Διατροφή

Mud Water: Τι είναι; Αξίζει να το δοκιμάσεις;

30 Σεπτεμβρίου 2024
2412 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
eveksia gynaikes

Photo Source: www.canva.com

Τι καλύτερο από μια πρωινή κούπα καφέ για να δώσει ενέργεια στην ημέρα σου; Ίσως ένα δεύτερο απογευματινό φλιτζάνι καφέ για να σε αναζωογονήσει από τον μεσημεριανό ύπνο; Ή μήπως μια κούπα τσάι για να σε χαλαρώσει πριν την νυχτερινή κατάκλιση; Πολλοί από εμάς έχουμε έναν μικρό εθισμό στην καφεΐνη, την οποία και προσλαμβάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είτε άμεσα, από ένα φλιτζάνι καφέ, είτε έμμεσα από μια σοκολάτα. Σε αρκετούς όμως η καφεΐνη έχει αρνητικές επιδράσεις στο σώμα τους. Μερικές από αυτές είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η ταχυκαρδία, το αίσθημα ταραχής, τρέμουλο και αϋπνία.


Διαβάστε επίσης: Ροφήματα και Αρτηριακή Πίεση


Αν λοιπόν δεν έχεις βρει ακόμη αυτό το ρόφημα που θα σε διεγείρει ώστε να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου ενώ παράλληλα θα ωφελήσει την υγεία σου, έχω να σου προτείνω μια νέα ελκυστική τάση του εξωτερικού, το λεγόμενο Mud water, ή αλλιώς λασπόνερο. Μη σε τρομάζει η ονομασία καθώς έχει να κάνει καθαρά και μόνη με την όψη του ροφήματος λόγω του χρώματος της σκόνης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Τι είναι το Mud water, ποια τα συστατικά του και η διατροφική του αξία

Το λασπόνερο μπορείτε να το παρασκευάσετε με ζεστό νερό στο οποίο θα διαλύσετε την ειδική αυτή καφέ σκόνη που περιέχει μανιτάρια (Lions mane, cordyceps, chaga, reishi), μαύρο τσάι, μπαχαρικά (γλυκόριζα, κουρκουμά, κανέλα Κεϋλάνης, τζίντζερ, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, αλάτι Ιμαλαίων), κακάο. Οι ειδικές ποικιλίες μανιταριών συλλέγονται από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ ενώ τα υπόλοιπα συστατικά συλλέγονται από όλον τον κόσμο.

Η γεύση του είναι σοκολατένια λόγω του κακάο και ελαφρώς πικάντικη εξαιτίας της πληθώρας μπαχαρικών που περιέχει. Αν και περιέχει καφεΐνη, είναι τόσο μικρή η ποσότητα που σου παρέχει υποστήριξη του ανοσοποιητικού, συγκέντρωση, ενέργεια χωρίς όμως τρέμουλο, νευρικότητα ή οποιαδήποτε από τις αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης που προαναφέρθηκαν.

Διατροφική αξία

Μερίδα σερβιρίσματος

1 κτσ (6 g)

Θερμίδες

20

Ολικό λίπος

0,5 g

Νάτριο

10 mg

Ολικοί υδατάνθρακες

4 g

Διαιτητική ίνα

1 g

Ολική ζάχαρη

0 g

Πρωτεΐνη

1 g

Κάλιο

110 mg

Σίδηρος

0,4 mg

Μανιτάρια

2,240 mg

Καφεΐνη

35 mg

Κακάο: Λόγω των εκτενών ερευνών που έχουν γίνει γύρω από τον μεταβολισμό του κακάο βρέθηκε πως δύναται να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, να αυξήσει την πρόσληψη της γλυκόζης από τα μυϊκά κύτταρα παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο ενέργεια στο σώμα (γίνεται καλύτερη διαχείριση του σακχάρου), λόγω  αντιοξειδωτικής δράσης προστατεύει τα νευρικά κύτταρα ενισχύοντας τη θετική διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, βελτιώνει την εικόνα που παρουσιάζουν τα άτομα με αλλεργικά προβλήματα, επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων στο έντερο και τέλος έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Κανέλα: σε έρευνες που έγιναν στην κανέλα βρέθηκε πως τα διάφορα εκχυλίσματα που προκύπτουν από αυτήν παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η νευροπροστατευτική της δραστηριότητα ως προς την νόσο Πάρκινσον καθώς μπορεί να προλάβει την αλλοίωση που προκαλεί το γονίδιο που εξελίσσει τη νόσο Πάρκινσον. Έχει αντιμικροβιακή-αντιβακτηριακή δράση και τέλος συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου μειώνοντας την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Κάρδαμο: ήδη από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιείται για την θεραπεία της βρογχίτιδας, του άσθματος και του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, σημαντική θέση λάμβανε και σε περιπτώσεις νόσησης των ούλων και γενικότερα της στοματικής κοιλότητας καθώς επίσης και στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας. Όλες αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες του κάρδαμου οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο.

