Κοτόπουλο

Σουβλάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε (πικάντικο) γιαούρτι

Δέσποινα Βαϊοπούλου
2 λεπτά να διαβαστεί
soyvlakia kotopoulou me giaourti
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε τα ξυλάκια

Μουσκεύετε τα καλαμάκια της αρεσκείας σας σε νερό για 20-30 λεπτά. Τα βγάζετε απ’ το νερό.

Ετοιμάζετε τα σουβλάκια

  1. Αν τα έχετε αγοράσει έτοιμα. Βγάζετε και ξαναπερνάτε τα κομμάτια του κοτόπουλου στα μουσκεμένα καλαμάκια, με μπούσουλα τα 4-5 κομμάτια ανά καλαμάκι.
  2. Αν τα κάνετε μόνοι σας. Κόβετε το κοτόπουλο σε κομμάτια (πρώτα σε λωρίδες κάθετα και μετά οριζόντια) που να είναι κύβοι περί τα 2.5 εκατ. Τα περνάτε ως έχουν στα μικρά μουσκεμένα καλαμάκια.

Ετοιμάζετε την πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού

  1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν. Μην φοβηθείτε το αλάτι, χρειάζεται να είναι παραπάνω για να μεταφερθεί μέρος του στο κρέας. Δοκιμάστε και διορθώστε.
  2. Βάλτε μια μικρή στρώση γιαουρτού και τοποθετείστε εναλλάξ τα σουβλάκια κοτόπουλου (βλ. φωτό) το ένα πλάι στο άλλο, προσθέτοντας παντού (πάνω και δίπλα) γιαούρτι. Αν είναι πολλά τα σουβλάκια, αρκεστείτε στο καλό στρώσιμο-πασάλειμμα.
  3. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα σε κρύο μέρος τον χειμώνα ή στο ψυγείο να μαριναριστούν από 2 ως 24 ώρες.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνετε το γκριλ στο max (250 βαθμοί C).
  2. Τοποθετείστε τα σουβλάκια σε σχάρα πάνω από ταψί, σε 1 στρώση και καλύψτε με μια ενιαία λωρίδα αλουμινόχαρτου το ξύλο από τα καλαμάκια για να μην μαυρίσει.
  3. Βάλτε το ταψί στην επάνω θέση του φούρνου, να απέχει 10 εκατ. από το καυτό γκριλ.
  4. Ψήστε 8-10 λεπτά από την μία πλευρά και 4-5 από την άλλη. Τα σουβλάκια θα πάρουν χρώμα αλλά θα παραμείνουν ζουμερά.

Ετοιμάζετε τις αραβικές πίτες

  1. Απλώστε τες σε ταψί, ρίξτε μια γραμμή ελαιόλαδου σε καθεμία και τα μπαχαρικά και αλείψτε τες ελαφρά.
  2. Προσθέστε χοντρό αλάτι και βάλτε το ταψί στην κάτω θέση των σουβλακίων για 3 λεπτά, ώστε οι πίτες απλώς να ζεσταθούν.

Σημείωση:

Αν περισσέψει μαρινάδα γιαουρτιού, βάλτε την σε κουταλιές σε πυράντοχο πιάτο και ψήστε μαζί με τα σουβλάκια.

Σερβίρισμα

  1. Μεταφέρετε τα σουβλάκια κοτόπουλου σε πιατέλα και σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο αν πρόκειται να περιμένουν έστω και δυο λεπτά.
  2. Σερβίρετέ τα με τα ζεστά αραβικά πιτάκια, φέτες ή ροδέλες λεμονιού και έξτρα γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 700-800 γραμ. κοτόπουλο στήθος ή μπούτι ή συνδυασμός, κομμένο σε κύβους 2,5 εκατ.
    καλαμάκια
  • 12 αραβικές πίτες
  • λεμόνι σε ροδέλες ή φετάκια
  • δυόσμος για το σερβίρισμα

