Διατροφή

Το μπισκότο σε μια καθημερινή ισορροπημένη διατροφή

της Κατερίνας Χατζηράϊ
29 Σεπτεμβρίου 2014
17982 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Το μπισκότο σε μια καθημερινή ισορροπημένη διατροφή

Τo μπισκότο είναι ένα τρόφιμο το οποίο καταναλώνεται από το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, αποτελεί μια καλή επιλογή τροφίμου για πρωινό ή ενδιάμεσο γεύμα. Οι λόγοι που κάνουν τα μπισκότα τόσο επιθυμητά από τους καταναλωτές είναι διάφοροι. Αρχικά, είναι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, πράγμα που διευκολύνει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που δεν προλαβαίνουν να προετοιμάσουν κάποιο μικρόγευμα. Επίσης, έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχουν δημητριακά, δηλαδή υδατάνθρακες που αποτελούν γρήγορη πηγή ενέργειας και φυτικές ίνες που τα κάνουν χορταστικά. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία που καλύπτει όλες τις διατροφικές προτιμήσεις και ανάγκες.

Τι ονομάζουμε μπισκότο;

Ετυμολογικά, η λέξη μπισκότο «biscuit» προέρχεται από τα Λατινικά όπου «bis coctus» σημαίνει δύο φορές ψημένο. Υπάρχει επίσης και μια αρχαία γαλλική λέξη, «bescoit», που έχει ακριβώς την ίδια σημασία. Η αρχική διαδικασία ψησίματος του μπισκότου ήταν πρώτα ψήσιμο σε ζεστό φούρνο και έπειτα ξήρανσή του σε κρύο φούρνο. Από τότε η τεχνογνωσία έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες σε γεύσεις, υφές και χρώματα κάθε ενδιαφερόμενου από τα παιδιά, μέχρι τους ενήλικες και τους διαιτώμενους.

Τι προσφέρει το μπισκότο στη διατροφή μας;

Το μπισκότο μπορεί να είναι ένα τρόφιμο το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην καθημερινή πρόσληψη δημητριακών. Μπορεί να καταναλωθεί στο πρωινό, ως ενδιάμεσο σνακ, στο βραδινό γεύμα αλλά και σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές σας. Τα δημητριακά αποτελούν βασική πηγή πρόσληψης ενέργειας μέσω της διατροφής, καθώς παρέχουν υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες (συγκεκριμένα βιταμίνες του συμπλέγματος B), αλλά και πολλά ιχνοστοιχεία. Παρά την γλυκιά τους γεύση, τα μπισκότα έχουν χαμηλό «γλυκαιμικό δείκτη», πράγμα που συμβάλλει στην αργή απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα - αυτό οφείλεται στην ταυτόχρονη παρουσία πρωτεϊνών και λίπους που περιέχουν.

Ποια συστατικά καθορίζουν τη διατροφική αξία του μπισκότου;

Η ποιότητα των λιπαρών, αλλά και η ποσότητα των φυτικών ινών είναι πολύ σημαντική για την τελική θρεπτική αξία του μπισκότου. Για παράδειγμα η περιττή ζάχαρη και τα ζωικής προέλευσης λιπαρά μπορεί να δίνουν μια διαφορετική γεύση αλλά για κάποιον που προσέχει το βάρος του ή που πάσχει από διαβήτη είναι καλύτερη επιλογή ένα μπισκότο με τα πολλά δημητριακά, που να περιέχουν φυτικά έλαια και λίγες θερμίδες. Ένα τέτοιο χορταστικό μπισκότο μπορεί να έχει μόλις 66 θερμίδες σε ένα τεμάχιο. Επιπλέον, η αύξηση των φυτικών ινών μπορεί να επιτευχθεί σε ένα μπισκότο με την προσθήκη πίτουρου από σιτάρι και κριθάρι, προσθήκη βρώμης, ανθεκτικού αμύλου και διαφόρων άλλων συστατικών. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τη συμβολή τους στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Μελετήστε την διατροφική ετικέτα του προϊόντος, και διαλέξτε την γεύση που σας ταιριάζει.

Τι να κρατήσετε;

Συνοψίζοντας, τα μπισκότα αποτελούν μια ενδεδειγμένη διατροφική επιλογή όταν είναι μέρος μια ισορροπημένης διατροφής. Πολύ θρεπτικές επιλογές μπισκότων αποτελούν τα χαμηλά σε λιπαρά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αλλά και τα μπισκότα ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα μπισκότα μπορούν να ενταχθούν στο πρωινό γεύμα συνοδεύοντας τον καφέ, το τσάι ή το γάλα, αλλά και να καταναλωθούν με γιαούρτι ή φρούτο ως απογευματινό σνακ. Όποτε και όπως και αν τα καταναλώσετε, θυμηθείτε να τα απολαύσετε!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Biguzzi C, Schlich P, Lange C., The impact of sugar and fat reduction on perception and liking of biscuits, Food Quality and Preference. 2014 35: 41–47

Laguna L, Varela P, Salvador A, Fiszman S., A new sensory tool to analyse the oral trajectory of biscuits with different fat and fibre contents, Food Research International. 2013, 51: 544–553

Poutanen K, Sozer N, Della Valle G., How can technology help to deliver more of grain in cereal foods for a healthy diet? Journal of Cereal Science. 2014 59: 327- 336

Sozer N, Cicerelli L, Heiniö R L, Poutanen K., Effect of wheat bran addition on in vitro starch digestibility, physicomechanical and sensory properties of biscuits. Journal of Cereal Science. 2014, 60: 105- 113

Vujić L, Vitali Čepo D, Dragojević I V., Impact of dietetic tea biscuit formulation on starch digestibility and selected nutritional and sensory characteristic., LWT – Food Science and Technology. 2014, S0023-6438 14: 00355-7

Zydenbos S and Humphrey-Taylor V., Biscuits, Cookies, and Crackers., New Zealand Institute for Crop & Food Research. 2003.

Κατερίνα Χατζήραϊ
Κατερίνα Χατζήραϊ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος