Διατροφή

Φθηνά και υγιεινά

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
13 Μαΐου 2014
17187 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Φθηνά και υγιεινά

Photo source: www.bigstockphoto.com

Εν καιρώ κρίσης, πολλοί αναρωτιούνται πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, διατηρώντας το κόστος της διατροφής τους χαμηλό. Η οικονομική κρίση, έχει προσανατολίσει τους καταναλωτές, στην αναζήτηση φθηνών προϊόντων, παραμερίζοντας τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων. Έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών για τη επιρροή της κρίσης στις καταναλωτικές συνήθειες το περασμένο έτος, ανέφερε ότι το 48,4% των ερωτηθέντων καταναλωτών, μείωσε τη κατανάλωση τροφίμων σαν απάντηση στην κρίση, ενώ το 40,3% των καταναλωτών θεωρούν την τιμή των τροφίμων ως βασικό κριτήριο αγοράς, ενώ μόλις το 3,5% την ποιότητα των τροφίμων.

Υπάρχει η ψευδής εντύπωση, ότι τα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας είναι και πιο ακριβά. Σχετική έρευνα, απέδειξε ότι η διατροφή που στηρίζεται στο γρήγορο και εύκολο φαγητό (fast foods, finger foods), ετησίως, κοστίζει διπλάσια, σε σχέση με μια ισορροπημένη διατροφή με οικιακή προετοιμασία. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, ωστόσο, δεν απαιτεί απαραίτητα πολλά χρήματα. Αρκεό να ακολουθήσετε ...τις αρχές της μεσογειακής διατροφής και μερικούς κανόνες οικιακής οικονομίας!

  • Βάλτε στο κέντρο της διατροφής, τα ζυμαρικά και τα όσπρια. Το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό ανα μερίδα φαγητού σε σχέση με την ενέργεια που αποδίδουν. Καταναλώστε τα τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Συνδυάστε τις δυο ομάδες τροφίμων μεταξύ τους για να λάβετε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξια σχεδόν με εκείνη του κρέατος (π.χ. αρακάς με πατάτες, φακές με ρύζι, ριζότο λαχανικών).
  • Επιλέξτε εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα θερμοκηπίου έχουν συνήθως έως και διπλάσια τιμή, ενώ έχουν το επιπρόσθετο μειονέκτημα ότι υστερούν διατροφικά και γευστικά. Επειδή, ωστόσο, έχουν περιορισμένη διάρκεια συντήρησης, πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα που αγοράζεται. Σαφώς το να στίβετε χυμό από τα φρούτα που έχετε διαλέξει οι ίδιοι είναι πολύ προτιμότερο και ίσως φθηνότερο αλλά αν το κόστος του φρέσκου φρούτου λόγω εποχής είναι απαγορευτικό ή δεν είχατε χρόνο να ψωνίσετε, μπορείτε να επιλέγετε και εκείνα του εμπορίου ελέγχοντας την ετικέτα τους για την πιο θρεπτική επιλογή.
  • Επιλέξτε χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά και τυροκομικά. Τα ημίπαχα προϊόντα είναι ίσης βιολογικής αξίας με τα πλήρη. Αποφύγετε τα άπαχα προϊόντα. Εαν είστε λάτρεις του κεφίρ, μάθετε να το παρασκευάζετε μόνοι σας. Έτσι, θα γλιτώσετε πολλά χρήματα, ενώ θα κερδίσετε όλα τα οφέλη του.
  • Κρέας ή ψάρι; Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 με 2 φορές την εβδομάδα και καταναλώστε ψάρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τις μεσημεριανές ώρες στις τοπικές και στις λαϊκές αγορές η τιμή των ψαριών εως και 3 φορές πιο κάτω. Έτσι, θα μπορέσετε να βάλετε ψάρι στο πιάτο σας σε αρκετά οικονομικές τιμές.
  • Διαβάστε την διατροφική ετικέτα! Με οδηγό την διατροφική ετικέτα μάθετε να απορρίπτετε τρόφιμα που δεν συνάδουν με μια υγιεινή διατροφή. Μην επιλέγετε τρόφιμα μεγάλων εταιρειών- το ότι ένα τρόφιμο είναι γνωστό, δεν προϋποθέτει ότι είναι και πιο ποιοτικό.
  • Κάντε έρευνα αγοράς. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να συμβουλεύεστε την τιμή/κιλό που αναγράφεται πάνω στη ετικέτα του προϊόντος στο ράφι. Έτσι μπορείτε ευκολα να συγκρίνετε τις τιμές. Το Διαδίκτυο θα σας βοηθήσει να συγκρίνετε τιμές ή ακόμα να εντοπίσετε αγορές τροφίμων χωρίς μεσάζοντες. Πολλά τρόφιμα (όπως ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, μεγάλα ψάρια) έχουν χαμηλότερη τιμή σε αλυσίδες καταστημάτων λόγω μαζικής παραγγελίας, ενώ άλλα τρόφιμα είναι φθηνότερα σε μικρές τοπικές αγορές (όπως φρούτα, λαχανικά, φρέσκα μικρά ψάρια, αυγά και βότανα).
  • Μην ξεχνάτε την κατάψυξη! Ορισμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη, χωρίς να μειωθεί η οργανοληπτική και θρεπτική τους αξια. Τρόφιμα που βρίσκετε σε οικονομικές τιμές μπορείτε να τα αγοράζετε σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τα αποθηκεύετε στην κατάψυξη (όπως φρέσκια ντομάτα σε μορφή χυμού για τα φαγητά σας). Επιπλέον, μπορείτε να μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες φαγητού και όση δεν καταναλώνετε, να την αποθηκεύετε στην κατάξυψη.

Ωστόσο πρέπει να θυμάστε, πως σημαντικότερο όλων είναι η υγεία σας. Προασπιστείτε την με τη σωστή διατροφή και οικονομικές λύσεις!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κέντρο Προστασία Καταναλωτή, 2013: Οι επιπτώσεις της κρίσης στους καταναλωτές, accessed in March 2014, available at: http://kepka.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1983&Itemid=93

McDermott AJ1, Stephens MB., Cost of eating: whole foods versus convenience foods in a low-income model., Fam Med. 2010 Apr;42(4):280-4.

Trichopoulou A1, Costacou T, Bamia C, Trichopoulos D., Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population., N Engl J Med. 2003 Jun 26;348(26):2599-608.

Ζέρβας Ν. & Ντορζή Ν., «Από το ράφι στο καρότσι – οδηγός διατροφής στο σούπερ μάρκετ», εκδόσεις medNutrition publications, Λευκωσία, 2011

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.