνητικών στοιχείων και υπό την προσεκτική ερμηνεία των αντίστοιχων επιστημόνων.

Ποιες Συμβουλές πρέπει να αγνοήσεις;

Παρακάτω επομένως θα διαβάσεις ορισμένες συμβουλές που καλό είναι να τις αγνοήσεις την επόμενη φορά που θα τις ακούσεις.

Κόψε τον υδατάνθρακα

Σε πάρα πολλές δίαιτες «ενοχοποιείται» ο υδατάνθρακας και προτείνεται η μείωση του ή και εξάλειψή του ορισμένες φορές, αγνοώντας τη φυσιολογία και τις ανάγκες του ανθρώπινου σώματος.

Οι υδατάνθρακες μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά είναι τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, με τον υδατάνθρακες να είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για σώμα.

Αυτό σημαίνει πως ο  υδατάνθρακας είναι απαραίτητος για την καλή υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου. Επομένως, οι υδατάνθρακες είναι καλό να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά και να καταναλώνονται με μέτρο όπως και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.

bad diet

Άμα δεν πεινάσεις, δεν θα χάσεις βάρος

Κλασική έκφραση που πιθανόν έχεις ακούσει αν έχεις προσπαθήσεις να χάσεις βάρος. Το διαρκές αίσθημα πείνας όχι μόνο δεν θα σε βοηθήσει αλλά έχει συσχετιστεί με αυξημένη επιθυμία για φαγητό ειδικά για φαγητό που είναι πλούσιο σε ενέργεια.

Ακόμα, το να προσπαθήσεις ενώ πεινάς να μην ικανοποιήσεις αυτή σου την ανάγκη  μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει με μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσληψη. Όταν μειώνεις τις θερμίδες πολύ χαμηλά, το σώμα σου λειτουργεί σαν να μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης και έτσι ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται.

Το βραδινό παχαίνει

Οι θερμίδες είναι οι ίδιες όλες τις ώρες της ημέρας και ο μεταβολισμός μας δεν σταματάει να δουλεύει μετά από κάποια ώρα. Είναι πολύ φυσιολογικό λοιπόν να χρειάζεσαι φαγητό, ακόμη και το βράδυ, ανάγκη που αν καλύψεις μπορείς να έχεις και καλύτερο έλεγχο της διατροφής σου την επόμενη ημέρα. Αν παρατηρήσεις ωστόσο ότι συχνά θέλεις για βραδινό κάτι περισσότερο νόστιμο ή περισσότερο σε ποσότητα για να νιώθεις πλήρης τότε προσπάθησε να διακρίνεις πότε αν όντως το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια μετά από μία απαιτητική καθημερινότητα και πότε το φαγητό έρχεται ως τρόπος χαλάρωσης.

Μείνε νηστικός σήμερα αφού χθες έφαγες πολύ

Το να τιμωρήσεις τον εαυτό σου μένοντας νηστικός, μετά από ένα γεύμα που έφαγες παραπάνω από ότι χρειαζόσουν δεν θα σε βοηθήσει να επανέλθεις γρήγορα στο πρόγραμμά σου. Αντίθετα, μπορεί να σου αποδιοργανώσει περισσότερες ημέρες, καθώς η στέρηση θα σε οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού αργότερα. 

Έχε στο μυαλό σου πως κάθε ημέρα το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Αντί να βάλεις το σώμα σου σε τιμωρία λοιπόν, προσπάθησε να το ακούσεις περισσότερο και να ανταποκριθείς στο τι και σε τι ποσότητα έχει ανάγκη.

Ημέρα αποτοξίνωσης ή ρόφημα αποτοξίνωσης

Δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο ή ρόφημα ή κάποιος συνδυασμός αυτών που να «αποτοξινώνουν» τον οργανισμό σου. Το έντερο, οι νεφροί και το ήπαρ είναι πραγματικά ικανά στο να «αποτοξινώνουν» το σώμα σε τακτική βάση.

Τα φρούτα έχουν ζάχαρη ή τα λαχανικά παχαίνουν

Τα σάκχαρα στα φρούτα δεν μπορούν να συγκριθούν με την επεξεργασμένη ζάχαρη.Τα σάκχαρα από τα φρούτα μεταβολίζονται και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος με πιο αργό ρυθμό από τα πρόσθετα σάκχαρα. Τα φρούτα επίσης περιέχουν  πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά που δεν περιέχουν τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

Όσον αφορά τα λαχανικά, οι θερμίδες που περιέχουν είναι ελάχιστες συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων. Ακόμα, παρά την χαμηλή ενεργειακή τους αξία, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία αφού επίσης όπως τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Οι φυτικές ίνες των φρούτων και το λαχανικών βοηθούν στο να νιώσεις χορτάτος ενώ και τα θρεπτικά συστατικά τους υποστηρίζουν την συνολική λειτουργία του οργανισμού σου.

