Όσπρια

Φασόλια Μαυρομάτικα με Σπανάκι

Φωτεινή Καρμανιώλου
1 λεπτό να διαβαστεί
fasolia mauromatika me spanaki
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα να βράσουν με τέσσερα ποτήρια νερό και όταν μαλακώσουν ελαφρώς τα στραγγίζουμε.
  2. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμύδια, το πράσο και τα σοτάρουμε με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα φασόλια και τα μπαχαρικά.
  4. Τα σοτάρουμε μαζί για λίγο και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
  5. Αφήνουμε να βράσουν περίπου μία ώρα σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν από το τέλος, συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
servings
Για 4-5 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

½ κιλό σπανάκι

¼ κιλού φασόλια μαυρομάτικα

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μέτριο πράσο

Λίγο άνηθο

½ κουτί ντομάτα κονκασέ

6-8 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη

Αλάτι – πιπέρι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
174
8,7%
Λιπαρά
16g
22%
Κορεσμένα λιπαρά
2g
2%
Σάκχαρα
1g
1,1%
Νάτριο
0,113g
5%
Φυτικές Ίνες
3g
4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Τα όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, χάρη στην υψηλή βιολογική τους αξία, αλλά και στο χαμηλό κόστος παραγωγής τους. Είναι η πλουσιότερη πηγή πρωτεΐνης, συγκρινόμενη ακόμα και με το κρέας. Η ποιότητα της πρωτεϊνης μπορεί να κριθεί με βάση την περιεκτικότητά της στα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα : μεθειονίνη, λυσίνη και θρυπτοφάνη.Αποτελούν μία ικανοποιητική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (εκτός της ριβοφλαβίνης). Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η επεξεργασία τους αφήνει σχεδόν ανεπηρέαστη την ποσότητα αυτή των βιταμινών και έτσι επιτυγχάνεται σημαντική απορρόφηση από τον οργανισμό.

Φωτεινή Καρμανιώλου
Φωτεινή Καρμανιώλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Φωτεινή Καρμανιώλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης και διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στο Βαθύ της Σάμου από το 2015. Η φιλοσοφία της είναι πως "Η σωστή διατροφή για απώλεια βάρους και θεραπεία δεν έχει περιθώρια απαγορεύσεων αλλά ανάγκη την εφαρμογή προϋποθέσεων".