Η γεύση παραμένει το πρώτο κίνητρο που κάποιος θα διαλέξει φαγητό και το φαγητό, αν το σκεφτείτε, δεν είναι μόνο μέρος της καθημερινότητάς μας αλλά και κάθε κοινωνικής μας συναναστροφής! Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να δώσετε γεύση τόσο σε ένα φαγητό όσο και σε ολόκληρη τη διατροφή σας. Γι’ αυτό και στο παρακάτω αρχείο θα βρείτε 12 νόστιμες συνταγές με την δική τους διατροφική ανάλυση.
Oι περισσότερες από αυτές τις συνταγές υλοποιούνται πανεύκολα και γρήγορα!
Σάντουιτς, σαλάτες, ελαφριά γεύματα... όλα τους χωράνε εύκολα στη διατροφή και κάποιου που κάνει δίαιτα ακόμη, μιας και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελούν πλήρη θρεπτικά γεύματα. Συνδυάζουν δηλαδή, κάποια πηγή αμύλου για ενέργεια, κάποια πηγή πρωτεΐνης για κορεσμό και διατήρηση της μυικής μάζας και κάποια λαχανικά (ή και φρούτα) για παροχή βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα, οι διατροφικοί παράγοντες που κάνουν αυτά τα γεύματα θρεπτικά και ισορροπημένα είναι:
- Η μεριδοποίηση. Όταν μαγειρεύετε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα υλικά για συγκεκριμένες μερίδες, παρόλο που, όπως κάθε ελληνική οικογένεια, μπορεί να έχετε την τάση να είναι ...και λίγο παραπάνω! Αυτό όμως, το λίγο παραπάνω θα καταλήξει είτε στο στομάχι σας και πιθανότατα σε περιττά κιλά είτε στα σκουπίδια – και τα δύο δεν είναι ευχάριστες καταστάσεις!
- Τα ελαφριά υλικά. Η επιλογή τυριού με χαμηλά λιπαρά (10%), τα άπαχα κρέατα όπως φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, οι σως με βάση το γιαούρτι, ο εμπλουτισμός με πολλά λαχανικά. Το κυριότερο που μειώνεται με αυτό το τρόπο είναι τα ζωικά λιπαρά, τα λεγόμενα κορεσμένα, που επιδεινώνουν την καρδιαγγειακή υγεία μας, αλλά και οι θερμίδες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το στομάχι σας δεν θα χορτάσει αφού έχετε σύμμαχο τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες!
Νομίζω σας έδωσα κάθε διατροφικό λόγο για να προγραμματίσετε την διατροφή σας. Για την γεύση αυτών των γευμάτων ωστόσο, θα σας αφήσω να τα δοκιμάσετε οι ίδιοι και θα αναμένω τα σχόλια και τις εντυπώσεις σας