Νέα - Ειδήσεις

Διάσημοι διαβητικοί αθλητές

08 Απριλίου 2015
29781 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διάσημοι διαβητικοί αθλητές

Κατάφεραν να ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους, έγραψαν ιστορία στα αθλήματά τους και έγιναν ινδάλματα για νέα παιδιά. Πολλοί σπουδαίοι αθλητές μοιράζονται εκτός από το ταλέντο και ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό: τον διαβήτη.

Αντιμέτωπος με τον διαβήτη σε νεαρή ηλικία ήρθε ο Μπγιορν Μποργκ, ο οποίος έπασχε από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Ο κορυφαίος βετεράνος τενίστας έκανε καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης, κάτι που δεν τον εμπόδισε να ακολουθήσει μία καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί.

Τον ίδιο ακριβώς τύπο διαβήτη αντιμετώπισε ο αδικοχαμένος Άιρτον Σένα, ο οποίος κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Formula 1, προτού βρει τραγικό θάνατο εντός της αγαπημένης του πίστας και δώσει τη θέση του στον «θρύλο».

Τις δικές τους ιστορίες με τον διαβήτη αποκάλυψαν πολλοί παλαίμαχοι και νυν παίκτες του μαγικού κόσμου του NBA. «Θέλω να δείξω στους ανθρώπους με διαβήτη ότι σήμερα είναι δυνατό να έχουν μια υγιή ζωή και να ακολουθούν τα όνειρά τους», ανέφερε ο Άνταμ Μόρισον, την ώρα που ο μύθος του αθλήματος, Βαλτ Φρέιζερ, πρόσθετε σε συνέντευξή του: «Θέλω να εκπαιδεύσω τον κόσμο, να τον κάνω να μάθει πως ο διαβήτης είναι κάτι που μπορεί να ελεγχτεί με τη σωστή διατροφή και άσκηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε σταθεί και ο Κρις Ντάντλϊ. «Όταν έμαθα ότι έχω διαβήτη στα 16 μου σκέφτηκα ότι δεν θα μπορώ να ξαναπαίξω μπάσκετ, την μεγαλύτερη μου αγάπη. Όταν έμαθα ότι μπορώ να το ελέγξω ανακουφίστηκα», τόνισε με νόημα. Ο κατάλογος με τους σπουδαίους αθλητές τεράστιος, με τους ίδιους να διαψεύδουν τις «σειρήνες» του παρελθόντος, που έκαναν λόγο για διακοπή κάθε σκέψης πρωταθλητισμού σε ασθενείς.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι Γκάρι Χολ τζούνιορ (Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση), Σερ Στιβ Ρέντγκρειβ (Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας), Άρθουρ Ας (κορυφαίος τενίστας), Νικ Μπόιντον (παίκτης του Χόκεϊ), Σον Μπάσμπι (πρωταθλητής στο Snowboard), Τζέι Κάτλερ (ποδοσφαιριστής), Παμ Φερνάντεζ (Παραολυμπιονίκης) και Μίσι Φόι (μαραθωνοδρόμος). Η τελευταία, μάλιστα, έγραψε τη δική της ιστορία στην αθλητική ιστορία της νόσου, καθώς έμαθε να συνυπάρχει με τον διαβήτη τύπου 1 που μπήκε στη ζωή της ξαφνικά και έγινε το 2000 η πρώτη διαβητική αθλήτρια που συμμετείχε ποτέ σε μαραθώνιο, αποδεικνύοντας ότι και στον αγώνα της ζωής ο διαβήτης μπορεί να αποτελέσει έναν «σύμμαχο» σε μία διαδρομή γεμάτη ήλιο.

Γράφει ο Σαββάκης Ευθύμιος, Δημοσιογράφος

karta diaviti