Διατροφή

Οι καλύτερες τροφές για hangover

09 Δεκεμβρίου 2024
348 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
andras me hangover

Photo source: www.canva.com

Το hangover συμβαίνει από την κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, κόπωση, πονοκέφαλο, δίψα, ναυτία, ίλιγγο, εφίδρωση, άγχος και ευερεθιστότητα.


Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στο σωμα μας μετά από 30 ημέρες αποχής από το αλκοόλ;


Τα συμπτώματα του hangover κορυφώνονται όταν η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα (BAC) του σώματος επιστρέφει στο μηδέν και μπορεί να διαρκέσει 24 ώρες ή περισσότερο. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το hangover, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Πώς τα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από ένα hangover

Όταν το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ, δημιουργεί ένα τοξικό υποπροϊόν γνωστό ως ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα η οποία οδηγεί στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να ερεθίσει το γαστρεντερικό σύστημα και να προκαλέσει το σώμα να ουρήσει περισσότερο και να χάσει ηλεκτρολύτες, οδηγώντας σε ήπια αφυδάτωση.

Ενώ υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τα τρόφιμα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του hangover, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από ένα hangover επειδή περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, καταπολεμούν την αφυδάτωση και βοηθούν στη μείωση της ναυτίας ή βοηθούν το σώμα να μεταβολίζει το αλκοόλ πιο αποτελεσματικά.

andras pinei alkool

Τρόφιμα που βελτιώνουν τα συμπτώματα του hangover

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το hangover, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε πιο γρήγορα.

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να παράγει το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη.

Κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα αποθέματα γλουταθειόνης του σώματος. Χωρίς αυτό, το σώμα σας δυσκολεύεται να διασπάσει τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού του αλκοόλ.

Η κατανάλωση αυγών πλούσιων σε κυστεΐνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη γλουταθειόνη στο σώμα σας και ενδεχομένως να βελτιώσετε τα συμπτώματα του hangover.

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του νατρίου, του μαγνησίου και του φωσφόρου. Ενώ οι άμεσες επιπτώσεις της κατανάλωσης νερού καρύδας για hangover δεν έχουν μελετηθεί, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το ρόφημα μπορεί να είναι ευεργετικό για την αποκατάσταση των υγρών που χάνονται λόγω ασθένειας ή άσκησης.

Μπανάνες

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο ηλεκτρολυτών, με 1 φλιτζάνι μπανάνα σε φέτες να περιέχει 537 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου. Η κατανάλωση μπανάνας μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει με τα συμπτώματα του hangover αντικαθιστώντας τους ηλεκτρολύτες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Όσπρια

Τα όσπρια όπως οι φακές και άλλα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο απαραίτητο για τον αποτελεσματικό μεταβολισμό του αλκοόλ. Έρευνες  δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα να μεταβολίζει το αλκοόλ πιο γρήγορα και ότι η κατανάλωση τροφίμων με ψευδάργυρο μπορεί να σχετίζεται με ηπιότερα συμπτώματα hangover.

Αβοκάντο

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη (βιταμίνη Β3) έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν το σώμα να διασπάσει το αλκοόλ και να μειώσει τη σοβαρότητα του hangover.

Σπαράγγι

Τα φλαβονοειδή στα σπαράγγια μπορεί να αυξήσουν τη δραστηριότητα των ενζύμων που βοηθούν στη διάσπαση του αλκοόλ στο σώμα. Οι ενώσεις στα σπαράγγια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία του ήπατος από τις επιπτώσεις τοξικών ουσιών.

koritsi alkool

Μέλι

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, το μέλι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του hangover. 

Μάνγκο

Σε μελέτες σε ποντίκια, το μάνγκο βρέθηκε να μειώνει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα και να αυξάνει το μεταβολισμό του αλκοόλ. Αν και δεν υπάρχει έρευνα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία στους ανθρώπους, πιστεύεται ότι οι μεταβολίτες του μάνγκο, όπως η φρουκτόζη, μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την ενίσχυση του μεταβολισμού του αλκοόλ.

Πιπερόριζα

Όπως φαίνεται σε μελέτες σε ζώα, το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν από τις αλλοιώσεις του ήπατος, των πνευμόνων και των νεφρών που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ. Το τζίντζερ είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην πέψη και ανακουφίζει από τη ναυτία.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Τα συμπτώματα του hangover σχετίζονται με τη φλεγμονή, οπότε η κατανάλωση γλυκοπατάτας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε στη μείωση των συμπτωμάτων.

