Σαλάτες

Χωριάτικη Σαλάτα με Ψητά Λαχανικά

Ειρήνη Καντερέ
30' λεπτά να διαβαστεί
xoriatiki salata me laxanika
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο c.
  2. Βάζουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και τα ρεβίθια σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τη μισή ρίγανη. Αφήνουμε να ψηθούν για 20 λεπτά. αφού ροδίσουν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε το μαρούλι, το αγγούρι, τις τομάτες, την φέτα, τις ελιές και την υπόλοιπη ρίγανης. Αφού τα ανακατέψουμε προσθέτουμε και τα υλικά που ψήσαμε.
  4. Χτυπάμε το λάδι και το ξύδι και το περιχύνουμε πάνω στην σαλάτα.
  5. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου
servings
Για 3 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες

1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

3 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα

1 αγγουράκι κομμένο σε λεπτές φέτες

20 ντοματίνια κομμένα στη μέση

150 γρ τυρί φέτα

300 γρ βρασμένα ρεβίθια

50 γρ μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλάκια του γλυκού βαλσάμικο ξύδι

Aλάτι

Μαύρο πιπέρι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
402
20,1%
Λιπαρά
28g
40%
Κορεσμένα λιπαρά
8g
40%
Σάκχαρα
20g
22,2%
Νάτριο
1,8g
75%
Φυτικές Ίνες
18g
75%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Όλοι αγαπούν την χωριάτικη σαλάτα με τις τομάτες,  τις ελιές και την φέτα. Ενισχύσαμε λίγο την συνηθισμένη συνταγή με τα ρεβίθια για να δημιουργήσουμε ένα πιο «γεμάτο» γεύμα.Για την παραπάνω συνταγή απαιτούνται 10 λεπτά για την προετοιμασία της και 20 λεπτά για τον χρόνος. μαγειρέματος.

  • Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την φέτα με χαλούμι ή κατίκι Δομοκού ή και cottage cheese για τα άτομα που βρίσκονται σε ένα εντατικό διατροφικό πλάνο.
  • Η σαλάτα λόγω των οσπρίων αποτελεί από μόνη της ένα ολοκληρωμένο κυρίως γεύμα, οπότε μια γρήγορη και εύκολη λύση στο μεσημεριανό. Για να  την ελαφρύνουμε θερμιδικά, αφαιρούμε τα όσπρια και μετατρέπεται σε ένα ελαφρύ δείπνο.
  • Μην ξεχνάμε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ρεβίθια με άλλο όσπριο της αρεσκείας σας.
  • Για τους λάτρεις της vegan διατροφής, μπορείτε να προσθέσετε τόφου, αντί για φέτα.
  • Για τα άτομα που βρίσκονται σε μια διατροφή φτωχή σε νάτριο, μπορείτε να αντικαταστήσετε την φέτα με ανθότυρο.
  • Δέκα μικρές ελιές έχουν περίπου 50 θερμίδες. Η διατροφική τους, όμως, αξία υπερβαίνει τη θερμιδική. Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
  • Η ρίγανη είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και βακτηριοκτόνες ιδιότητές της.
  • Μία πιπεριά μπορεί να περιέχει λιγότερες από 10 θερμίδες, είναι, όμως, ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C. Ενδεικτικά, μισό φλυτζάνι πράσινη πιπεριά σου προσφέρει το 100% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C.