Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο χρόνο περνάς καθημερινά βλέποντας την οθόνη του κινητού σου; Είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις πως με το κινητό μπορείς πλέον να κάνεις τα πάντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ονειροπολείς. Είμαστε στην εποχή όπου το κινητό έχει αντικαταστήσει πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μας και γι αυτό συχνά το εμπιστευόμαστε περισσότερο και από τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Μπορεί όμως να φτάσει στο σημείο να τροποποιήσει την ποιότητα της ζωής μας και συγκεκριμένα την διατροφική μας συμπεριφορά;
Το κινητό που ξέραμε το 90’ έχει σταματήσει να υπάρχει και τη θέση του έχουν πάρει τα έξυπνα κινητά (smart phones) που λειτουργούν με εφαρμογές. Κάθε εφαρμογή έχει ως σκοπό να εκπληρώσει μια ανάγκη σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς για μια ανάγκη υπάρχουν πολλές εφαρμογές. Το να κατεβάσεις μια εφαρμογή είναι εύκολο και συνήθως δωρεάν. Τουλάχιστον δεν πληρώνεις για να τη δοκιμάσεις για λίγες μέρες!
Μια ανάγκη που φαίνεται να υπάρχει στο μυαλό όλων, είναι η ανάγκη για μια καλή ζωή χωρίς προβλήματα υγείας και κυρίως η μακροβιότητα! Ένας πολύ καλός τρόπος να προλάβεις προβλήματα υγείας, στα οποία ο οργανισμός γίνεται πιο επιρρεπής όσο περνάει η ηλικία, είναι να προσέχεις την διατροφή σου. Πόσο βολικό θα ήταν να υπήρχε μια εφαρμογή γι αυτό...
Ποια τα αποτελέσματα των ερευνών για τις εφαρμογές αυτές;
Σε μια έρευνα που έγινε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο βρέθηκε ότι υπάρχουν πάνω από 3.000 εφαρμογές που αφορούν την απώλεια βάρους και την καλυτέρευση του τρόπου ζωής μέσα από την διατροφή. Αυτές τις εφαρμογές είχαν χρησιμοποιήσει, έστω και για λίγο, πάνω από 600.000.000 άτομα.
Μεγάλο ποσοστό αυτών των εφαρμογών, όμως, ήταν «χτισμένες» πάνω σε ασταθές περιβάλλον, καθώς δεν έγιναν υπό την επίβλεψη όχι μόνο κάποιου πανεπιστημίου, αλλά ούτε καν κάποιου διαιτολόγου.Οι εφαρμογές αυτές στηρίζονταν περισσότερο στην καταγραφή διατροφικού ημερολογίου και στην καταμέτρηση θερμίδων, για να χάσει κάποιος το περιττό βάρος.
Αυτό όμως δεν κρίνεται διατροφικά άρτιο, καθώς μπορεί οι θερμίδες να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους, αλλά όταν ένα άτομο δεν έχει τη γνώση των θρεπτικών συστατικών που κρύβονται πίσω από τις θερμίδες στα τρόφιμα, δεν είναι σε θέση να οργανώσει την διατροφή του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει απώλεια θρεπτικών συστατικών.
Επίσης, δεν μπορεί να επιτευχθεί ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, το θέμα της εξατομίκευσης. Μικρό ποσοστό των εφαρμογών αυτών έδινε την δυνατότητα στον χρήστη να αλλάξει εν μέρει τις συνήθειές του, καθώς τον βοηθούσαν να ασκηθεί περισσότερο και να κάνει πιο καλές επιλογές με γνώμονα την ευρύτερη υγεία του.
Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν;
Η δύναμη των περισσότερων εφαρμογών που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμη την δύναμη ενός καλού διαιτολόγου. Ο χρήστης θα πρέπει αρχικά να ελέγχει τις πηγές της εφαρμογής, αλλά και την ιδιότητα του καθοδηγητή.
Επιπροσθέτως, μια εφαρμογή απώλειας βάρους θα μπορούσε να λύσει τα χέρια σε πολλά ζητήματα, όταν συνδυαστεί η χρήση της με τη συνοδεία ενός καλού Πτυχιούχου Διαιτολόγου Διατροφολόγου. Κάποια στιγμή, ίσως σύντομα, η τεχνολογία θα υπερκαλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου. Αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει όμως ακόμη.