Για μια ακόμη φορά μπερδεύονται τα πράγματα με το αλάτι. Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού ίσως τελικά δεν είναι τόσο επωφελής για την καρδιά, καθώς μια νέα δανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε πως μπορεί μεν αυτή η μείωση να κάνει καλό στην πίεση του αίματος, όμως μπορεί παράλληλα να αυξήσει το επίπεδο της χοληστερόλης, του λίπους και των ορμονών στο αίμα, όλοι παράγοντες που αυξάνουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Έτσι, σύμφωνα με την μελέτη, οι καλές και οι κακές συνέπειες από την μείωση του αλατιού μπορεί να εξισορροπούνται, με συνέπεια όχι μόνο κανείς να τρώει ανάλατα φαγητά, αλλά επιπλέον να μην έχει και καμία ουσιαστική ωφέλεια για την καρδιά του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νιλς Γκράουνταλ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα υπέρτασης «American Journal of Hypertension», έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πρόσφατων μελετητών που έχουν αμφισβητήσει τα θεωρούμενα ως δεδομένα μακροπρόθεσμα οφέλη της δραστικής μείωσης του αλατιού από τη διατροφή μας.
Τι έδειξε όμως πρόσφατη μετα-ανάλυση;
Φέτος τον Ιούλιο, μια συγκριτική επανεξέταση (μετα-ανάλυση) επτά μελετών πάνω στο ζήτημα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cochrane Library», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια μέτρια μείωση στην κατανάλωση αλατιού δεν μειώνει καθόλου τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει ή να αποκτήσει καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Οι Δανοί ερευνητές συμφωνούν ότι υπήρξε πρόωρη η ιατρική σύσταση για μείωση του αλατιού, γιατί όπως λένε, δεν υποστηρίζεται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία.