Διατροφή

Γάλα Πατάτας - Ένα νέο Trend!

02 Δεκεμβρίου 2024
1560 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
gala patatas

Photo Source: www.canva.com

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές «γάλακτος», μη γαλακτοκομικών προϊόντων για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας. Άλλος είναι χορτοφάγος ή vegan, άλλος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, σε άλλον δεν αρέσει το ζωικό γάλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει πια πληθώρα φυτικών ροφημάτων υποκατάστατων του ζωικού γάλακτος. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως όλο αυτό είναι και λίγο της μόδας, ή μήπως όχι;

Σίγουρα όλοι λίγο πολλοί έχουμε ακούσει ή έχουμε δοκιμάσει γάλα αμυγδάλου ή σόγιας ή βρώμης ή ρυζιού ή φουντουκιού ή από καρύδι και άλλα πολλά. Όμως για το γάλα πατάτας έχεις ακούσει ξανά; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε είσαι από αυτούς που δοκιμάζουν τα νέα trends της εποχής. Αν η απάντηση σου είναι όχι, τότε σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε μαζί το γάλα πατάτας, την θρεπτική του αξία, τα οφέλη του για την υγεία, τα υπέρ και τα κατά εν συγκρίσει με τα άλλα φυτικά ροφήματα και πως μπορείς να το εντάξεις στην διατροφή σου αν θέλεις.

Τι είναι το γάλα πατάτας και πως παράγεται;

Αρχικά, όπως προδίδει και το όνομά του, το γάλα πατάτας είναι ένα φυτικό υποκατάστατο του ζωικού γάλακτος, το οποίο παρασκευάζεται από πατάτες. Αποτελεί μία από τις πολλές εναλλακτικές φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα από αμύγδαλα, σόγια ή βρώμη, και είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Η διαδικασία παραγωγής δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και περιλαμβάνει την επεξεργασία πατάτας σε πουρέ, την ανάμειξη με νερό και, στη συνέχεια, τη διήθηση του μίγματος ώστε να παραχθεί ένα λευκό υγρό με υφή και γεύση παρόμοια με το παραδοσιακό γάλα. Συχνά, εμπλουτίζεται με βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία για να είναι πιο θρεπτικό.

potaotes nutritional value

Διατροφική αξία

Το γάλα πατάτας είναι ελαφρύ, χαμηλό σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά μπορεί να μην παρέχει τόση πρωτεΐνη όσο άλλες φυτικές εναλλακτικές. Συνήθως, είναι εμπλουτισμένο για να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας το καλή επιλογή για άτομα που αναζητούν βιώσιμες φυτικές εναλλακτικές.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ποτήρι 240ml περιέχει:

Ενέργεια

Το γάλα πατάτας είναι χαμηλό σε θερμίδες, έχει περίπου 40-50 θερμίδες, ανάλογα με την επεξεργασία και την προσθήκη άλλων συστατικών.

Υδατάνθρακες

Περιέχει 8-10g υδατάνθρακες, κυρίως από το άμυλο της πατάτας, αλλά το γλυκαιμικό φορτίο παραμένει χαμηλό.

Πρωτεΐνη

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περίπου 1g, το οποίο είναι λιγότερο από τα περισσότερα ζωικά γάλατα ή άλλα φυτικά γάλατα, όπως το γάλα σόγιας.

Λιπαρά

Έχει ελάχιστο ή καθόλου λίπος, λιγότερο από 1g, καθώς οι πατάτες δεν περιέχουν φυσικά πολλά λιπαρά.

Φυτικές Ίνες

Συνήθως δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες ινών, καθώς οι περισσότερες απομακρύνονται κατά τη διαδικασία παρασκευής.


Διαβάστε επίσης: Ποιά τα οφέλη της Πατάτας;


Βιταμίνες και Μέταλλα

Βιταμίνη D

Το γάλα πατάτας συχνά εμπλουτίζεται με βιταμίνη D, που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Βιταμίνη B12

Συνήθως προστίθεται στα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες.

Ασβέστιο

Εμπλουτίζεται με ασβέστιο για να προσφέρει παρόμοια ποσότητα με το ζωικό γάλα (περίπου 120-130 mg ανά ποτήρι).

