Δίαιτα

Πόσο βάρος θα χάσει ο πελάτης;

της Κυριακής Καλδαρίδου
25 Ιουνίου 2015
13605 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πόσο βάρος θα χάσει ο πελάτης;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι ασφαλές, εφικτό και κλινικά λογικό να ορίσουμε ως εβδομαδιαία απώλεια βάρους για ένα άτομο που θέλει να μειώσει το σωματικό του βάρος; Είναι μια από τις κυριότερες ερωτήσεις που γίνεται από κάποιον που θέλει να χάσει βάρος.

Μια κοινή οδηγία που δίνεται από τους διαιτολόγους είναι πως αν μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω της τροφής κατά 3.500 θερμίδες/ εβδομάδα, θα μειώσετε το σωματικό σας βάρος κατά 0,5 κιλό/εβδομάδα. Εκεί που στοχεύουμε ουσιαστικά είναι πως το 0,5 κιλό αναφέρεται σε απώλεια λίπους και όχι υγρών ή μυϊκής μάζας. Κατά πόσο όμως αυτό είναι εφικτό; 


Κατεβάστε Δωρεάν το Tool: Βάλε στόχους στη διατροφή σου και μάθε πώς θα τους πετύχεις! [PDF]


Η αρχική πεποίθηση προήλθε από έναν ερευνητή τον Max Wishnofsky, MD το 1958, ο οποίος υπολόγισε πως 0,5 λίπους περιέχει 3.500 θερμίδες σε ενέργεια. Είναι κάτι που φαινόταν λογικό και επομένως υιοθετήθηκε. Από τότε όμως πέρασαν αρκετά χρόνια και αρκετές έρευνες πραγματοποιήθηκαν πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Πρόσφατα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity παρατηρήθηκε πως η απώλεια βάρους χρησιμοποιώντας το δυναμικό μοντέλο για υπολογισμό της απώλειας βάρους και τον κανόνα των 3.500 θερμίδων, δεν ήταν ίδια. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο μοντέλο που χρησιμοποιείτε πολλά χρόνια τώρα ίσως να έχει κάποια μειονεκτήματα.

Για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργεί άψογα σε άτομα που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα ( π.χ. 1-2 μήνες) αλλά να υπολειτουργεί σε άτομα που θέλουν να χάσουν κάποια κιλά περισσότερο και απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 μήνες). ΄Ενα από τα μεγαλύτερα σφάλματα αυτού του κανόνα είναι πως δεν υπολογίζει τις δυναμικές αλλαγές που γίνονται στο ενεργειακό ισοζύγιο του ατόμου που ακολουθεί τη διατροφή μείωσης σωματικού βάρους. Επιπλέον, το φύλο, οι διατροφικές αλλαγές, οι αλλαγές στην άσκηση και η χαμηλή προσκόλληση προς τη δίαιτα είναι παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπόψη.

Αποτέλεσμα είναι να γίνεται υπερεκτίμηση της απώλειας βάρους που θα συμβεί στο άτομο σε βάθος χρόνου. Έτσι, πολύ σύντομα έρχεται η απογοήτευση, αφού ο αρχικός στόχος δείχνει να μην έχει επιτευχθεί ή να γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ ό,τι αρχικά καθορίστηκε.

Το βάρος επομένως που θα χάσει κάθε πελάτης μπορεί να εκτιμηθεί, να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι ως προς αυτό και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για επίτευξη του στόχου, αλλά με την επίγνωση ότι θα επηρεαστεί σε μεγάλο ποσοστό και από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ιδανική θα ήταν η παρακολούθηση της πορείας του ατόμου εβδομαδιαία ή κάθε δύο εβδομάδες από ειδικό διαιτολόγο, ώστε να γίνεται επαναπροσδιορισμός του στόχου και η κινητοποίησή του.

Κυριακή Καλδαρίδου
Κυριακή Καλδαρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.