Η νοητική διαύγεια είναι μια κατάσταση ευεξίας που επιτρέπει σε ένα άτομο να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές του, να αντιμετωπίζει το καθημερινό άγχος, να εργάζεται παραγωγικά, να συνεισφέρει στην κοινότητά του, να απολαμβάνει ισχυρές σχέσεις και να αισθάνεται πληρότητα στη ζωή. Εν ολίγης, ένας υγιές εγκέφαλος είναι το κλειδί για την πνευματική αλλά και σωματική δύναμη.
Η διατροφή διαδραματίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους για έναν υγιή εγκέφαλο και κατά συνέπεια για την καλή νοητική διαύγεια. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 25%-30% όλων των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά, γεγονός που τον καθιστά ένα από τα πιο απαιτητικά σε ενέργεια όργανα του σώματος. Επομένως το φαγητό μπορεί να είναι καθοριστικό για την βέλτιστη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και ενζύμων.
Οι κύριες διατροφικές ελλείψεις που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία, την συγκέντρωση και την μνήμη
Οι μακροχρόνιες διατροφικές ελλείψεις μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την εγκεφαλική λειτουργία με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να οδηγηθεί σε μια χρόνια φλεγμονή. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεαστεί η συγκέντρωση στην εργασία ή στο σχολείο, η απόδοση στην άσκηση, η μνήμη, ακόμα και η ίδια ή διάθεση και κατ’ επέκταση να επηρεάζεται αρνητικά η καθημερινότητα.
Ο υποσιτισμός γενικότερα έχει συσχετιστεί επανειλημμένα με την εγκεφαλική λειτουργία. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που έχουν μελετηθεί είναι τα αντιοξειδωτικά, συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα, τα μακροθρετικά συστατικά και τα λιπαρά οξέα.
Αντιοξειδωτικά
Ο εγκεφαλικός ιστός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε βλάβες από ελεύθερες ρίζες λόγω του χαμηλού επιπέδου ενδογενών αντιοξειδωτικών. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη χαμηλή συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο αίμα με την γνωσιακή εξασθένηση.
Τα αντιοξειδωτικά αυτά περιλαμβάνουν το λυκοπένιο, τα συνολικά καροτενοειδή, το α- και β-καροτένιο, την β- κρυπτοξανθίνη, την α- τοκοφερόλη, το φυλλικό οξύ, την κοβαλαμίνη, την βιταμίνη Ε και την βιταμίνη C. To καροτένιο, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, σχετίζονται με ακόμα χαμηλότερη γνωσιακή λειτουργία και μείωση της μνήμης, ειδικότερα σε ηλικιωμένους πληθυσμούς.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Ελλείψεις βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως είναι η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), η πυριδοξίνη (Β6), το φυλλικό οξύ (Β9) και η κοβαλαμίνη (Β12), έχουν συσχετιστεί με χαμηλή εγκεφαλική και γνωσιακή λειτουργία. Μελέτες παρατήρησης σχετίζουν την έλλειψη των παραπάνω βιταμινών με μεταβολικές διαταραχές στα δομικά συστατικά του εγκεφαλικού ιστού, όπως τα φωσφολιπίδια και τη μυελίνη, καθώς και σε μόρια σηματοδότησης, όπως οι νευροδιαβιβαστές.
Ειδικότερα, η ανεπάρκεια θειαμίνης έχει συσχετιστεί με συσσώρευση γαλακτικού οξέος, τη μείωση της πρόσληψης οξυγόνου, την μείωση της δραστηριότητας τρανσκετολάσης και την έκπτωση της χολινεργικής δραστηριότητας, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών.
Σε πρόσφατες μελέτες, η ανεπάρκεια των βιταμινών Β, ιδιαίτερα του φυλικού οξέος και της κοβαλαμίνης, έχει συσχετιστεί με την υπερομοκυστεϊναιμία. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που προέρχεται εξ ολοκλήρου από τον ενδιάμεσο μεταβολισμό του σώματος. Η πιο κοινή αιτία υπερομοκυστεϊναιμίας θεωρείται ότι είναι η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος ή κοβαλαμίνης.
Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα ομοκυστείνης στην κυκλοφορία του αίματος με την εγκεφαλική λειτουργία και γνωστική απόδοση αλλά και με την παθοφυσιολογία της άνοιας σε ηλικιωμένους πληθυσμούς. Είναι ενδιαφέρον ότι σε ασθενείς με την Νόσο Αλτσχαίμερ, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του έσω κροταφικού λοβού, σε ατροφία του ιππόκαμπου, καθώς και σε μεταβολές της εγκεφαλικής λευκής ουσίας.
