Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία ευνοεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου

25 Μαΐου 2009
14853 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η παχυσαρκία ευνοεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Photo source: www.bigstockphoto.com

Έρευνα που έγινε στο School of Hygiene and Tropical Medicine του Λονδίνου κατέληξε ότι οι βαρύτεροι άνθρωποι συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών επιβλαβών για το περιβάλλον αερίων, λόγω της μεγάλης παραγωγής τροφής και της μετέπειτα μεταφοράς του. Δεδομένου πως χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να μεταφερθούν οι παχύσαρκοι άνθρωποι, η μεταφορά τους απαιτεί περισσότερο καύσιμο, που με τη σειρά του αυξάνει τις εκπομπές αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ενήλικοι σε όλο τον πλανήτη είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ πάνω από 25)και περίπου 300 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι (ΔΜΣ πάνω από 30), σύμφωνα με τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες. Γενικά, ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) αυξάνεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, με την Κίνα να κατέχει πλέον τα πρωτεία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έρχονται στη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με παρόμοιες μελέτες, τα συμπεράσματα είναι πως οι άνθρωποι είναι πλέον λιγότερο δραστήριοι σε σχέση με πριν από 30 χρόνια, και ως αποτέλεσμα, πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Ενδεικτικά, το 1970 στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο το 3,5% του πληθυσμού ήταν παχύσαρκο, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 είναι πως το ποσοστό αυτό θα φτάσει περίπου το 40%. Αυτός ο πληθυσμός χρειάζεται 19% περισσότερο φαγητό για να καλύψει τις ανάγκες του, πράγμα που μεταφράζεται σε αύξηση των επιβλαβών για την ατμόσφαιρα αερίων κατά 270 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Παρόμοια έρευνα έδειξε πως στην Αμερική, αν όλοι οι παχύσαρκοι πολίτες έφταναν στο κανονικό τους βάρος, θα εξοικονομούνταν ενεργειακά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας πρέπει να ανησυχεί και τους Έλληνες, διότι το ¼ των παιδιών είναι υπέρβαρα και οι τάσεις είναι ολοένα αυξητικές.

Τα παραπάνω ευρήματα υπογραμμίζουν τα σημαντικά οφέλη της απώλειας βάρους, τόσο για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και για το σύνολο των κατοίκων του πλανήτη Γη. Έτσι, καταδεικνύουν την υποχρέωση των κυβερνήσεων των χωρών ανά τον κόσμο να ενθαρρύνουν τους πολίτες να είναι περισσότερο ενεργοί και δραστήριοι στην καθημερινότητά τους. Η κατάργηση του αυτοκινήτου προς τον εργασιακό χώρο, η χρήση ποδηλάτου, το περπάτημα στο μετρό, το περπάτημα στο δρόμο, το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών αποτελούν κάποιες κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να ''βγει'' από τη σωματική αδράνεια.

Κάποια άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά μας είναι τα πιο υγιεινά γεύματα στα σχολικά κυλικεία, οι πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά των τροφών στα πακέτα έτοιμων φαγητών και η εκπαίδευση των πολιτών ώστε να ξέρουν να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων, η απαγόρευση των τροφίμων που περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα, η εκμάθηση από μικρή ηλικία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής στα παιδιά (έως το τέλος δημοτικού) κ.α. Η γενική συμβουλή των ειδικών είναι ''σώστε τον πλανήτη τρώγοντας λιγότερο'', "μείνετε αδύνατοι, κάνει καλό σε εσάς και στον πλανήτη''.

Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.