Κουρκουμάς: από έρευνες βρέθηκε ότι σε ασθενείς με καρκίνο ο κουρκουμάς μείωσε την αίσθηση του πόνου. Ανακουφιστικός παράγοντας φάνηκε να είναι σε περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του καρκίνου του μαστού καθώς επίσης και πολλαπλού μυελώματος, ενώ βρέθηκε να βελτιώνει την κλινική εικόνα ατόμων που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσου του εντέρου ή από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τζίντζερ: πληθώρα μελετών έχουν αποκαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες του τζίντζερ το οποίο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση γιατί κατάφερε να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσει το οξειδωτικό στρες. Έχει αυξημένη αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα καθώς μετά από χορήγησή του μειώθηκε η φλεγμονή από χρόνια κολίτιδα σε πάσχοντες οργανισμούς.  Έχει αντιμικροβιακή δράση και προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου από την χρόνια εκφύλιση (πχ νόσος Parkinson). Τέλος, συμβάλει στον καλύτερο μεταβολισμό λίπους και με αυτόν τον τρόπο δρα έμμεσα καρδιοπροστατευτικά αυξάνοντας την HDL (καλή χοληστερίνη) και μειώνοντας την LDL (κακή χοληστερίνη).

Από πού μπορείτε να το προμηθευτείτε;

Δυστυχώς στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη δεν έχουν ανοίξει ακόμη καταστήματα που θα μπορούσατε να προμηθευτείτε την σκόνη Mud αλλά ούτε και καφετέριες για να απολαύσετε ένα ρόφημα από ειδικούς bartenders. Αν παρόλα αυτά θα σας ενδιέφερε να δοκιμάσετε μπορείτε να το αναζητήσετε στο amazon ή να παραγγείλετε από τη σελίδα που δημιούργησε ο ιδρυτής του mud water, ο Shane Heath (https://mudwtr.com/ ).

Τι ευεργετικές ιδιότητες έχει;

Οι σπάνιες ποικιλίες μανιταριών που περιέχονται στη σκόνη του ροφήματος, βοηθάνε στην νοητική λειτουργία (Lionsmane), στη σωματική απόδοση (Cordyceps), στη γρήγορη ανάρρωση και ανοσία (Reishi) και στη συνολική καλή υγεία (Chaga), ενώ τα μπαχαρικά που περιέχει ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (κυρίως ο κουρκουμάς) λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Παράλληλα η μικρή αλλά σημαντική δόση καφεΐνης παρέχει την ενέργεια που αναζητούσες σε ένα ρόφημα.

Mud water nutrition

Ειδικές οδηγίες παρασκευής και κατανάλωσης

Για να φτιάξεις το ευεργετικό αυτό ρόφημα ζεσταίνεις μια κούπα νερό όπως θα έκανες για να παρασκευάσεις το αγαπημένο σου τσάι. Διαλύεις μία κουταλιά της σούπας από την σκόνη του ροφήματος και απλώς απολαμβάνεις. Θα μπορούσες εναλλακτικά να το παρασκευάσεις με αφρόγαλα σαν cappuccino ή για μια πιο vegan επιλογή πρόσθεσε απλώς γάλα καρύδας ή αμυγδάλου. Σε περίπτωση που είσαι λάτρης των πιο γλυκών γεύσεων πρόσθεσε την ποσότητα ζάχαρης ή μελιού που σου προτιμάς. Οι τρόποι παρασκευής τους όμως δε σταματάνε εδώ καθώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως θα έκανες με την κλασσική σκόνη κακάο που έχεις στο ντουλάπι σου για να φτιάξεις μπισκότα ή άλλο γλύκισμα (για περισσότερες συνταγές μπορείς να επισκεφτείς την παρακάτω σελίδα https://mudwtr.com/pages/recipes ).

Σε περίπτωση που θελήσεις να το δοκιμάσεις αλλά ανήκεις σε ευπαθείς ομάδες (πχ αν είσαι έγκυος, καρδιοπαθής, νεφροπαθής κ.α) καλό θα ήταν να ρωτήσεις τον θεράποντα ιατρό σου πριν να το καταναλώσεις.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως το mud water είναι ένα ρόφημα δίχως καφεΐνη που μπορεί να συμπεριληφθεί στη γεμάτο δραστηριότητες ημέρα σου προσφέροντάς σου ενέργεια και βελτιώνοντας την υγεία σου με φυσικό τρόπο. Τι περιμένεις λοιπόν για να το δοκιμάσεις…

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://mudwtr.com/

Latif R. Health benefits of cocoa. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Nov;16(6):669-74.

Ashokkumar K, Murugan M, Dhanya MK, Warkentin TD. Botany, traditional uses, phytochemistry and biological activities of cardamom [Elettaria cardamomum (L.) Maton] - A critical review. J Ethnopharmacol. 2020 Jan 10;246:112244.

Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013 Jan;15(1):195-218.

Shaukat MN, Nazir A, Fallico B. Ginger Bioactives: A Comprehensive Review of Health Benefits and Potential Food Applications. Antioxidants (Basel). 2023 Nov 18;12(11):2015.

Rao PV, Gan SH. Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:642942.

Νόπη Μιχαηλίδου
Νόπη Μιχαηλίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ' οίκον επισκέψεις.