Τουρσιά

Τα τουρσιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, έναν ηλεκτρολύτη που η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εξαντλεί. Τρώγοντας τουρσιά ή πίνοντας την άλμη τους μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα νατρίου σας και να ξεπεράσετε το hangover σας.

Χυμός αχλαδιών

Ο χυμός αχλαδιών είναι μια εναλλακτική θεραπεία για τα hangovers. Ωστόσο, τα αποτελέσματά του υποστηρίχθηκαν από μια μικρή μελέτη που διαπίστωσε ότι ο χυμός μείωσε σημαντικά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του hangover και μείωσε τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα. Ο χυμός βελτίωσε τα συμπτώματα του hangover της δυσκολίας συγκέντρωσης, της εξασθένησης της μνήμης και της ευαισθησίας στο φως και τον ήχο.

Κρέας

Το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, νιασίνη (βιταμίνη Β3) και τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αυξήσουν το πόσο γρήγορα το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ και ενδεχομένως να μειώσουν τα συμπτώματα του hangover.

andras ponokefalos alkool

Ποια τρόφιμα μπορούν να κάνουν ένα hangover χειρότερο;

Αν και μπορεί να λαχταράτε ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα λιπαρό γεύμα μετά από μια νύχτα ποτού, μπορεί να κάνουν το hangover σας χειρότερο.

Λιπαρά τρόφιμα

Ένα λιπαρό γεύμα ή σνακ μπορεί να ακούγεται καλό όταν έχετε hangover, αλλά είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτά τα είδη τροφίμων μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Τα λιπαρά τρόφιμα είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές ή καούρα, ενδεχομένως κάνοντας τη ναυτία ακόμη χειρότερη.

Καφεΐνη

Το αλκοόλ και η καφεΐνη είναι και τα δύο διουρητικά (μειώνουν τη συσσώρευση υγρών στο σώμα), γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει συχνότερη ούρηση, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Αν και ένα φλιτζάνι καφέ για να ξυπνήσετε μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή ιδέα, τα πρόσθετα διουρητικά αποτελέσματα μπορεί να σας αφήσουν ακόμα πιο αφυδατωμένους.

Τρόφιμα ή ποτά εσπεριδοειδών

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί, όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ ή το λεμόνι, είναι όξινα και δύσκολα αφομοιώσιμα. Η κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος ή πόνο στο στομάχι με αποτέλεσμα να επιδεινώσει τυχόν στομαχικές διαταραχές που έχετε ήδη από την κατανάλωση αλκοόλ.

Περισσότερο αλκοόλ

Πίνοντας περισσότερο αλκοόλ το επόμενο πρωί δεν θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε. Επειδή τα συμπτώματα του hangover συμβαίνουν καθώς το σώμα αποσύρεται από το αλκοόλ, συνεχίζοντας να πίνει θα κάνει μόνο τον κύκλο πόσης-hangover να συνεχιστεί.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Alcohol’s effects on health.
2. Lieb B, Schmitt P, Randomised double-blind placebo-controlled intervention study on the nutritional efficacy of a food for special medical purposes (FSMP) and a dietary supplement in reducing the symptoms of veisalgia. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;3. doi:10.1136/bmjnph-2019-000042
3. Webb JL, Bries AE, Vogel B, et al. Whole egg consumption increases gene expression within the glutathione pathway in the liver of zucker diabetic fatty rats. PLoS One. 2020 Nov 3;15(11):e0240885. doi:10.1371/journal.pone.0240885
4. Margaritelis NV, Chatzinikolaou PN, Bousiou FV, et al. Dietary cysteine intake is associated with blood glutathione levels and isometric strength. Int J Sports Med. 2021;42(05):441-447. doi:10.1055/a-1255-2863
5. Chen, Y., Singh, S., Matsumoto, A. et al. Chronic glutathione depletion confers protection against alcohol-induced steatosis: Implication for redox activation of amp-activated protein kinase pathway. Sci Rep 6, 29743 (2016). doi:10.1038/srep29743
6. Vogt BL, Richie JP Jr. Glutathione depletion and recovery after acute ethanol administration in the aging mouse. Biochem Pharmacol. 2007 May 15;73(10):1613-21. doi:10.1016/j.bcp.2007.01.033

Ειρήνη Αμούργη
Ειρήνη Αμούργη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Ειρήνη Αμούργη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και αρθρογραφεί σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες υγείας.