Σίδηρος και κάλιο

Το φυσικό περιεχόμενο της πατάτας περιέχει μικρές ποσότητες αυτών των στοιχείων.

Δεν περιέχει λακτόζη, ούτε γλουτένη: Είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και για δίαιτες χωρίς γλουτένη.

Το γάλα πατάτας είναι ελεύθερο λακτόζης και γλουτένη, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και δυσανεξία στη γλουτένη.

soy milk

Σύγκριση με φυτικά γάλατα και πλεονεκτήματα

Το γάλα πατάτας, αν και σχετικά νέο, παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες διαφορές σε σύγκριση με άλλα δημοφιλή φυτικά γάλατα, όπως το γάλα σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης και ρυζιού.

Θρεπτική Αξία

Γάλα Πατάτας

Χαμηλό σε θερμίδες, λίπη και πρωτεΐνη. Περιέχει κυρίως υδατάνθρακες από το άμυλο της πατάτας, ενώ συχνά εμπλουτίζεται με ασβέστιο, βιταμίνες D και B12.

Γάλα Σόγιας

Υψηλό σε πρωτεΐνη (περίπου 7-8g ανά ποτήρι), κάνοντας το ένα από τα πιο θρεπτικά φυτικά γάλατα. Εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνες και μέταλλα. Θερμίδες γύρω στις 80-100.

Γάλα Αμυγδάλου

Πολύ χαμηλό σε θερμίδες και λίπη, με ελάχιστη πρωτεΐνη (περίπου 1g ανά ποτήρι). Έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε.

Γάλα Βρώμης

Υψηλότερο σε υδατάνθρακες από άλλα φυτικά γάλατα (περίπου 15-20g), παρέχει φυτικές ίνες και χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης (περίπου 3g). Θερμίδες γύρω στις 120-150 ανά ποτήρι.

Γάλα Ρυζιού

Πολύ ελαφρύ σε θρεπτική αξία, υψηλότερο σε υδατάνθρακες (περίπου 22g) και σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη ή λίπη. Θερμίδες γύρω στις 120 ανά ποτήρι.

1 ποτήρι (240ml) Θερμίδες (kcal) Υδατάνθρακες (gr) Πρωτεΐνη (gr) Λιπαρά (gr)
Γάλα Πατάτας 40-50 8-10 1 <1
Γάλα Σόγιας 80-100 11-12 7-8 4
Γάλα Αμυγδάλου 40-50 3-4 1 3
Γάλα Βρώμης 120-150 15-20 3 1,5
Γάλα Ρυζιού 120 22 <1 <1

(Πηγή USDA)

Υφή και Γεύση

Γάλα Πατάτας

Ουδέτερη γεύση, ελαφριά υφή. Είναι ευέλικτο στη χρήση, καθώς η γεύση του δεν υπερτερεί στα ροφήματα ή στα φαγητά.

Γάλα Σόγιας

Έχει πιο γεμάτη υφή και πιο χαρακτηριστική, ελαφρώς πικρή γεύση.

Γάλα Αμυγδάλου

Ελαφρύ και με γεύση ξηρών καρπών. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο γλυκό, ειδικά αν είναι αρωματισμένο.

Γάλα Βρώμης

Πυκνότερη υφή και ελαφρώς γλυκιά γεύση λόγω της φυσικής ζάχαρης στη βρώμη.

Γάλα Ρυζιού

Λεπτή, υδαρής υφή, ελαφρώς γλυκιά γεύση λόγω του αμύλου του ρυζιού.

Αλλεργίες

Γάλα Πατάτας

Δεν περιέχει κοινά αλλεργιογόνα όπως σόγια, ξηρούς καρπούς ή γλουτένη, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με πολλές αλλεργίες.

Γάλα Σόγιας

Ακατάλληλο για άτομα με αλλεργία στη σόγια.

Γάλα Αμυγδάλου

Ακατάλληλο για άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Γάλα Βρώμης

Κατάλληλο για άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς ή σόγια, αν και μπορεί να περιέχει γλουτένη αν δεν είναι πιστοποιημένο χωρίς γλουτένη.