Μακροθρεπτικά συστατικά
Αν και η πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών είναι ευκολότερο να ποσοτικοποιηθεί και έχει πιο ορατή επίδραση στη διατροφική κατάσταση ενός ατόμου, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ μακροθρεπτικών συστατικών και εγκεφαλικής λειτουργίας.
Υδατάνθρακες
Η γλυκόζη, η οποία είναι το κύριο υπόστρωμα του μεταβολισμού των νευρώνων, φαίνεται πως συνδέεται τοσο με την εγκεφαλική όσο και με τη γνωσιακή λειτουργία. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η εγκεφαλική λειτουργία και η γνωσιακή απόδοση σχετίζονται με την ομοιόσταση της γλυκόζης, και επίσης ότι οι κοινές τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία και την μνήμη.
Στην ίδια μελέτη, η κατανάλωση 50 γραμμαρίων υδατανθράκων ως ρόφημα γλυκόζης, πουρέ πατάτας ή κριθάρι, βελτίωσε τη λεκτική και οπτικοκινητική ικανότητα και την μνήμη σε άτομα με ήδη μειωμένη λειτουργία εγκεφαλικών κυττάρων και μειωμένη μνήμη.
Τέλος, σε άλλες μελέτες, φαίνεται πως διαταραχές στον μεταβολισμό της γλυκόζης, μπορεί να οδηγήσουν και στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ενέργεια
Έχει επίσης αναφερθεί ότι η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και συγκεκριμένα επξεργασμένων τροφίμων (αυξημένη κατανάλωση χολιστερόλης, κορεσμένων και τρανς λιπαρών) και κατά συνέπεια η αύξηση σωματικού βάρους, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χαμηλής εγκεφαλικής λειτουργίας, άνοιας και εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι περίπου το 12% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των Αμερικανών ενηλίκων προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά και το 13% από πρόσθετα σάκχαρα, ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες προσλήψεις (5–10%).
Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί εκτός από τη γνωστή πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2, η παχυσαρκία έχει πλέον συσχετιστεί και με ήπιες γνωστικές βλάβες και άνοια μιας και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και γνωστικά ελλείμματα. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση μιας ανθυγιεινής διατροφής (π.χ. υψηλά κορεσμένα λιπαρά και/ή υψηλή ζάχαρη) πυροδοτεί νευροφλεγμονώδεις διεργασίες και κατά συνέπεια γνωστικές διαταραχές.
Λιπαρά
Όσον αφορά τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, έχουν αποδειχθεί ότι περνούν απευθείας στον υποθάλαμο, παράγοντας μια φλεγμονώδη απόκριση. Αυτή η ενεργή διέλευση κορεσμένων λιπαρών οξέων, μπορεί να προκαλέσει ισχυρές βλάβες σε διάφορους τύπους μνήμης (πχ λαβύρινθος) και σε άλλες αντιδράσεις όπως η ικανότητα αναγνώρισης αντικειμένων και θέσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει το αίσθημα του φόβου. Τέλος, φαίνεται πως άτομα που καταναλώνουν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εμφανίζουν σημαντική μείωση στην εστίαση της προσοχής και μειωμένη ταχύτητα ανάκτησης πληροφοριών, σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.
Πρωτεΐνες
Τέλος, μια σειρά μελετών έχει επισημάνει ότι η ποιότητα πρωτεϊνών, όσον αφορά την σύσταση σε αμινοξέα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της Νόσου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, ασθενείς με τη Νόσο του Αλτσχάιμερ, εμφανίζουν μειωμένες συγκεντρώσεις των αμινοξέων τρυπτοφάνη και μεθειονίνη στο πλάσμα. Η μειωμένη συγκέντρωση τρυπτοφάνης στο πλάσμα έχει συσχετιστεί με μειωμένη γνωστική λειτουργία, μειωμένη εστίαση προσοχής, μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων, μειωμένη ικανότητα μάθησης αλλά και μειωμένη εδραίωση της μακροπρόθεσμης μνήμης.
Ο Ρόλος των Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων στη Νοητική Απόδοση
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) με βάση την χημική τους δομή, και περιλαμβάνουν το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Θεωρούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα επειδή τα κύτταρα των θηλαστικών δεν είναι σε θέση να τα συνθέσουν από απλούστερες πρόδρομες ουσίες και είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους.
Ιδιότητες Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων
Γενικότερα, οι ιδιότητες τους οδηγούν σε βελτίωση όλων των εγκεφαλικών λειτουργιών όπως είναι:
- Η διάθεση.
- Η νοημοσύνη.
- Η συμπεριφορά.
- Η ικανότητα μάθησης.