wrong diet

Mην ξαναφάς γλυκό (ή απ’έξω φαγητό)

Το να απαγορεύεις στον εαυτό σου συγκεκριμένα τρόφιμα δεν θα σε οδηγήσει να μάθεις πως να τα καταναλώνεις με μέτρο. Και αν δεν εκπαιδευτείς από την αρχή της προσπάθειάς σου πως να εντάξεις όλα τα τρόφιμα στην διατροφή σου πως θα τα καταφέρεις μετά; H λογική άσπρο-μαύρο ή όλα ή τίποτα δεν φαίνεται να βοηθά για μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Δεν χρειάζεται να έχεις πίτσα, τηγανιτές πατάτες και κέικ σοκολάτας όλα μαζί στην ίδια ημέρα, αλλά με μία οργάνωση του προγράμματός σου μπορείς να απολαύσεις όλα τα φαγητά. Όσο το επιτρέπεις στον εαυτό σου, τόσο καλύτερα θα μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα και να μείνεις στην μερίδα σου. Η μέτρια κατανάλωση γλυκών ή λιπαρών τροφίμων είναι αυτή που συμβάλλει στο να μην υπερκαταναλωθούν αυτές οι τροφές αργότερα.

Εστίασε μόνο στη διατροφή και την άσκηση

Ο ύπνος, το άγχος και το περιβάλλον παίζουν τεράστιο ρόλο στις διατροφικές σου συνήθειες. Η σχέση μεταξύ ύπνου και βάρους είναι αναμφισβήτητη, με έρευνες να δείχνουν πως η έλλειψη ποιοτικού ύπνου συνδέεται με αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη.

Άγχος

Το άγχος είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ειδικά εάν το φαγητό ή και το αλκοόλ χρησιμοποιείται ως μια καθησυχαστική συμπεριφορά. Το χρόνιο στρες επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη αλλά και τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει την ενέργεια.

Εικόνα σώματος

Εκτός από το άγχος είναι καλό να παρατηρήσεις και τα συναισθήματα που νιώθεις για το σώμα σου καθώς αν κυριαρχεί μια αρνητική εικόνα αυτού, μπορεί να παίζει ρόλο στις επιλογές διατροφής και άσκησης που θα κάνεις.

Περιβάλλον

Επίσης, αξίζει να λάβεις υπόψη το περιβάλλον σου, καθώς η διαθεσιμότητα των τροφίμων  επηρεάζει σημαντική τη διατροφική πρόσληψη. Ρίξε επομένως μια ματιά στα είδη των τροφίμων που αποθηκεύεις τακτικά στο σπίτι και στη δουλειά.

Συμπερασματικά

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελεί ένα πολύπλευρο θέμα που χρειάζεται να το αντιμετωπίσεις με την αντίστοιχη προσοχή για να βρεις τη λύση. Οι πρόσκαιρες λύσεις που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα μπορούν να μεγεθύνουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, απευθύνσου σε ένα ειδικό διατροφολόγο που θα μπορέσει να σου προσφέρει υποστήριξη στην προσπάθειά σου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Choo VL, Viguiliouk E, Blanco Mejia S, et al. Food sources of fructose-containing sugars and glycaemic control: systematic review and meta-analysis of controlled intervention studies [published correction appears in BMJ. 2019 Oct 9;367:l5524]. BMJ. 2018;363:k4644. Published 2018 Nov 21. doi:10.1136/bmj.k4644

Blaak EE, Riccardi G, Cho L. Carbohydrates: Separating fact from fiction. Atherosclerosis. 2021;328:114-123. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2021.03.025

Papies EK, Pronk TM, Keesman M, Barsalou LW. The benefits of simply observing: mindful attention modulates the link between motivation and behavior. J Pers Soc Psychol. 2015;108(1):148-170. doi:10.1037/a0038032

Maclean PS, Bergouignan A, Cornier MA, Jackman MR. Biology's response to dieting: the impetus for weight regain. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2011 Sep;301(3):R581-600. doi: 10.1152/ajpregu.00755.2010. Epub 2011 Jun 15. PMID: 21677272; PMCID: PMC3174765.

Machado AM, Guimarães NS, Bocardi VB, et al. Understanding weight regain after a nutritional weight loss intervention: Systematic review and meta-analysis. Clin Nutr ESPEN. 2022;49:138-153. doi:10.1016/j.clnesp.2022.03.020

Ευαγγελία Μαλακού
Ευαγγελία Μαλακού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Ευαγγελία Μαλακού είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο τομέα της δημόσιας υγείας (MSc Nutrition, Physical Activity and Public Health) και διατηρεί αυτόνομο Διαιτολογικό Γραφείο στο Χαλάνδρι.