800 γρ. παντζάρια, ψιλοκομμένα
450 γρ. λάχανο, κομμένο σε λεπτές φέτες
450 γρ. φινόκιο, ψιλοκομμένο
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
50 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2 κιλά ζωμό λαχανικών
180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, χωρίς λιπαρά
φύλλα μάραθου
αλάτι
μαύρο πιπέρι, τριμμένο
Η σούπα με παντζάρια, φινόκιο και τζίντζερ είναι εξαιρετική επιλογή, ειδικά για τους λάτρεις του παντζαριού, τόσο για την ιδιαίτερα νόστιμη γεύση της όσο και για τον πλούτο θρεπτικών συστατικών που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους επιθυμούν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους, αφού η κάθε μερίδα περιέχει μόνο 207,8kcal.
Είναι μια συνταγή πλούσια σε βιταμίνη C (θρεπτικό αντιοξειδωτικό) και φυτικές ίνες. Μια μερίδα καλύπτει, αντίστοιχα, το 68% και το 23% των συνιστώμενων ημερήσιων απαιτήσεων του οργανισμού. Αυτό οφείλεται κυρίως στα παντζάρια, που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο φινόκιο και στο λάχανο.
Επίσης, το γιαούρτι που περιέχει είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β2, φωσφόρου και ψευδαργύρου, ενώ παράλληλα εφοδιάζει τον οργανισμό μας με τα γνωστά προβιοτικά, που συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και προστατεύουν τον οργανισμό μας από μολύνσεις.
Ακόμη, περιέχει ελάχιστες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων (1,2gr ανά μερίδα) και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όσους υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Από την άλλη, γι' αυτούς που έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος θα ήταν προτιμότερο να τη συνδυάσουν με μια σαλάτα από σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αφού η ποσότητα φυλλικού ανά μερίδα είναι μηδαμινή.
Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στη συνταγή βοηθά στην προάσπιση του οργανισμού από ιώσεις, φλεγμονές και πολλές παθήσεις, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά κι από διαφόρους τύπους καρκίνου (όπως του παχέος ενέρου, λόγω της πληθώρας φυτικών ινών).
Το σκόρδο, που προστίθεται ως μυρωδικό στο φαγητό, δίνει την αίσθηση του γρήγορου κορεσμού με αποτέλεσμα να καταναλώνονται μικρότερες ποσότητες φαγητού.
Τέλος, το τζίντζερ, ενώ δεν περιέχει αρκετές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, εντούτοις προσδίδει μια υπέροχη γεύση και χρησιμοποιείται από την ιατρική για τη θεραπεία μιας σειράς διαταραχών, όπως ναυτίες, ναυτίες και εμετούς κατά την εγκυμοσύνη,τη χημειοθεραπεία και ως αντιφλεγμονώδες.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.