- Η μνήμη.
- Η πνευματική υγεία.
- Η κοινωνικότητα.
Ανάπτυξη Εγκεφάλου
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται κατά περίπου 60% από λίπος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου. Ειδικότερα, το DHA βοηθά στη διατήρηση της ρευστότητας εγκεφαλικών κυτταρικών μεμβρανών, γεγονός που οδηγεί στην καλή επικοινωνία των νευρώνων. Χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3, μπορεί οδηγήσουν σε αλλαγή της δομής του εγκεφάλου, να επιταχύνουν τη γήρανση του και παράλληλα να συμβάλλουν στην χαμηλή λειτουργικότητα του.
Επίδραση σε όλα τα Στάδια της Ζωής
Τα EPA και DHA είναι κρίσιμα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου σε όλα τα στάδια της ζωής. Τα παραπάνω, φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στον εγκέφαλο του μωρού καθώς και στην ανάπτυξη του κατά την διάρκεια της κύησης. Αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη ψαριών ή τη χρήση ιχθυελαίου από εγκύους, με την γέννηση παιδιών που έχουν υψηλότερη νοημοσύνη και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία στην πρώιμη παιδική ηλικία. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλά επίπεδα DHA στο αίμα έχουν συσχετιστεί με μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου, και επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου.
Προστασία από το Οξειδωτικό Στρες
Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, παρέχοντας έτσι προστατευτική δράση έναντι του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρές, μπορεί να επηρεάσει άμεσα την εγκεφαλική λειτουργεία και να οδηγήσει σε μειωμένη νοητική ικανότητα που σχετίζεται τόσο με την ηλικιά, όσο και με άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
Αναδιοργάνωση Εγκεφάλου
Άλλη μια βασική επίδραση των ωμέγα 3-λιπαρών οξέων, και ιδιαίτερα του EPA, είναι η δυνατότητά τους να βοηθούν στην αναδιοργάνωση του εγκεφάλου και στην δημιουργία νέων εγκεφαλικών νευρώνων καθόλη την διάρκεια της ζωής. Επομένως, μέσω της παραπάνω διεργασίας, η επαρκής κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη δυνατότητα για εκμάθηση και καλύτερη μνήμη.
Ρύθμιση Διάθεσης
Τα ωμέγα-3 παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, η οποία με τη σειρά της, επηρεάζει τη νοητική λειτουργία. Η κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και κατά συνέπεια να επηρεάσει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων αλλά και την συγκέντρωση, βασικά συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή. Η παραπάνω ιδιότητα τους, οφείλεται κυρίως στην ικανότητα τους να επηρεάζουν συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.
Επιβράδυνση Γήρανσης Εγκεφάλου
Τέλος, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με την επιβράδυνση της φυσιολογικής μείωσης της νοητικής λειτουργείας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μελέτες έχουν αποδείξει πως ηλικιωμένα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3, εμφανίζουν καλύτερη νοητική απόδοση και μειωμένους ρυθμούς νοητικής ύφεσης σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη.
Ποιες Τροφές Ενισχύουν τη Νοητική Διαύγεια;
Σολομός (και άλλα λιπαρά ψάρια)
Ο σολομός περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Παρέχει επίσης φυσική βιταμίνη D, η οποία συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Το σκουμπρί, ο τόνος και η ρέγγα είναι επίσης λιπαρά ψάρια που συμβάλουν στην νοητική διαύγεια.
Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο, όπως είναι η βιταμίνη Β και το μαγνήσιο. Περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, η οποία βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη συμβάλλει στη διαχείριση της διάθεσης, της μνήμης και στην καταπολέμηση ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.
Σύνθετοι υδατάνθρακες
Ο εγκέφαλος και το σώμα χρειάζονται σύνθετους υδατάνθρακες, όπως είναι η βρώμη, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προιόντα ολικής άλεσης κ.α. τα οποία οδηγούν στην αργή παραγωγή γλυκόζης και παρέχουν σταθερή ενέργεια. Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά ψυχικών διαταραχών και καλύτερη νοητική διαύγεια. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση τρυπτοφάνης, με αποτέλεσμα την μείωση της κατάθλιψης και του άγχους.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες «καλών» λιπαρών, που συμβάλλουν στη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες λουτεΐνης, η οποία έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β, μαγνήσιο, βιταμίνη C κ.α., βοηθώντας στη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και της συγκέντρωσης.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ενώ τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όλα τα παραπάνω, βοηθούν στην μείωση της κατάθλιψης, της άνοιας και στην καταπολέμηση της αυπνίας, η οποία συχνά σχετίζεται με άλλες ψυχικές διαταραχές.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, το ξινόγαλο κ.α., συμβάλλουν στην διατήρηση της φυσιολογικής βακτηριδιακής χλωρίδα του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει πως ένα υγιές έντερο συνδέεται στενά με την ψυχική ευεξία, καθιστώντας το γιαούρτι και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μια καλή διατροφική προσέγγιση η οποία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους και του στρες. Τα παραπάνω προϊόντα, περιέχουν επίσης μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη D, θρεπτικά συστατικά που οδηγούν σε καλύτερη διάθεση.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ειδικότερα, τα κάσιους, τα καρύδια και οι σπόροι chia έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε ωμέγα-3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας. Πολλοί ξηροί καρποί περιέχουν επίσης υψηλές δόσεις μαγνησίου, το οποίο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο.
