Διατροφή

Επιλέγοντας με ασφάλεια το ψάρι που θα καταναλώσω

της Βασιλικής Κατσούδα
05 Οκτωβρίου 2017
18633 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
asfaleia psariwn

«Γιατί να αλλάξουμε τον προμηθευτή της οικογένειάς μας; Υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης εκατέρωθεν».

Πηγή: www.paratiritis-news.com

Διάβασα ένα άρθρο αρκετά επίκαιρο, που μου κίνησε το ενδιαφέρον και φαίνεται να δίνει απαντήσεις αναφορικά με την επιλογή του ψαριού, έπειτα από την πρόσφατη μόλυνση του Σαρωνικού με πετρέλαιο. Με βάση λοιπόν τα λεγόμενα του γνωστού σεφ, Λευτέρη Λαζάρου, ο όποιος είναι ειδικός στην επιλογή του «σωστού» ψαριού, πάμε να δούμε κατά πόσο είναι ασφαλής η κατανάλωσή του αυτή την περίοδο και τι πρέπει να προσέξετε.

Ποια είναι η γνώμη του σεφ;

Αρχικά, είναι κατανοητό ότι ο προμηθευτής ψαριών προσέχει την αγορά του απο τον ψαρά. Γιατί; Γιατί πολυ απλά δε θέλει να χάσει την πελατεία του ή τη φήμη του, όπως δηλαδή ισχύει και στη σχέση του ψαρά με τον προμηθευτή. Άλλωστε, όλοι οι προμηθευτές ξεχωρίζουν το «καλό» ψάρι από το «κακό» αλλά σαφώς κι ο ψαράς δε θα ψαρέψει στη πετρελαιοκηλίδα αφού γνωρίζει ο ίδιος ότι θα χάσει κέρδος, οπότε γιατί να κάψει αφιλοκερδός καύσιμα; Ακόμα, το δίχτυ κι όλα τα υπόλοιπα σύνεργα στο ψάρεμα δε βυθίζονται στη θάλασσα αλλά και σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, το ψάρι δεν μπορεί να μυρίσει το δόλωμα. Σας καθησύχασα μήπως λιγάκι;

Παράλληλα, η μυρωδία απο το πετρέλαιο στο ψάρι δεν κρύβεται και ούτε υπάρχει τρόπος για αποφυγή. Εξάλλου τα περισσότερα ψάρια μεταναστεύουν, ψάχνοντας καθαρό περιβάλλον. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα μεγάλα ψάρια, τα οποία προέρχονται από μακριά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα όστρακα που δε μεταναστεύουν, όπως είναι τα μύδια. Βέβαια, αν είστε σίγουροι για τον προμηθευτή σας τοτε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και καλό θα ήταν αυτή η πηγή να παραμένει σταθερή.

Από διαιτολογική ματιά

Θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα όπου χάρη στη γεωγραφική θέση που έχουμε, κοντά στη Μεσόγειο, μπορούμε να γευόμαστε με ευκολία το ψάρι. Ως διαιτολόγος δε, δεν μπορώ να μην επισημάνω πόσο σημαντική η κατανάλωση ψαριού στην καθημερινότητα μας, αφού εκτός απο τα θρεπτικά συστατικά τα οποία προσφέρει, βρίσκεται στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, που οι περισσότεροι λίγο πολύ ακολουθούμε.

Αυτή την περίοδο ωστόσο, λόγω της μεγάλης αυτής οικολογικής καταστροφής είναι λογικό να ανησυχείτε για την κατανάλωση θαλασσινών και δε θα μπορούσα να σας πω να καταναλώνετε άφοβα ψάρια. Παίζει σίγουρα ρόλο το που θα επιλέξετε να φάτε ή να αγοράσετε το ψάρι σας αλλά και πόσο εμπιστέυεστε τον προμηθευτή σας, μιας που ακόμα κι αν τα ψάρια τώρα μυρίζουν πετρέλαιο –εάν έχουν μολυνθεί- ώστε να το αναγνωρίσετε, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα γενικότερα στην τροφική αλυσίδα, ψάρια δηλαδή μπορεί να τραφούν με μολυσμένο φυτοπλακτόν. Είναι καλό να είστε σίγουροι επομένως, ότι το ψάρι που θα φάτε δεν προέρχεται από το Σαρωνικό... έως ότου υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση για την ασφαλή κατανάλωση από την περιοχή αυτή.

Βασιλική Κατσούδα
Βασιλική Κατσούδα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος