Διατροφή

Πρόσθετα τροφίμων και υπερκινητικότητα

της Λίτσας Κουλλαπή
26 Νοεμβρίου 2009
14442 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
prostheta trofimon kai yperkinitikotita sta paidia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Υπερκινητικότητα είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει προβληματική συμπεριφορά και επηρεάζει τον τρόπο που ένα άτομο μαθαίνει, θυμάται, κινείται, μιλά, εκφράζεται και κοιμάται.

Υπερκινητικότητα και διατροφή στα παιδιά

Περισσότερα από 30 χρόνια έχουν περάσει από τότε που για πρώτη φορά ο Feingold, παρουσίασε έρευνα που συνέδεε την υπερκινητικότητα και άλλες μαθησιακές δυσκολίες με τη διατροφή, και πιο συγκεκριμένα με την πρόσληψη ζάχαρης, σοκολάτας, σιταριού, αβγού, γάλακτος και τροφίμων που περιείχαν πρόσθετα και καφεΐνη. Έρευνες που ακολούθησαν απέτυχαν να αποδείξουν τον πιο πάνω ισχυρισμό, γι΄ αυτό και η ιδέα αυτή εγκαταλείφτηκε σύντομα.

Ποια είναι η συσχέτιση της υπερκινητικότητας με τα πρόσθετα τροφίμων;

Πρόσφατη έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet από τους McCann D et all., από το Πανεπιστήμιο του Southampton, επανέφερε στη δημοσιότητα την πιθανή συσχέτιση της υπερκινητικότητας με τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Στην έρευνα αυτή παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα σε παιδιά που κατανάλωσαν συγκεκριμένο μίγμα χρωστικών ουσιών με το συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο (sodium benzoate).

Με βάση τα αποτελέσματα της πιο πάνω έρευνας, το Food Standards Agency (FSA) της Μεγάλης Βρετανίας, προχώρησε σε αλλαγή της σύστασης του για τη διατροφή των παιδιών που εμφανίζουν υπερκινητική συμπεριφορά ή το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Το FSA συνιστά στους γονείς να αποφεύγουν τη χρήση τροφίμων που περιέχουν τις συγκεκριμένες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα.

Ταυτόχρονα όμως, το Food Standards Agency, έδωσε την έρευνα στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority’s - EFSA) για περεταίρω διερεύνηση. Η EFSA εξέτασε την πιο πάνω έρευνα και κατέληξε ότι η έρευνα αυτή δεν δίνει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα μίγματα επηρεάζουν την κινητικότητα και την προσοχή σε μερικά παιδία και ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες. 

Το Food Standards Agency μετά από τα συμπεράσματα της EFSA, έκανε ανάκληση της σύστασης του.

Ταυτόχρονα η EFSA επανεξετάζει την ασφάλεια για τη χρήση όλων των χρωστικών που επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές και οι γονείς που ανησυχούν για τα παιδία τους: 

  • Τα πρόσθετα είναι χημικές ουσίες με ή χωρίς θρεπτική αξία, τις οποίες ο άνθρωπος προσθέτει σκόπιμα στα τρόφιμα κατά την παραγωγή, συσκευασία, μεταποίηση, μεταφορά και αποθήκευση τους, για διάφορους σκοπούς, όπως η συντήρηση και η προστασία τους από τάγγιση, η διατήρηση της υφής και της εμφάνισης τους, η εξυπηρέτηση ειδικών διαιτητικών αναγκών κ.α.
  • Η προσθήκη χημικών ουσιών ρυθμίζεται από Νομοθεσίες σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η χρήση ουσιών που θεωρούνται ασφαλή δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται σε καθορισμένες συγκεντρώσεις και είδη τροφίμων.
  • Οι χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα περιέχονται κυρίως σε σακχαροειδή, αναψυκτικά, καραμέλες, γλυκά και παγωτά, τρόφιμα δηλαδή που είναι καλό να αποφεύγονται από τη διατροφή του παιδιού.
Λίτσα Κουλλαπή
Λίτσα Κουλλαπή Διατροφολόγος - Διαιτολόγος