Γάλα Ρυζιού

Χωρίς αλλεργιογόνα, αλλά δεν προσφέρει ιδιαίτερα πολλά θρεπτικά συστατικά.

potatoe milk

Είναι καλό για το περιβάλλον;

Το γάλα πατάτας είναι πολύ βιώσιμο, καθώς οι πατάτες απαιτούν λιγότερο νερό και πόρους για την καλλιέργειά τους σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες.

Αξίζει μια θέση στη διατροφή μας;

Το γάλα πατάτας είναι μια εξαιρετικά βιώσιμη επιλογή με ουδέτερη γεύση, καθιστώντας το κατάλληλο για καφέ, δημητριακά, μαγειρική και αρτοσκευάσματα, λόγω της ουδέτερης γεύσης και υφής του.

Ωστόσο, έχει χαμηλότερη θρεπτική αξία, ειδικά σε πρωτεΐνες, σε σύγκριση με το γάλα σόγιας ή βρώμης. Για όσους αναζητούν υψηλότερη θρεπτική αξία, το γάλα σόγιας και βρώμης αποτελούν καλύτερες επιλογές, ενώ το γάλα αμυγδάλου είναι ιδανικό για όσους θέλουν χαμηλές θερμίδες.

Παρόλο που είναι σχετικά νέο στην αγορά, κερδίζει δημοτικότητα λόγω της περιβαλλοντικής του φιλικότητας και της ευελιξίας του στη χρήση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Collard K. et al., “A Nutritional Comparison of Cow's Milk and Alternative Milk Products”, Academy Pediatrics, 2021 Aug;21(6):1067-1069. doi: 10.1016/j.acap.2020.12.007. Epub 2020 Dec 26.

Cuppari C. et al., “Almond Milk: A Potential Therapeutic Weapon Against Cow’s Milk Protein Allergy, Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, 2015 Apr-Jun;29(2 Suppl 1):8-12.

Gorissen S. et al., “Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates”, Amino Acids, 2018 Dec;50(12):1685-1695. doi: 10.1007/s00726-018-2640-5. Epub 2018 Aug 30.

Huang Yu-Ping et al., “Comprehensive oligosaccharide profiling of commercial almond milk, soy milk, and soy flour”, Food Chemistry, 2023 May 30:409:135267. doi: 10.1016/j.foodchem.2022.135267. Epub 2022 Dec 21.

Kattan J. et al., “Milk and soy allergy”, Pediatric Clinics of North America, 2011 Apr;58(2):407-26, x. doi: 10.1016/j.pcl.2011.02.005.

Mäkinen O. et al., “Foods for Special Dietary Needs: Non-dairy Plant-based Milk Substitutes and Fermented Dairy-type Products”, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2016;56(3):339-49. doi: 10.1080/10408398.2012.761950.

Rebecca Ramsing R. et al., “Dairy and Plant-Based Milks: Implications for Nutrition and Planetary Health”, Current Environmental Health Reports, 2023 Sep;10(3):291-302. doi: 10.1007/s40572-023-00400-z. Epub 2023 Jun 10.

Tangyu M. et al., “Fermentation of plant-based milk alternatives for improved flavour and nutritional value”, Applied Microbiology and Biotechnology, 2019 Dec;103(23-24):9263-9275. doi: 10.1007/s002 doi: 10.2174/1871530314666140121144604.

Tzifi F. et al., “Soy- and rice-based formula and infant allergic to cow's milk”,  Endocrine, Metabolic and Immune Disorders Drug Targets, 2014 Mar;14(1):38-46.

Yu Yonghui et al., “Oat milk analogue versus traditional milk: Comprehensive evaluation of scientific evidence for processing techniques and health effects”, Food Chemistry: X, 2023 Sep 3:19:100859. doi: 10.1016/j.fochx.2023.100859. eCollection 2023 Oct 30.

Ζήνα Βαρσάμη
Ζήνα Βαρσάμη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Ζήνα Βαρσάμη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον εκπαίδευση στις διατροφικές διαταραχές (Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity). Είναι επιστημονικός συνεργάτης και αρθρογράφος του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας.