Επιστημονικά Νέα

Αντισταθμιστικοί παράγοντες στην απώλεια βάρους

της Μέμας Λαμπροπούλου
31 Μαρτίου 2017
13344 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paragontes epanaproslipsis varous meta apo apwleia varous

Photo source: www.shutterstock.com

Παρά τις προσπάθειες για εύρεση μιας αποτελεσματικής μεθόδου διατήρησης του βάρους μετά από μια περίοδο δίαιτας, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετά χαμηλές, ειδικά με το πέρας των 5 επόμενων ετών

Ερευνητές από τις ΗΠΑ προσπάθησαν να συνοψίσουν τους παράγοντες εκείνους, φυσιολογικούς και μη, που προωθούν την επαναπρόσληψη του βάρους σε ανθρώπους που έχουν επιτυχώς μειώσει το βάρος τους.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των μελετών;

Στην ανασκόπησή τους, οι ερευνητές εντόπισαν 4 κύριους παράγοντες που υποθάλπουν την διατήρηση της απώλειας βάρους.

Βασικός Μεταβολισμός

Αρχικά, ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός τείνει να μειώνεται σημαντικά ως αποτέλεσμα της απώλειας βάρους, αν και τα επίπεδά του τείνουν να επανέρχονται στα φυσιολογικά ακόμα και όταν το βάρος παραμένει χαμηλότερο από την έναρξη της δίαιτας.

Ορμονικό περιβάλλον

Στους παράγοντες που δυσχεραίνουν την διατήρηση της απώλειας βάρους συγκαταλέγεται και η αλλαγή στο συνολικό ορμονικό προφίλ που αφορά την ρύθμιση του σωματικού βάρους. Έτσι, με την απώλεια βάρους παρατηρείται μια σημαντική πτώση στα επίπεδα λεπτίνης, πεπτιδίου ΥΥ, χολεκυστοκινίνης και ινσουλίνης με παράλληλη αύξηση στα επίπεδα γρελίνης και παγκρεατικού πολυπεπτιδίου τα οποία συνολικά ευνοούν την επαναπρόσληψη του βάρους. Η απώλεια βάρους έχει φανεί να διαταράσσει και τον μεταβολισμό των θυροειδών ορμονών κατά τρόπο τέτοιο ώστε να οδηγεί στην επαναπρόσληψη του βάρους.

Αλλαγές στο πεπτικό

Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγούν και η καθυστερημένη κένωση του στομάχου που χαρακτηρίζει τα άτομα που έχουν χάσει βάρος και η οποία οδηγεί στην αργοπορημένη ορμονική απάντηση του οργανισμού στην κατανάλωση φαγητού (και άρα στην όρεξη).

Αίσθημα κορεσμού

Τέλος, σημαντικές είναι και οι υποκειμενικές αλλαγές του αισθήματος του κορεσμού από τα άτομα που έχουν χάσει βάρος, καθώς η κατανάλωση φαγητού τείνει να θεωρείται περισσότερο ικανοποιητική και έτσι ενδεχομένως οδηγεί στην υπερκατανάλωση.

Συμπεράσματα

Συνοπτικά, η ανασκόπηση αυτή έρχεται να τονίσει την ανάγκη για μετακίνηση του ερευνητικού ενδιαφέροντος από την εύρεση επιτυχημένων τεχνικών απώλειας βάρους σε τεχνικές συντήρησης του απωλεσθέντος βάρους μετά από δίαιτα, οι οποίες μάλιστα θα λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις παραπάνω αντισταθμιστικές οδούς του οργανισμού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Blomain ES, Dirhan DA, Valentino MA, Kim GW, Waldman SA. Mechanisms of Weight Regain following Weight Loss. ISRN Obes. 2013 Apr 16;2013:210524.

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN