Νέα - Ειδήσεις

Μαρία Μεντζέλου: Ήθελα να γίνω διαιτολόγος – διατροφολόγος για να μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο ζωής

07 Ιουνίου 2022
5040 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
maria mentzelou

Photo source: www.Canva.com

 Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαρία Μεντζέλου, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως βλέπει το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια και πως εκπαιδεύει όσους παρακολουθεί στο διαιτολογικό της γραφείο της στα Άνω Πατήσια.

Πώς αποφάσισες να γίνεις διαιτολόγος-διατροφολόγος;

Ήθελα να γίνω διαιτολόγος – διατροφολόγος για να μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο ζωής. Η αγάπη μου για το φαγητό είναι επίσης κομβική και πόσο μάλλον η συνειδητοποίηση ότι έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σώμα μας ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε.

Πως αντιμετωπίζεις ο ίδιος/ η ίδια τις λιγούρες;

Οι λιγούρες είναι κάτι με το οποίο έρχομαι αντιμέτωπη τακτικά και κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετικής αιτιολογίας (π.χ. κόπωση από τη δουλειά της ημέρας, ανάγκη για διαφυγή και πολλά ακόμα). Προσωπικά, με βοήθησε αρκετά το να ιεραρχήσω τους λόγους για τους οποίους θέλω να τρώω. Μιας και μου αρέσει το φαγητό, θέλω όταν «συνδιαλέγομαι» μαζί του, να είμαι σε θέση να το απολαύσω στο μέγιστο και να περιορίσω στις απολύτως απαραίτητες φορές το να υποκύπτω στις λιγούρες μου- χωρίς να με κατηγορώ όταν το κάνω.

Υπάρχει κάποια τεχνική διαχείρισης του συναισθηματικού φαγητού που πετυχαίνει πάντα στην καθημερινότητά σου (είτε για τον εαυτό σου, είτε για κάποιο μέλος της οικογένειάς σου)

Αυτό που με βοηθάει αρκετά είναι να αναγνωρίζω το πώς αισθάνομαι, γιατί μου δίνει το χρόνο να διαπιστώσω αν όντως χρειάζομαι φαγητό ή κάτι άλλο.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;

Νομίζω ότι το κλειδί για να βγει εις πέρα μια απαιτητική καθημερινότητα είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή. Το βλέπω και από την επικοινωνία μου με τους πελάτες στο γραφείο. Η αλλαγή είναι εμφανής με το που αρχίζουν να βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες – αυτό ενισχύει την ανάγκη για αλλαγή μιας και έτσι είναι τελικά εφικτό να είσαι αποδοτικός σε μια άκρως απαιτητική ρουτίνα.

Πιστεύεις ότι το η ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται υψηλό budget;

Αυτός είναι ένας από τους πρώτους φόβους μιας μεγάλης πλειοψηφίας ατόμων όταν ξεκινάνε. Έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε στη χώρα που γέννησε τη Μεσογειακή διατροφή, συνεπώς έχουμε άπειρους διατροφικούς θησαυρούς στη διάθεση μας- αρκετά οικονομικούς (βλ. φρούτα και λαχανικά). Επιπλέον, αν σκεφτούμε κατά μέσο όρο πόσο κοστίζει το εβδομαδιαίο delivery, είναι ένας λόγος ακόμα για να πειστούμε πως αν εμείς ασχοληθούμε με την παρασκευή του φαγητού μας και πάλι θα κοστίζει λιγότερο.

mentzelou mysizeisperfect

Ποιο είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης προσπάθειας βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών;

Πιστεύω ακράδαντα σε δύο πράγματα που είναι ο κορμός μιας επιτυχημένης προσπάθειας. Το ένα αφορά το βαθμό ετοιμότητας σε συνδυασμό με τους λόγους που το άτομο θέλει να αλλάξει. Όταν το άτομο πραγματικά θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και δε ψάχνει εφήμερες λύσεις – αυτή η αποφασιστικότητα πραγματικά έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει. Το δεύτερο είναι η σχέση εμπιστοσύνης και η γέφυρα επικοινωνίας που χτίζεις με το άτομο που κάθεται απέναντι σου. Το να μπορέσεις να γίνει μεταδοτικός και πρακτικός, καθώς και συγχρόνως να μη φοβάται ο διαιτώμενος να σου πει τι ακριβώς σκέφτεται χτίζει μια ομαδική σχέση που είναι σχεδόν αδύνατο να μη φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι μπορεί να υπομονεμεύσει μια προσπάθεια βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών;

Το πιο βασικό στοιχείο που έχω παρατηρήσει από την κλινική μου πράξη είναι η «απλούστευση» σε πολλά επίπεδα αυτού του εγχειρήματος. Μια απόχρωση μπορεί να είναι ότι δεν χρειάζεται μεράκι και φροντίδα στη διαδικασία της σίτισης από την προμήθεια των πρώτων υλών μέχρι και την ανάγκη προετοιμασίας κάποιων γευμάτων για αποθήκευση για επόμενη φορά. Μια άλλη είναι ότι η πρόοδος αποτυπώνεται μόνο σε αριθμούς ζυγαριάς και όχι σε απτές αλλαγές στην καθημερινότητα.