Μούρα
Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα, περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά που είναι ζωτικής σημασίας για την εγκεφαλική λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά από τρόφιμα όπως τα μούρα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Τα αντιοξειδωτικά έχουν επίσης συσχετιστεί με τη διαχείριση του άγχους και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Ντομάτες
Το λυκοπένιο, το βασικό συστατικό που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα μιας ντομάτας, μπορεί να ωφελήσει την νοητική λειτουργία, να αποτρέψει την κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να αυξήσει τη συγκέντρωση, την προσοχή, τη μνήμη και τη λογική.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα, περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες κακάο σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, το οποίο με τη σειρά του περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι εξαιρετικά για τον εγκέφαλο, καθώς συμβάλλουν θετικά στη διάθεση, τη μνήμη, την προσοχή και την ικανότητα καταπολέμησης της γνωστικής έκπτωσης σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Συμπληρώματα για τη Βελτίωση της Νοητικής Λειτουργίας
Εκτός από τα τρόφιμα που βοηθούν στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας, υπάρχουν και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που συστήνονται σε περίπτωση που η διατροφή από μόνη της δεν επαρκεί. Τα πιο γνωστά από αυτά, είναι τα παρακάτω:
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Η λήψη συμπυκνωμένων συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου και να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα όπως είναι η δυσκολία συγκέντρωσης και την αδύναμη μνήμη. Τα συμπληρώματα αυτά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης με αποτέλεσμα την τόνωση της διάθεσης. Τέλος, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων άγχους.
Βιταμίνη D
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εγκεφαλική και γνωστική υγεία καθώς και την διάθεση. Μελέτες έχουν δείξει πως τα συμπληρώματα βιταμίνης D, συμβάλλουν σε καλύτερη νοητική λειτουργία, καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση και μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.
Μαγνήσιο
Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι συχνή σε αρκετούς ανθρώπους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε συμπτώματα εγκεφαλικής ομίχλης, όπως δυσκολία συγκέντρωσης. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είναι κοινά σε όσους έχουν στρες και μπορούν ακόμη και να αυξήσουν την ευαισθησία στο στρες, με αποτέλεσμα την εξασθένηση της μνήμης και την έλλειψη συγκέντρωσης. Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, συμβάλλει στην μείωση του στρές και κατά συνέπεια στην μείωση της ομίχλης του εγκεφάλου, της γνωστικής εξασθένησης και της εξασθένησης της μνήμης.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή για το ρόλο της στην υγεία του ανοσοποιητικού, αλλά και για πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν πως άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και λαμβάνουν συμπληρώματα, αποδίδουν σημαντικά καλύτερα σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης, της προσοχής, του χρόνου αντίδρασης και εστίασης, σε σχέση με εκείνους που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C φαίνεται επίσης να μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και εγκεφαλικής σύγχυσης.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά ή ελλιπή επίπεδα ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα εγκεφαλικής ομίχλης όπως προβλήματα μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης και πολλά άλλα. Σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β, τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.
Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί, πως άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 που λαμβάνουν συμπλήρωμα, παρουσιάζουν βελτιωμένη γνωστική ικανότητα και βελτιωμένες βαθμολογίες στα τεστ μνήμης και προσοχής. Επιπλέον, άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος που λαμβάνουν συμπλήρωμα, παρουσιάζουν βελτίωση στην εγκεφαλική ομίχλη, την συγκέντρωση και την μνήμη.
Πρέπει να σημειωθεί, πως παρόλο που τα συμπληρώματα διατροφής αποδεδειγμένα βελτιώνουν την νοητική διαύγεια, πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε περίπτωση ανεπάρκειας τους, στις κατάλληλες δοσολογίες και υπό την καθοδήγηση ειδικού (διαιτολόγου-διατροφολόγου ή γιατρού).