για την πικάντικη μαρινάδα γιαουρτιού

  • 300 γραμ. γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, φρέσκο τριμμένο ή σκόνη
  • 1 κ.γ. κίμινο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρου σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.γ. καγιέν
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 15 μεγάλα φύλλα δυόσμου κομμένα σε λωρίδες
  • αλάτι,
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τις αραβικές πίτες

  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. μείγμα από κύμινο,
  • πάπρικα (γλυκιά και καγέν) και κόλιανδρο
  • χοντρό αλάτι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
667
33,8%
Λιπαρά
19g
26,4%
Κορεσμένα λιπαρά
3g
16,3%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1,10g
45,9%
Φυτικές Ίνες
10g
41,7%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ιωάννα Μασούρα
Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Πολλές φορές το σουβλάκι έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει. Συμβουλή καμιά τροφή δεν ευθύνεται για την αύξηση του βάρους μας αλλά οι συνδυασμοί, η ποσότητα και η συχνότητα είναι πιθανές αιτίες. Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να ενταχθεί σε ένα διατροφολόγιο μιας και είναι ισορροπημένη.

Διατροφική αξία της συνταγής

Η παρουσία τόσο του κοτόπουλου, όσο και του γιαουρτιού, καθιστούν την συνταγή μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η συνταγή μας είναι πλούσια σε μπαχαρικά και φτωχή σε αλάτι έτσι θα δώσουν γεύση στο πιάτο μας χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας με επιπλέον αχρείαστο αλάτι.

Ακόμη, η παρουσία του πιπέρι καγιέν και του τζίντζερ καθιστούν το πιάτο σε εξαιρετικό όπλο μιας και τα μπαχαρικά αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το πιάτο είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους προσέχουν την γραμμή τους, διότι είναι μειωμένο σε λιπαρά και ιδιαίτερα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά που αυξάνουν την χοληστερόλη στο αίμα.

Επιπλέον, η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες απαραίτητες για να μας κρατούν χορτάτους για διάστημα 3 με 4 ωρών, αλλά και να ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τέλος, η συνταγή αυτή μπορεί να αποτελέσει αναμφισβήτητα ένα θρεπτικό και πολύ χορταστικό μεσημεριανό και έτσι, να αποφύγουμε την κατανάλωση του έτοιμου φαγητού που είναι πλούσιο σε λιπαρά και φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Θα επέλεγα φιλέτο κοτόπουλο και στραγγιστό γιαούρτι μιας και είναι πιο άπαχες επιλογές με μειωμένα λιπαρά.
  • Συνοδέψτε το πιάτο σας με μια σαλάτα μαρούλι, ντομάτα και αγγούρι.
  • Σουβλάκι χωρίς πίτα γίνετέ; Φυσικά και όχι αλλά αντί την παραδοσιακή Ελληνική πίτα θα προτιμούσα την Αραβική πίτα ολικής άλεσης για περισσότερες φυτικές ίνες.
Δέσποινα Βαϊοπούλου
Δέσποινα Βαϊοπούλου Food blogger

Η Δέσποινα Βαϊοπούλου είναι η δημιουργός του pandespani.com, Νο1 Gourmet blog στην Ελλάδα, με έμφαση στο κείμενο, στην ιστορία πίσω από τη συνταγή, στην τεχνική, στην γαστρονομική κουλτούρα και στην αισθητική. Πρώην εκδότρια περιοδικού τέχνης (The Art Magazine), έχει εργαστεί για χρόνια στις εκδόσεις (Status, 7 μέρες TV, Κόσμος του Video κ.α.), συμμετείχε σε εταιρίες και συναφή, στην ΜΚΟ Νηφάλιοι – στην υγειά μας και σε εκθέσεις, κι έχει ταξιδέψει δοκιμάζοντας πολλές αυθεντικές γεύσεις στον τόπο τους. Στοιχεία εμπειρίας κι ένα σοβαρό χόμπι διαμόρφωσαν το pandespani, δίνοντάς του αυθεντικό χαρακτήρα.

Το pandespani.com φημίζεται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του, και προωθεί την γαστρονομία ως κομμάτι του πολιτισμού.

Ιωάννα Μασούρα
Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.