Νέα - Ειδήσεις

Οι φυτικές ίνες «θωρακίζουν» τους εφήβους

09 Φεβρουαρίου 2012
6138 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kopela pou trwei mpowl me lakanika

Oι έφηβοι που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως π.χ. λαχανικά, μαύρο ψωμί ή άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 2.000 εφήβων ηλικίας 12-19. Επιπλέον, έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών στο αίμα, χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL) και μεγάλη περιφέρεια μέσης) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.

Διατροφή και μεταβολικό σύνδρομο

Σε γενικές γραμμές, διαπίστωσαν ότι περίπου το 6% του συνόλου των παιδιών έπασχε από μεταβολικό σύνδρομο.

Από τα παιδιά που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών (δηλαδή λιγότερο από τρία γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες) το 9% εμφάνιζε το εν λόγω σύνδρομο, συγκριτικά με το μόλις 3% όσων η διατροφή συμπεριλάμβανε καθημερινά μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών (δηλαδή από 11 γραμμάρια και πάνω ανά 1.000 θερμίδες).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Τζο Κάρλσον είναι σημαντικό για τον κόσμο να γνωρίζει ότι το μεταβολικό σύνδρομο δεν αποτελεί νόσο, ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση νόσων όπως π.χ. ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Γνωρίζουμε ότι η συχνή κατανάλωση κορεσμένων ή τρανς λιπαρών, τείνει να αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της γενικής χοληστερόλης στον οργανισμό» αναφέρει ο ειδικός. «Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερα να έχουμε ως στόχο μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης» καταλήγει.

«Όχι» στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Αν και οι επιστήμονες δεν εντόπισαν ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και των ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών που κατανάλωναν τα παιδιά, παρόλα αυτά φάνηκε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών τους χάριζε προστασία απέναντι στους παράγοντες κινδύνου.

«Εάν με ρωτάτε τι θα πρέπει να τρώμε, τότε σίγουρα θα πρέπει να είναι κάτι που προέρχεται από το έδαφος ή κάτι που έτρεχε τριγύρω» σχολιάζει χαριτολογώντας ο δρ Λάρυ Ντιμπ, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. «Καλό είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα» υπογραμμίζει.