Λεξικό Διατροφής

Σταφυλόκοκκος

22 Σεπτεμβρίου 2015
33168 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σταφυλόκοκκος

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος;

Είναι ένα γκρουπ βακτηρίων το οποίο αποτελείται από περισσότερο από 30 είδη. Το είδος που προκαλεί και τις περισσότερες βακτηριακές λοιμώξεις ονομάζεται χρησίζων σταφυλόκοκκος (staphylococcus aureus).

Πώς μεταδίδεται;

Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα στη ρινική κοιλότητα και στο στόμα, χωρίς όμως να εκδηλώνει κάποια συμπτώματα. Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των χεριών, των ρινικών εκκριμάτων και κάποιες φορές μέσω του αέρα. Ακόμη, είναι ανθεκτικό στις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μεταδίδεται και από μολυσμένα αντικείμενα στον άνθρωπο όπως π.χ. χερούλι πόρτας, πετσέτα, ρούχα κλπ.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από σταφυλόκοκκο αλλά πιο επιρρεπή είναι τα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα (HIV/AIDS), ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και παθήσεις των πνευμόνων, χειρουργημένοι ασθενείς, καθαιρούμενοι, αθλούμενοι που είναι σε στενή επαφή με συναθλητές τους και αιμοκαθαιρόμενοι.

Ποια σημεία μπορεί να μολυνθούν και τι συμπτώματα προκαλεί;

  • Δερματικές βλάβες: 1) εκροή πύου από θύλακα του δέρματος, 2) μολυσματικό κηρίο κατά το οποίο δημιουργείται κρούστα επιδερμικά στο σημείο της επαφής, 3) κυτταρίτιδα που προκαλεί κοκκίνισμα και υποδόριο πρήξιμο.
  • Σύνδρομο τοξικού σοκ: παράγονται τοξίνες από το βακτηρίδιο και εμφανίζεται πυρετός, σύγχυση, μυϊκοί πόνοι, κοιλιακό άλγος ή/και εξανθημάτων (TTS).
  • Δηλητηρίαση: από μολυσμένη τροφή μπορεί να προκληθεί διάρροια, ναυτία, εμετός, αφυδάτωση και πτώση πιέσεως.
  • Βακτηραιμία: εμφανίζεται με πυρετό και χαμηλή πίεση και συμβαίνει όταν το βακτήριο εισέλθει στο αίμα και προκαλέσει βλάβες στα οστά, στους μύες, στα όργανα και σε συσκευές που έχουν ενσωματωθεί (π.χ. )
  • Σηπτική αρθρίτιδα: πρήξιμο σε αρθρώσεις, γενικευμένος πόνος σε συνδέσμους και αρθρώσεις και πυρετός.

Πώς θεραπεύεται;

Πιο συχνή θεραπευτική μέθοδος είναι η χρήση αντιβιοτικού. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί πως το αντιβιοτικό που δόθηκε καταπολεμά τη μόλυνση και αυτό γιατί πολλά στελέχη βακτηρίων είναι ανθεκτικά σε αντιβιώσεις. Σε περίπτωση που υπάρχει μολυσμένο τραύμα θ πρέπει ο ιατρός να ανοίξει μια μικρή τομή στο σημείο ώστε να απελευθερωθεί το υγρό που έχει φυλακιστεί. Τέλος, αν υπάρχει πρόσθετο μέλος/συσκευή που έχει μολυνθεί πιθανότατα να χρειαστεί χειρουργείο για την αφαίρεσή του.

Τρόποι πρόληψης;

Για την πρόληψη κάθε είδους μόλυνσης έτσι κ στην σταφυλοκοκκική νόσο πρέπει να ακολουθούμε κανόνες υγιεινής όπως: να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να μη μοιραζόμαστε την πετσέτα, τα ρούχα μας και τον αθλητικό εξοπλισμό, να προσέχουμε κατά την προετοιμασία των γευμάτων και τέλος σε περίπτωση που έχουμε κάποια πληγή καλό θα ήταν να την καλύψουμε με αποστειρωμένη γάζα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jameson JL, et al., eds. Staphylococcal infections. In: Harrison's Principles of Internal Medicine. 20th ed. The McGraw-Hill Companies; 2018. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed Jan. 27, 2020.

Holland TL, et al. Clinical manifestations of Staphylococcus aureus infection in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Jan. 28, 2020.

Fowler VG, et al. Clinical approach to Staphylococcus aureus bacteremia in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Jan. 28, 2020.

Staphylococcal infections. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/gram-positive-cocci/staphylococcal-infections?query=staph infection. Accessed Jan. 28, 2020.

Staphylococcal (staph) food poisoning. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/foodsafety/diseases/staphylococcal.html. Accessed Jan. 28, 2020.

Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/mrsa/community/index.html. Accessed Jan. 28, 2020.

Menstrual cycle. U.S. Department of Health & Human Services. https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/your-menstrual-cycle/. Accessed Jan. 28, 2020.

Staphylococcus aureus, Infectious Disease Epidemiology, Prevention and Control, accessed on February 2010: www.health.state.mn.us

Νόπη Μιχαηλίδου
Νόπη Μιχαηλίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ' οίκον επισκέψεις.