8 τορτίγιες των 8 ιντσών
60 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
400 γρ. κοτόπουλο μαγειρεμένο, ψιλοκομμένο
250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
300 γρ. ντομάτα κονκασέ
100 γρ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μικρά καρέ
60 γρ. σάλτσα bbq
αλάτι
Για τις πιπεριές ψητές (για 200 ΓΡ.):
1/2 κιλό πιπεριές κόκκινες ή κίτρινες
Ελαιόλαδο
Η παραπάνω συνταγή αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη επιλογή για ένα γεύμα πλούσιο σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.
Βασικό στοιχείο της συνταγής είναι η βιταμίνη C (ντομάτα, πιπεριές κίτρινες/ Φλωρίνης). Η βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη ενάντια στην εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς και ορισμένων καρκίνων.
Επιπλέον, η παρουσία λαχανικών αντισταθμίζει τα ζωικά λίπη που προέρχονται από το κοτόπουλο και το μπέικον.
Από την άλλη πλευρά, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β προσφέρει προστασία ενάντια στον σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Η βιταμίνη Β1 σε συνδυασμό με τα οφέλη του ελαιολάδου συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.
Ενώ οι βιταμίνες Β2 και Β3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή.
Η χρήση ελαιόλαδου ως πηγής ακόρεστων λιπαρών οξέων έχει καρδιοπροστατευτική δράση, αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ προστατεύει τον οργανισμό από χρόνιες παθήσεις.
Πολύ σημαντικό στοιχείο της συνταγής είναι επίσης τα μανιτάρια, τα οποία προσφέροντας αμελητέα ποσότητα λίπους και σακχάρων, αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών (μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά προσδίδουν 23% της ΣΗΠ φυτικών ινών), ενώ αποτελούν πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ισοδύναμης με αυτήν του κρέατος.
Τα δύο πιο επιβαρυντικά στοιχεία της συνταγής θα λέγαμε ότι είναι η υψηλή σχετικά περιεκτικότητά της σε αλάτι (μπέικον, γραβιέρα και BBQ σος), καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στο μπέικον και στο τυρί τύπου γραβιέρας, που εναλλακτικά θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα χαμηλότερο σε λιπαρά τυρί, όπως π.χ. το ανθότυρο.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.