½ κιλό σπανάκι
¼ κιλού φασόλια μαυρομάτικα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο πράσο
Λίγο άνηθο
½ κουτί ντομάτα κονκασέ
6-8 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι – πιπέρι
Τα όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, χάρη στην υψηλή βιολογική τους αξία, αλλά και στο χαμηλό κόστος παραγωγής τους. Είναι η πλουσιότερη πηγή πρωτεΐνης, συγκρινόμενη ακόμα και με το κρέας. Η ποιότητα της πρωτεϊνης μπορεί να κριθεί με βάση την περιεκτικότητά της στα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα : μεθειονίνη, λυσίνη και θρυπτοφάνη.Αποτελούν μία ικανοποιητική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (εκτός της ριβοφλαβίνης). Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η επεξεργασία τους αφήνει σχεδόν ανεπηρέαστη την ποσότητα αυτή των βιταμινών και έτσι επιτυγχάνεται σημαντική απορρόφηση από τον οργανισμό.
Η Φωτεινή Καρμανιώλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης και διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στο Βαθύ της Σάμου από το 2015. Η φιλοσοφία της είναι πως "Η σωστή διατροφή για απώλεια βάρους και θεραπεία δεν έχει περιθώρια απαγορεύσεων αλλά ανάγκη την εφαρμογή προϋποθέσεων".