Δίαιτα

Σταματήστε την δίαιτα!

της Λαμπρινής Μόσχου
01 Σεπτεμβρίου 2014
13773 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
andras me shma pou stamata

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνει κάποιος, ο οποίος θέλει να χάσει βάρος είναι το ότι «κάνει δίαιτα». Αυτό είναι το λάθος εξαρχής! Σας ακούγεται αντιφατικό; Κι όμως! Δυστυχώς η λέξη δίαιτα, είτε λόγω προηγούμενων εμπειριών, είτε λόγω κακής πρακτικής των «ειδικών», είναι συνυφασμένη με την λέξη «στέρηση». Όταν λοιπόν κάποιος ξεκινάει λέγοντας ότι «θα κάνω δίαιτα», κατευθείαν σκέφτεται τι «πρέπει να κόψω-να στερηθώ». Αυτό είναι καθαρά ψυχολογικό. Είναι σαν να λες σε κάποιον, σκέψου ό,τι θέλεις, εκτός από έναν σκύλο. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί, είναι ο σκύλος! Και οδηγείται έτσι στον φαύλο κύκλο της δίαιτας. (διαβάστε το άρθρο «ο φαύλος κύκλος της δίαιτας»). Και εδώ γεννάται το ερώτημα : «Μα άμα δεν κάνω δίαιτα για να χάσω βάρος, τι θα κάνω;» 


Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει; [Δωρεάν EBOOK]


  1. Δείτε το φαγητό ως θρεπτικό, υγιές και απαραίτητο για το σώμα και όχι ως «θερμίδες» και «λιπαρά».
  2. Επιλέξτε το τι θα φάτε με γνώμονα το τι θα σας ωφελήσει περισσότερο και το τι θα δώσει περισσότερες ουσίες στον οργανισμό σας. Αγαπήστε τον εαυτό σας και προπαθήστε να του δώσετε το καλύτερο!
  3. Ξεκινείστε πάντα την ημέρα σας με πρωινό και να τρώτε συχνά μικρά γεύματα...Ξέρω, ξέρω...το έχετε ακούσει πολλές φορές. Προγραμματείστε και φροντίστε να έχετε πάντα στο σπίτι υγιεινές επιλογές σε εμφανή σημεία και αποφύγετε να έχετε τρόφιμα που θεωρείτε «πειρασμούς».
  4. Μην τρώτε λιγότερη ποσότητα φαγητού από αυτήν που χρειάζεστε. Αυτό απλά θα σας βάλει στην θέση του θύματος («αφού σταματάω πεινασμένη-ος, πρέπει να χάσω» και επομένως «για να χάσω βάρος, θα πρέπει να υποφέρω, θα πρέπει να τιμωρηθώ»). Αυτό που χρειάζεστε είναι η απόλαυση. Την δικαιούστε κι εσείς όπως όλοι μας. Αν απολαύσετε αυτό που τρώτε και απλά προσπαθείτε να μείνετε όσο πιο κοντά μπορείτε στην ποσότητα που χρειάζεστε, μόνο τότε θα χάσετε βάρος και θα καταφέρετε να διατηρήσετε την απώλεια. Αλλιώς πάλι οδηγείστε στην στέρηση και στο ότι κάνετε κάτι για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο όμως σας είναι αδύνατο να κάνετε εφ’ όρου ζωής.
  5. Μην περιμένετε κάποιος να σας πει πόσο πρέπει να φάτε και τι! Κανένας δεν ξέρει καλύτερα από εσάς το πόσο πολύ πεινάτε σε μία δεδομένη στιγμή, ούτε το τι προτιμάτε να φάτε, ούτε το τι μπορείτε να βρείτε εκεί που είστε!
  6. Σταματήστε να ζυγίζεστε κάθε μέρα! Παρατηρείστε τις αλλαγές πάνω σας. Πώς αισθάνεστε με τα ρούχα σας. Αν έχετε ενέργεια. Αν έχετε καλύτερη διάθεση. Εάν ενεργείστε καλύτερα. Εάν έχετε απαλλαγεί από φουσκώματα και τυμπανισμούς. Εάν έχετε περισσότερη αντοχή. Εάν έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση! Αν αισθάνεστε πιο υγιής! Αυτά θα πρέπει να είναι τα οφέλη σωστής και υγιεινής διατροφής.
  7. Σταματήστε να ζυγίζετε τα τρόφιμα. Προσπαθήστε να ακούτε τις ανάγκες του οργανισμού σας. Πεινάω; Βαριέμαι; Είμαι κουρασμένη-ος; Καταπιέζομαι για κάτι που έχω να κάνω μετά; Θέλω ηρεμία; Αναγνωρίζοντας το τι έχετε ανάγκη, εξασφαλίζετε ότι θα μείνετε πιο κοντά στην ποσότητα που χρειάζεστε πραγματικά για να χορτάσετε.
  8. Αποδεχτείτε το σωματότυπο που έχετε και αποφύγετε να εκτίθεστε σε μη ρεαλιστικά πρότυπα σώματος (π.χ. ΜΜΕ). Το τι γονίδια έχουμε κληρονομήσει, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να τα αποδεχτούμε και να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να βελτιώσουμε το φαινότυπο αυτών. Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι ίδιοι. Και αυτό είναι καλό και αυτό που μας κάνει μοναδικούς! Μην ξεχνάτε ότι αυτά που βλέπετε, έχουν υποστεί επεξεργασία και πολλές πολλές επεμβάσεις.

 Εάν όλα αυτά που διαβάσατε τα βρίσκετε ωραία και ιδανικά, αλλά παρόλα αυτά σας φαίνεται δύσκολο να τα κάνετε πράξη, συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο για να σας βοηθήσει.

Λαμπρινή Μόσχου
Λαμπρινή Μόσχου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος