Για τα κεφτεδάκια
70 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
70 γρ. πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
350 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
350 γρ. χοιρινός κιμάς
120 γρ. ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, τριμμένο
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
5 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένος
2 αυγά
10 γρ αλάτι
400 γρ. σάλτσα ντομάτα
Για 500 γρ σάλτσα ντομάτα
15 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
15 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
50 γρ. πελτές ντομάτας
500 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
20 γρ. βασιλικός, φύλλα
ζάχαρη, αν χρειάζεται
αλάτι
Ένα πιάτο το οποίο αποτελεί μία ξεχωριστή εκδοχή της κλασικής συνταγής των κεφτέδων, που αξίζει να γευτείτε!
Έχοντας ως κύρια συστατικά το χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά, το γεύμα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, η οποία βοηθάει στον σχηματισμό και στην αναζωογόνηση των ερυθροκυττάρων και βελτιώνει τη μνήμη και την ενεργητικότητα.
Επιπλέον, χαρακτηριστικό της συνταγής είναι πως αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου.
Ταυτόχρονα, λόγω της σάλτσας ντομάτας που περιβάλλει τα κεφτεδάκια, η συνταγή περιέχει βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία.
Από την άλλη πλευρά, το έδεσμα περιέχει αρκετά λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα-βλαβερά για την καρδιακή υγεία.
Για να μειώσετε το λίπος της συνταγής ζητήστε από τον κρεοπώλη σας άπαχο κιμά, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωριούχο κάλιο (το «πράσινο αλάτι») αντί για κανονικό αλάτι, προκειμένου να μειώσετε το νάτριο της συνταγής το οποίο ανεβάζει την πίεση.
Μην ξεχνάτε πως η ιδιαιτερότητα της συνταγής έγκειται στη χρήση του τζίντζερ, το οποίο εκτός από τη ξεχωριστή γεύση, θα σας προσφέρει ποικιλία αντιοξειδωτικών, ενισχύοντας την υγεία σας!
Στη συγκεκριμένη συνταγή, τα κεφτεδάκια ψήνονται στο φούρνο αντί να γίνουν τηγανητά, γεγονός που κάνει το πιάτο πιο υγιεινό.
Συνδυάζοντάς τα με ρύζι ή ψητές πατάτες, έχετε ένα ολοκληρωμένο και γευστικό πιάτο που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε!
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.