Για το κεικ σοκολάτας:
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%, λιωμένη, σε θερμοκρασία σώματος
70 γρ. αλεύρι
βούτυρο για την προετοιμασία της φόρμας
κακάο για την προετοιμασία της φόρμας
Αρκετά γευστική επιλογή αλλά και τολμηρή για ένα άτομο που προσέχει τη διατροφή του. Με 315 kcal ανά μερίδα, μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση για το πρωινό σας, μαζί με τον καφέ, το τσάι ή τον χυμό σας.
Ένα από τα συστατικά που κυριαρχούν στη συνταγή είναι η μαργαρίνη με βούτυρο. Αποφεύγοντας να βάλεις όλη την ποσότητα σε βούτυρο κερδίζεις φυσικά πού αλλού (;), σε φυτικά λιπαρά! Τα φυτικά λιπαρά είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση αντί του βουτύρου, καθώς αποτελούν απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή, πάντα σε σωστή ποσότητα.
Μην ξεχνάτε πως και ο καρπός του κακαόδεντρου περιέχει φυτικά λιπαρά!
Επειδή όμως στη συγκεκριμένη συνταγή υπάρχει πληθώρα λιπαρών, η πρότασή μου για να μπορείς, χωρίς τύψεις να καταναλώσεις αυτό το νοστιμότατο κέικ είναι να βάλεις τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου, κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο ή με γρήγορο περπάτημα 60-90 λεπτά!
Η βόλτα αυτή, ειδικά όταν αποτελεί καθημερινή συνήθεια, θα σε βοηθήσει να μειώσεις την «κακή» χοληστερόλη σου και να ανεβάσεις την «καλή»!
Ουδέν κακό αμιγές καλού έλεγαν οι πρόγονοί μας όμως! Το εθιστικό αυτό κέικ σοκολάτας έχει αρκετή ποσότητα σε βιταμίνη Α και σε φώσφορο.
Η βιταμίνη Α συμβάλλει ευεργετικά στην όραση και δρα αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τον οργανισμό, ενώ ο φώσφορος αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των οστών, των δοντιών αλλά και των κυττάρων. Στο κέικ περιέχονται σε μικρή ποσότητα και άλλες βιταμίνες Β2, Β3 και ιχνοστοιχεία:
Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που μας καλύπτει σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι και γευστική, πάντα σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα. Δοκιμάστε λοιπόν αυτό το εθιστικό κέικ σοκολάτας και περιμένω τη γνώμη σας.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.