Blog

«Μα αφού δεν τρώω σχεδόν τίποτα ειδικά το βράδυ, γιατί δεν αδυνατίζω;»

του Ευάγγελου Ζουμπανέα
21 Ιουνίου 2023
26697 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
fagito-arga-to-vradi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσο συχνά έχεις ακούσει την ερώτηση αυτή από κάποιον πελάτη σου; Συνέχισε να διαβάζεις το κείμενο, για να δεις πώς μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο περιστατικό στην εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders.

Ο ρόλος της Σεροτονίνης και της Μελατονίνης στη μείωση του σωματικού βάρους

Η Σεροτονίνη όπως γνωρίζεις είναι «πρόδρομος» ουσία για την παραγωγή Μελατονίνης, μιας φυσικής ουσίας απαραίτητης για να πετύχεις έναν καλό ύπνο.

Όπως διδάσκουμε στην εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders , αν δεν έχεις καταναλώσει τουλάχιστον μια τριάδα από τις βασικές ομάδες τροφών, δηλαδή φρέσκια, ζωική και αμυλώδη, μαζί με λίγο καλό φυτικό έλαιο, περίπου δυο ώρες πριν πας για ύπνο, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα παραχθεί αρκετή ποσότητα Μελατονίνης, προκειμένου στη συνέχεια να απολαύσεις έναν ποιοτικό ύπνο.

Η τυχόν γνωστή σου πεποίθηση ότι, προκειμένου να αδυνατίσεις, θα πρέπει να φας το βράδυ μια σαλάτα στεγνή, με μια άπαχη πρωτεΐνη ή ένα ορφανό γιαουρτάκι, θα ανατραπεί δραματικά στη συνέχεια, διότι:

  1. η αδυναμία παραγωγής επαρκούς ποσότητας Σεροτονίνης που θα χρειαστεί για να φτιάξει στη συνέχεια Μελατονίνη, θα σε αφήσει ξάγρυπνο ή θα κάνεις κακό ύπνο,
  2. αυτό θα έχει ως συνέπεια να οδηγήσει σε παραγωγή Κορτιζόλης,
  3. όσο η Κορτιζόλη παραμένει σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα θα αναστρέφει τους μηχανισμούς αξιοποίησης των τροφών που κατανάλωσες κατά τη διάρκεια της μέρας,
  4. η ανεπιθύμητη αύξηση κορτιζόλης το βράδυ, θα μειώσει εις βάρος σου τον ρυθμό του μεταβολισμού σου, διότι όπως γνωρίζεις «η αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης είναι συνώνυμη με την παρουσία κινδύνου στο υποσυνείδητο του εγκεφάλου σου”,
  5. άρα το σώμα σου θα κάνει οικονομία ενέργειας, μειώνοντας την παραγωγή της θυροξίνης στο θυρεοειδή σου που είναι υπεύθυνη για τη σωστή διαχείριση των θερμίδων κάθε ημέρας, και τέλος,
  6. ακόμα κι αν είχες μια υποθερμιδική διατροφή την προηγούμενη μέρα, το σώμα σου θα πάρει ένα μεγάλο μέρος των θερμίδων που έφαγες και θα τις συσσωρεύσει ως λίπος στα πιο δύσβατα σημεία του σώματός σου, όπως γύρω από τα σπλάχνα σου, δημιουργώντας το λεγόμενο «ενδοκοιλιακό λίπος» που από εκεί δεν φεύγει παρά μόνο με σκληρή υπομονή και αρκετή άσκηση.

Κορτιζόλη και δίαιτα δεν πάνε ποτέ πακέτο

Όσο τα επίπεδα τους στρες, άρα και της κορτιζόλης, παραμένουν ψηλά, το σώμα για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, όπως άλλωστε έχει μάθει να λειτουργεί σύμφωνα με το πρωτόγονο DNA και ένστικτο που διαθέτει, εξοικονομεί μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη θερμίδα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στον υποτιθέμενο κίνδυνο που αντιλαμβάνεται ότι το απειλεί. Κάθε αργοπορημένη ώρα για ύπνο, μετά τη δύση του ηλίου, αποτελεί μια μορφή κινδύνου.

Υποσυνείδητα λοιπόν το σώμα σου θέτει μόνο του την κρίσιμη ερωτοαπάντηση:

Ξενυχτάς; Το κάνεις, διότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος…

Αρχικά, για να φτιάξεις σωστά τη βραδινή σου Σεροτονίνη και στη συνέχεια αυτή να μετατραπεί στην πολυπόθητη Μελατονίνη, στο παράδειγμα που ανέφερα πιο πάνω έχει ως εξής:

  • στη στεγνή σαλάτα και την άπαχη πρωτεΐνη, χρειάζεται να προσθέσεις τουλάχιστον δυο κουταλιές ελαιόλαδο στα λαχανικά σου και να συνοδεύσεις το γεύμα με ένα μέτριο κρίθινο παξιμάδι ή ένα φλιτζάνι σκούρο ρύζι ή καλαμπόκι ή μια μέτρια βραστή ή ψητή πατάτα και
  • το «ορφανό» γιαουρτάκι, να είναι σίγουρα πλήρες σε λιπαρά όπως το πρόβειο ή το κατσικίσιο και να το συνοδεύσεις με δυο κουταλιές μούσλι ή νιφάδες βρόμης, δυο κουταλάκια τριμμένους ξηρούς καρπούς κι ένα μικρό φρούτο.

