Λαχανικά

Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Μαρία Παρίση
90-95' λεπτά να διαβαστεί
melitzanes papoutsakia
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες.Κόβουμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε κατά μήκος  σε ένα σημείο ώστε να υπάρχει ένα άνοιγμα.                                                                                                                        Προσοχή! Κόβουμε ένα εκατοστό από την κορυφή της μελιτζάνας και σταματάμε τη χάραξη ένα εκατοστό πριν το τέλος της.
  2. Αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.Στρώνουμε σε ταψί σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC στις αντιστάσεις για 30 -35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
  3. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και έπειτα προσθέτουμε τον κιμά.
  4. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό. Βάζουμε και ένα ποτήρι νερό και βράζουμε για  30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  5. Βγάζουμε τις ψημένες μελιτζάνες και τις ανοίγουμε με ένα πιρούνι να γίνουν σα βαρκούλες. Βάζουμε τον κιμά και από πάνω τοποθετούμε τις ντομάτες σε φέτες και το τυρί .
  6. Ψήνουμε στους 200 oC για περίπου μισή ώρα .
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

4 μελιτζάνες

400 γρ κιμά άπαχο μοσχαρίσιο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 ντομάτες ( 2 τριμμένες και 2 κομμένες φέτες )

½ ματσάκι μαϊντανό

5 κ.σ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

120γρ φέτα με χαμηλά λιπαρά

1 κ.γ ρίγανη

½ κ.γ κόκκινο πιπέρι (πάπρικα )

Αλάτι , πιπέρι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
531
26,55%
Λιπαρά
34,6g
44,3%
Κορεσμένα λιπαρά
11,7g
53,1%
Σάκχαρα
10,35g
20,7%
Νάτριο
0,35g
5,8%
Φυτικές Ίνες
9g
36%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας το οποίο στην συγκεκριμένη εκδοχή του, μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους.Με βάση τα υλικά που περιέχει, αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών,φυτικών ινών,πρωτεΐνης και σιδήρου.Για όσους προτιμούν την χορτοφαγική εκδοχή, η γέμιση μπορεί να παρασκευαστεί με μανιτάρια, φακές ή άλλα λαχανικά αντί για κιμά.Για τους λάτρεις των μπαχαρικών η προσθήκη βασιλικού , δάφνης ή γαρύφαλλου μπορεί να δώσει μια ιδιαίτερη νότα στο πιάτο.

Τα παπουτσάκια σερβίρονται συχνά σε γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Είναι ένα φαγητό που απαιτεί φροντίδα για την προετοιμασία του, κάτι που αντικατοπτρίζει την αγάπη της νοικοκυράς για την οικογένειά της.

Μαρία Παρίση
Μαρία Παρίση Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Μαρία Παρίση είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος -Διατροφολόγος του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Έχοντας εμπειρία 20 χρόνων στον τομέα της διατροφής διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην πόλη της Δράμας παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφής τόσο δια ζώσης όσο και από απόσταση.