Tο Aλφαβητάρι των Βιταμίνων

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη του αίματος!

της Ήβης Παπαϊωάννου
31 Οκτωβρίου 2016
21084 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη του αίματος!

Μπορείτε να σκεφτείτε τι κοινό έχουν οι χορτοφάγοι, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, όσοι υποφέρουν από γαστρεντερικές παθήσεις και όσοι λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα; Όλες οι παραπάνω ομάδες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης της βιταμίνης Β12. Η τελευταία ανήκει στις βιταμίνες Β, μία οικογένεια πολυδιάστατων βιταμινών που συνεργάζονται σαν «ορχήστρα» στο σώμα!

Γιατί είναι πολύτιμη η Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι πολυδιάστατη και εξυπηρετεί τις λειτουργίες ολόκληρης της ομάδας των βιταμινών Β. Την ίδια όμως στιγμή καλείται να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις στο σώμα:

  • Τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων για τη μεταφορά του οξυγόνου, καθώς και για την πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας.
  • Την άμεση μεταφορά των μηνυμάτων στο νευρικό σύστημα.
  • Την παραγωγή ενέργειας από τις τροφές.
  • Την στήριξη της καλής διάθεσης και της ψυχολογικής λειτουργίας.
  • Τον αποτελεσματικό έλεγχο των επιπέδων ομοκυστεΐνης, μίας ουσίας που όταν βρεθεί σε υψηλά επίπεδα στο αίμα επιβαρύνει τα αγγεία και την καρδιά.

Οι καλύτερες πηγές της

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε τροφές ζωικής προέλευσης. Επιπλέον, αποτελεί μία από τις ελάχιστες βιταμίνες που μπορεί να συνθέσει ένας ζωντανός οργανισμός από μόνος του. Η παραγωγή της λαμβάνει χώρα στο έντερο, από τους καλούς προβιοτικούς μικροοργανισμούς που κατοικούν εκεί. Οι πλουσιότερες πηγές της στη διατροφή είναι:

  • Το μοσχαρίσιο κρέας ή συκώτι.
  • Τα θαλασσινά (ψάρια, οστρακοειδή).
  • Τα γαλακτοκομικά, και κυρίως το γάλα.
  • Τα αυγά.

Η βιταμίνη Β12 απορροφάται από τις τροφές, μέσω ειδικών «υποδοχέων» στο στομάχι. Η ιδιαιτερότητα αυτή αυξάνει τον κίνδυνο έλλειψης σε όσους η δραστικότητα των υποδοχέων είναι μειωμένη (π.χ. στη λήψη αντιόξινων φαρμάκων, για τη τρίτη ηλικία).

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση

Οι βασικές καθημερινές ανάγκες σε βιταμίνη Β12 καλύπτονται από τις περισσότερο βιοδιαθέσιμες πηγές της, δηλαδή το μοσχαρίσιο συκώτι ή κρέας και το γάλα. Υπάρχουν όμως, περιπτώσεις όπου η διατροφή δεν αρκεί. Σε αυτές ανήκουν η μειωμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και οι ευπαθείς ομάδες (χορτοφάγοι, άτομα ηλικίας άνω των 60, ασθενείς με γαστρεντερικές παθήσεις, λήψη αντιόξινων φαρμάκων). Η ενίσχυση της διατροφής με ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη Β12 αποτελεί την εναλλακτική λύση.

Μάθετε περισσότερα για τον πολύτιμο ρόλο των μικροθρεπτικών συστατικών στο σώμα, μέσα από την διαδραστική video εφαρμογή «Το Αλφαβητάρι των Βιταμινών».

Ήβη Παπαϊωάννου
Ήβη Παπαϊωάννου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MS, RDΝ