Να θυμάσαι να συνοδεύεις πάντα κάθε τριάδα και με λίγο καλό λίπος, όπως το ωμό ελαιόλαδο ή οι άψητοι ανάλατοι ξηροί καρποί ή λίγο φρέσκο βιολογικό βούτυρο ζωικής προέλευσης, ώστε η Σεροτονίνη να μπορεί να «περάσει» πιο εύκολα τις εγκεφαλικές μεμβράνες και να δοθεί πιο εύκολα και με πιο σαφή τρόπο το μήνυμα «Είμαι καλά, έχω τον έλεγχο και είμαι χορτάτος».

Υπάρχει πάντα εκείνο το είδος της γνώσης που μόνο η εμπειρία του βιώματος μπορεί να προσφέρει. Στην επαγγελματική θεραπευτική εμπειρία μου έχω δει συχνά πάρα πολλά περιστατικά τα οποία εκ πρώτης όψεως θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις ως ιδιαίτερα δύσκολα στο να προχωρήσουν στην αλλαγή. Καθότι όμως υπάρχει πάντα το γεγονός ότι όλοι δικαιούνται τις ίδιες ευκαιρίες, πάρα πολλά από αυτά τα περιστατικά όταν κατανόησαν ότι πρέπει να δουλέψουν με ένα διαφορετικό τρόπο από ότι είχαν έως τώρα στο νου τους, έφτασαν στο σημείο να εκπλήξουν τόσο εμένα όσο και τους συνεργάτες μου με τις επιτυχίες τους. Με τα εργαλεία και τις τεχνικές που εφαρμόζουμε από την εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders βοηθάμε τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα της αλλαγής που επιθυμούν. Ένα σημαντικό σημείο σταθμός για κάθε πετυχημένη θεραπεία, είναι να κατανοήσει ο ασθενής ή ο πελάτης, το γεγονός ότι για να περάσεις από μία παγιωμένη κατάσταση πχ διαρκής ανάγκης για ικανοποίησης από την τροφή, σε μία άλλη όπως η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, θα πρέπει πάντα να υπάρχει το κίνητρο μιας νέας ικανοποίησης ή μιας νέας ανταποδοτικής πραγματικότητας. Και ένα από τα σημαντικότερα ατού κάθε επαγγελματία είναι να γνωρίζει πως να φανερώσει αυτή τη νέα πραγματικότητα στον πελάτη του.

Τι έχεις να κερδίσεις από την εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders;

Στην εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders, που παρέχεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών με την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή πιστοποίηση του British Psychological Society, μεταφέρουμε σε όλους τους επαγγελματίες υγείας τεχνικές που βασίζονται στην αλλαγή και τροποποίηση συμπεριφοράς των ανθρώπων που πάσχουν από διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα μέσα από τις παραδοσιακές μεθόδους μείωσης βάρους. Αυτός είναι και ο λόγος όπου τα περισσότερα περιστατικά εγκαταλείπουν σε λιγότερο από δύο μήνες. Αν δεν αλλάξεις πρώτα τις πεποιθήσεις των ανθρώπων σε σχέση με την τροφή, τα αποτελέσματα είναι πάντα προσωρινά.

Η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ και η εμπειρία των καθηγητών παρέχουν μία ουσιαστική εκπαίδευση προς κάθε επαγγελματία υγείας όπου το μόνο βέβαιο να είναι ότι η επιτυχής εξέλιξη κάθε πελάτη θα είναι δεδομένη. Όπως λέω και στην προσωπική μου φιλοσοφία, κάθε πρόβλημα έχει τουλάχιστον δύο λύσεις και δεν είναι απαραίτητο να τη βρούμε μόνοι μας. Το ΚΕΑΔΔ μέσα από το οργανωμένο δίκτυο πολλών και διαφορετικών επαγγελματιών υγείας καθώς και με τις ομάδες εποπτείας που παρέχει, έχει την ικανότητα να βρίσκονται λύσεις ακόμα και για τα πιο δύσκολα περιστατικά. Το ΚΕΑΔΔ είναι μία οικογένεια επαγγελματιών υγείας και αυτό που έχουμε πετύχει μέσω των online εκπαιδεύσεων και των ημερίδων της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, είναι να έχουμε μία πολύ ισχυρή ομάδα επαγγελματιών υγείας βοηθώντας τόσο την εξέλιξη του επαγγέλματος όσο και τα εκατοντάδες θετικά αποτελέσματα που συνεπάγονται την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που ζητούν την βοήθεια μας.  

Ενημερώσου για την εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders και δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να συμμετέχει μαζί μας σε ένα νέο διαφορετικό επαγγελματικό κόσμο γεμάτο επιτυχίες, συνεργασία και ευγνωμοσύνη.

Γιατί τελικά όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και όπως λέμε κι εμείς στον ΚΕΑΔΔ, η επιτυχία είναι δεδομένη γιατί δεν υπάρχει άλλο σενάριο!

keadd 2023

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Ευάγγελος Ζουμπανέας Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders, Διευθυντής Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών