Για τις πιπεριές ψητές
250 γρ. πιπεριές κόκκινες, ολόκληρες
250 γρ. πιπεριές κίτρινες, ολόκληρες
ελαιόλαδο για το λάδωμά τους
Για τη ντομάτα ψητή
1 kg. τομάτες, κομμένες σε φέτες
15 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
2 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
Για τα λαχανικά ψητά
500 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
500 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε φέτες
250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε δαχτυλίδια
70 γρ. λάδι μυρωδικών
αλάτι
Για το λάδι μυρωδικών (για 500 γρ)
35 γρ. μαϊντανό, φύλλο
25 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
1 γρ. δεντρολίβανο, φύλλο
7 γρ. βασιλικό, φύλλο
15 γρ. θυμάρι, φύλλο
500 γρ. ελαιόλαδο
Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μία πανδαισία λαχανικών και χρωμάτων με άρωμα ελαιολάδου!
Πρώτα από όλα, τα πολλά λαχανικά αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Επιπλέον, η συνταγή αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τα πιο σημαντικά είναι η ενίσχυση του σχηματισμού κολλαγόνου στο δέρμα και τους τένοντες, αλλά και η αντιοξειδωτική της δράση, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Θετικό της συνταγής είναι η περιεκτικότητά της σε φυλλικό οξύ, μία βιταμίνη που είναι απαραίτητο να έχουμε καθημερινά στη διατροφή μας, η οποία βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και αποτρέπει την αναιμία.
Τέλος, το λάδι μυρωδικών που περιέχει η συνταγή δίνει ξεχωριστό τόνο στα λαχανικά σας, όντας ταυτόχρονα και θρεπτικό.
Η συνταγή δεν περιέχει πολλές πρωτεΐνες, γι’ αυτό μπορείτε να τη συνδυάσετε με κάποια ζωική τροφή. Μπορεί να αποτελέσει άψογο συνοδευτικό για ψητό κρέας ή κοτόπουλο σχηματίζοντας ένα γευστικό, πρωτότυπο και κατάλληλο γεύμα για δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
Δοκιμάστε αυτήν την πρωτότυπη εκδοχή λαχανικών και πείτε μας τις εντυπώσεις σας!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.