Στη Σίφνο, τη γενέτειρα του Τσελεμεντέ, δεν θα μπορούσε κανείς να μην γευτεί ιδιαίτερα πιάτα φτιαγμένα με μεράκι από αγνά τοπικά υλικά. Κάθε Σεπτέμβρη άλλωστε όποιος επισκέπτεται το νησί έχει τη χαρά να παρευρεθεί στο μοναδικό Φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονομίας σε όλες τις Κυκλάδες, το 3ήμερο φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» , που πραγματοποιείται 8,9 & 10 Σεπτεμβρίου. Στα πλαίσια του φεστιβάλ αυτού αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων έρχονται στη Σίφνο και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση, με τους επισκέπτες να έχουν την τύχη να δοκιμάσουν αυθεντικές Κυκλαδίτικες συνταγές.
Διαβάστε επίσης: Διατροφικό Ταξίδι στην Ελλάδα
Η σιφνέικη κουζίνα οφείλει την ιδιαιτερότητά της σε ένα πολύ γνωστό προϊόν του νησιού, τα κεραμικά. Από τους αρχαίους κιόλας χρόνους, το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική τέχνη, η οποία ασκείται μέχρι τις μέρες μας. Το ψήσιμο λοιπόν σε πήλινα σκεύη στον ξυλόφουρνο είναι το μυστικό της σιφνέικης κουζίνας.
Στα τοπικά εδέσματα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε όταν επισκεφτείτε το νησί συγκαταλέγονται:
Μαστέλο: Κατσίκι ή αρνί που πλένεται μόνο με κόκκινο κρασί, αρωματίζεται με άνηθο και τοποθετείται πάνω σε κληματόβεργες, με σκοπό να ψηθεί με τους ατμούς του κρασιού και να αποφευχθεί ο βρασμός. Το ψήσιμο γίνεται σε ειδικό πήλινο σκεύος, το μαστέλο, από το οποίο πήρε το όνομά του το πιάτο. Αποτελεί παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα. Απολαύστε το χωρίς κανένα συνοδευτικό, καθώς η πλούσια γεύση του είναι αρκετή για να καλύψει και τον πιο απαιτητικό.
Photo source: www.discovergreece.com
Ρεβιθάδα: Τα ρεβίθια αποτελούν τη βάση της συνταγής μας, η οποία παίρνει τη γεύση της από το αργό ψήσιμο στον ξυλόφουρνο, σε ειδικό πήλινο σκεύος, τη σκεπασταριά. Το αποτέλεσμα είναι μια χυλωμένη λευκή σούπα ρεβιθιών, η οποία με λίγο λεμόνι, γίνεται εξαιρετικό πρώτο πιάτο αλλά και κυρίως γεύμα.
Photo source: www.econews.gr
Ρεβιθοκεφτέδες: Ρεβίθια χοντροαλεσμένα, αρωματισμένα με μυρωδικά, όπως μαντζουράνα, τηγανισμένα σε λάδι μέχρι να χρυσίσουν. Το πιάτο αυτό, από τα πιο φημισμένα της Σίφνου, είναι εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο, ούζο ή κρασί.
Photo source: syrosbynight.gr
Καπαροσαλάτα: Ιδιαίτερο πιάτο για όσους αγαπούν τις αλμυρές κι έντονες γεύσεις, άλλειμα με κάπαρη και κρεμμύδια, μαγειρεμένα μαζί.
Photo source: veganinathens.com
Τοπικά τυριά (πικάντικη γυλωμένη μανούρα, χλωρομανούρα, ξυνομυζήθρα): Δοκιμάστε την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα με ξυνομυζήθρα αντί για φέτα. Η γεύση της, όπως δηλώνει και το όνομά της, ξινή και η υφή της κρεμώδης χωρίς να είναι ιδιαίτερα αλμυρή, σε συνδυασμό με την αλμυρή κάπαρη και τα δροσερά λαχανικά, είναι ο τέλειος συνδυασμός.
Photo source: e-sifnos.info
Αν είστε λάτρης των γλυκών η Σίφνος είναι το νησί σας. Αμυγδαλωτά, παστέλια, μπουρέκια γεμιστά με καρύδια, λουκούμια, βανίλια-υποβρύχιο και κουλούρια είναι τα χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού, το οποίο μπορεί να μην φημίζεται για κάποιο συγκεκριμένο από αυτά, ωστόσο όλα είναι υψηλής ποιότητας και γεύσης.
Photo source: lovefood.gr
Μετά το καλό φαγητό, στη Σίφνο μπορείτε να περπατήσετε στο εκτεταμένο δίκτυο των μονοπατιών του νησιού και να θαυμάσετε τα μοναδικά φυσικά του τοπία. Τα μονοπάτια είναι και ο μοναδικός τρόπος να επισκεφθεί κανείς τον Άγιο Σώστη, με τα αρχαία μεταλλεία χρυσού, την αρχαία ακρόπολη του Άγιου Νικήτα, τον Προφήτη Ηλία τον Αψυλό, την Παναγιά το Τόσο Νερό, τους περισσότερους από τους διάσπαρτους αρχαίους Πύργους του νησιού και κάποιες μοναδικής ομορφιάς παραλίες. Φυσικά ο οικισμός τους Κάστρου δεν θα πρέπει να λείψει από το πρόγραμμα κανενός ταξιδιώτη, καθώς πλακόστρωτα ελικοειδή σοκάκια, που συνδέονται με γεφυράκια, σπίτια με ενσωματωμένους αρχαίους κίονες και αρχαίες είσοδοι, ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή.
Photo source: terrabook.com
Οι μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις, οι παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και τα μοναδικά μονοπάτια του νησιού, κάνουν τη Σίφνο προορισμό που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Μην ξεχάσετε φεύγοντας να αγοράσετε ένα πήλινο σκεύος μαγειρικής για να μαγειρεύετε σιφνέικες συνταγές στο σπίτι σας.