Δίαιτα

3 βήματα για να ξεκολλήσεις το νούμερο της ζυγαριάς!

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου & της Μέμας Λαμπροπούλου
25 Μαΐου 2017
32181 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
meiwse to noumero ths zygarias

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα παρατήσεις τώρα. Για την ακρίβεια, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να επιστρατεύσεις όλες σου τις δυνάμεις

Πηγή: eutrofia.gr

Είναι πολύ σύνηθες σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, η ζυγαριά να «κολλήσει». Ο λόγος, φυσικά, για το φαινόμενο «πλατό» που παρατηρείται σε ένα μεγάλο αριθμό των διαιτώμενων. Συνήθως συμβαίνει μετά από ένα μακρό διάστημα δίαιτας, όπου ο οργανισμός αποκτά ένα είδος «ανοχής» στο πρόγραμμα διατροφής εξαιτίας, εν μέρει, και της πτώσης στο βασικό μεταβολισμό, και δεν ανταποκρίνεται το ίδιο αποτελεσματικά όσο στην αρχή.

Προτού πανικοβληθείς και απογοητευτείς, το σχετικό άρθρο από τις Διαιτολόγους-Διατροφολόγους του Ευτροφία σου δίνει αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορείς να ξεφύγεις από αυτή τη στασιμότητα.


Κατεβάστε Δωρεάν το Tool: Βάλε στόχους στη διατροφή σου και μάθε πώς θα τους πετύχεις! [PDF]


Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν;

Αρχικά, εστίασε στο θέμα «άσκηση»

Ακούγεται οξύμωρο να αντιμετωπίζεις μια στασιμότητα στη δίαιτα όχι με...δίαιτα αλλά με άσκηση, αλλά απ’ ότι φαίνεται είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις Διαιτολόγους του Ευτροφία «είναι σημαντικό η γυμναστική αυτή να περιλαμβάνει εκτός από αερόβιες ασκήσεις (πχ περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο κλπ) και αναερόβιες ασκήσεις, δηλαδή ασκήσεις με βάρη ή με το βάρος του σώματος». Ξεκίνα λοιπόν να ασκείσαι ή άλλαξε τα δεδομένα σε ό,τι κάνεις τώρα και βοήθησε το νούμερο στη ζυγαριά να ξεκολλήσει!

Αν αυτό δεν αρκεί, διαφοροποίησε με κάποιο τρόπο το τωρινό σχήμα διατροφής σου

«Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης «δούλευε» μέχρι τώρα, ο οργανισμός σου προσαρμόζεται εύκολα ώστε να βρίσκει πλέον ισορροπία με αυτό. Άρα τι κάνεις; Προσαρμόζεσαι και εσύ.» μας εξηγούν οι Διαιτολόγοι.

Είτε δοκιμάζοντας μια διατροφή διαφορετικής σύστασης σε υδατάνθρακες-πρωτεΐνες και λίπος, είτε αυξάνοντας προσωρινά τις ημερήσιες θερμίδες κλπ, το σημαντικό είναι να κάνετε κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που κάνετε τώρα.

Μήπως κυνηγάς έναν άπιαστο στόχο;

Πολλές φορές θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους για το βάρος μας, είτε στηριζόμενοι σε μια εικόνα ή ένα πρότυπο ομορφιάς μη λαμβάνοντας υπόψη τις δικές μας ανάγκες, είτε προσπαθώντας να φτάσουμε ένα βάρος που ενδεχομένως να είχαμε κάποτε υπό άλλες συνθήκες ζωής. Και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αξίζει να προσπαθήσεις για κάτι καλύτερο, πολλές φορές αυτός και μόνο ο άπιαστος στόχος γίνεται εμπόδιο στην ισορροπία στη σχέση μας με το φαγητό.

«Το ιδανικό μας βάρος δεν είναι άλλο παρά αυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε με μια σχετική ευκολία, χωρίς να περιοριζόμαστε υπερβολικά και χωρίς να έχουμε εμμονή με το τι θα φάμε»

Γι’ αυτό, λοιπόν, δες αυτή τη στασιμότητα σαν ένα «εμπόδιο για καλό» και άδραξε την ευκαιρία να αναπροσαρμόσεις το παρόν σχήμα διατροφής και άσκησης σου ή για να επαναπροσδιορίσεις του στόχους σου! Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη και η καθοδήγηση από έναν κατάλληλα καταρτισμένο επαγγελματία υγείας μπορεί να σε βοηθήσει στο να βρεις τη λύση!

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN